Имало е да става, но трябваше да стане по нормалния, правилния начин. Ако нещата с Левски се случваха съобразно логиката на тази игра, в края на октомври сините трябваше да изглеждат така, както изглеждаха пред лятото в пиковия си период. А през лятото да са зациклили, както са сега.

Или ако трябва да си послужим с езика на цифрите, от идването на Стоилов през лятото на 2021 година на обрания бостан, до късната есен на 2022 година, етапите се движеха така: 1, 2, 5, 4, 3и½.

Самият треньор и след нулевия мач с ЦСКА 1948 Сф в събота вечерта призна, че Левски през лятото е изпреварил времето си, тогава томът хвърли синята част на България в някакъв сладък и невиждан досега делириум след коренната промяна. И наистина е крайно време привържениците да си направят сметка, че лятната фиеста едва ли ще се повтори. По-скоро от тук насетне нещата ще стават леко по-зле, отколкото леко по-добре. Или казано иначе – по-лошото предстои.

Спор няма, че вече съществува един вид намиране на цаката на този Левски. Всеки съперник посвоему опитва и успява да измъкне точка от сините. Сега тимът на Любо Пенев много добре излезе с мръснишки футбол, накъсване на играта и убиване на стартовия ентусиазъм на отбора. Половината от първите 4 минути от мача с 1948 минаха в хвърляне на тъчове в двете посоки откъм линията пред сектор А.

Сините явно опитаха да поднесат лека изненада. Тяхната начална преса бе по-скоро полувисока, отколкото масирана и турболентна, каквато тимът на Стоилов упражняваше на силните противници назад във времето. Снощи на „Герена“ Илиян Стефанов с жестове показваше на съотборниците си докъде да се разпростират в притискането на съперника. Твърде вероятно е треньорът на Левски да се е опасявал от мълниеносни контри и е подсигурявал тила си като не отделя максимум ресурс при пресата.

До края на полувремето накъсването вървеше по план, лекарските екипи влизаха през няколко минути, а съдията – двойник на Гъмзата, оклепа мача още в началото. Прав е Любо Пенев, че реферът даде доста обратни отсъждания във вреда и на двата отбора. Това на Чочев ако не го даваш дузпа, веднага вадиш картон за симулация! Да не говорим, че след това голмайсторът на 1948 една минута висеше на главата на съдията. На партийно събрание, забележката би звучала така: Ама давайте ти ги тия картони, бе, другари!

По-нататък съдията показа, че е е опериран от чувство за авантаж, а удари с лакти, бурно оспорване на съдийско решение и други такива не бяха санкционирани по адекватен начин. И после защо нападали Кашай и му казвали да си ходи. Ами ще си ходи, съдии като Гинчев не са виновни, че са некадърни. Примерно, глобиш го един-два пъти като го извадиш от нарядите, но след това при завръщането му, на сцената ще имаме един глобен некадърник. И един отпочинал некадърник. Това е. С много негови колеги е така. Кашай не свири мачовете, но може да ги гони един по един и ако трябва ще вкарва съдии от съседни държави. БФС може да си го позволи финансово.

По този начин стои и злободневният въпрос – защо Левски не вкарва. Ако Стоилов извади някой от неуцелващите вратата и за назидание и му даде почивка, след време ще имаме един отпочинал си нереализатор. Роналдо и Велтон каквото и да ги правиш, пак ще направят по 1300 пропуска преди да вкарат някога пак. Подобна е ситуацията и с другите, които са под обстрела на запалянковските критики.

Защо ще става по-лошо ли? Ами, лесно е обяснението. Понеже тези играчи лека-полека влизат и в психологическа дупка, твърде възможно е след морските мачове на север, ситуацията да се влоши още, защото Черно море си е Черно море, а Спартак винаги може да направи компилация от стратегиите на Славия, Септември, Локо Пловдив и ЦСКА 1948 Сф, и с различни прийоми да измъкне нещо. И понеже не се очертават пари за нови футболисти, тези, затормозените невкарвачи, ще си помислят, че каквото и да става, пак на тях ще се разчита. А пари не се очертават, защото и преди година, и лятото, и сега дълговете на Левски са си 30 милиона лева. Осигуровки, данъци, стар НАП, текущ НАП, други кредитори, заплати… С този 30-милионен акумулатор на шията Левски е осъден да се вдига от време на време до ниво 5, да слиза до към 3 или 3и½ и понякога да се задържа на 4. Но с този потенциал няма как да пак да се стигне до летния пик. Защото другите имат пари и надграждат. ЦСКА 1948 Сф има една маршрутка с нападатели и общо 3 съблекални с играчи. И още отсега прави зимни мезета и туршия.

Интересно обаче защо Любо Пенев не показа нещо повече от средняшки манталитет, като има претенции да бъде истинското ЦСКА. Уж накрая неговите хора бяха по-свежи, по-вариативни, пък сините ги награбиха. Силно казано награбиха, защото сините зациклиха в едни центрирания, които във високия си вид бяха безмислени срещу НБА централните защитници в червено. И пак, при толкова бели петна, по думите на оперативния директор, по-горещо бе пред вратата на Наумов. Горещо, горещо, но не пари. Без контузените Бари, Попов, вече и Стефанов, напред освен Марин Петков, остана да бъде пробван Роналдо. Но то пък един Роналдо…

Желю Станков, "Тема:Спорт"