В мрачното време на късния ноември в София се срещаме с Филип Кръстев на „Герена“. Халфът на сините е готов за поредната тренировка на тима преди важните два двубоя с Лудогорец през следващата седмица, а преди това се съгласява да отговори на въпросите на „Тема Спорт“. 21-годишният футболист споделя очакванията си за срещите с разградчани, седемте поредни мача без победа на сините и атмосферата в тима. Кръстев е откровен и много решителен как трябва да се излезе от тази ситуация. Накрая халфът разказа за работата си с Младен Кръстаич в националния отбор и шансовете на България за класиране на Евро 2024.

Филипе, как се чувстваш след лагера с националния отбор и двете контроли с Кипър и Люксембург, в които взе участие?

Добре съм, приключи лагерът и вече се завърнахме към тренировките с Левски и подготовката ни за предстоящите мачове с Лудогорец. Всичко мина благополучно. Трябваше да спечелим и втория двубой с Люксембург, но все пак беше полезен лагер и се радвам, че взех участие и в двете срещи.

Предстоят тежки мачове за Левски срещу Лудогорец в първенството и за Купата на България. Какво е настроението и нагласата в тима преди тях?

Подготвяме се да спечелим и двата мача в Разград. Знаем, че ще бъде от голямо значение да постигнем успех в тях. Ще излезем за две победи, макар и Лудогорец да е много силен отбор. Знаем какво можем и трябва да излезем от тази черна серия, в която попаднахме. Това ще се случи само с победи и добри игри срещу трудни съперници като Лудогорец. Перфектният момент да покажем какво можем. Ще подходим, както в предишните мачове с тях.

Мнозина казват, че двубоят за Купата на България е от по-голямо значение за Левски. Ти на какво мнение си?

Според мен и двата мача са еднакво важни, защото в първенството изостанахме много от първите позиции и това е неприемливо за Левски. Да, мачът за купата може би е малко по-специален, защото сме настоящите носители на трофея, искаме да го защитим и да триумфираме с него и през този сезон.

Има ли някой играч на Лудогорец, на когото да обърнете по-специално внимание?

Не бих отличил определен футболист на Лудогорец, защото имат много силен състав и притежават равностойни играчи. Не мисля, че в тима им един или двама, които да правят разликата. Като цяло са много класен отбор и имат добри футболисти на всяка една позиция.

Как се отрази на отбора негативната серия от седем поредни мача без успех в първенството? Какво си казахте в съблекалнята и има ли напрежение в отбора?

Определено има насъбрало се напрежение във всички – треньорите и футболистите. Сами влязохме в тази ситуация и заедно като отбор трябва да излезем от нея. Във футбола винаги най-хубавото нещо е, че имаш възможност да поправиш грешките си. Мисля, че две победи срещу Лудогорец ще ни бъдат от голяма полза и ще вдигнат тонуса и амбициите на отбора.

Какво липсваше на отбора в този период, защото много хора отбелязваха добрата ви игра?

Може би на моменти ни липсваше леко спокойствие, а в други допълнителен хъс и желание за победа. Също така и малко класа в завършващата фаза в някои ситуации и всички като отбор да успеем да стигнем до края и да отбележим гол. Разбира се, че нямахме и шанс в много от мачовете. Липсваше ни късмет и загубихме точки. Може би като цяло отборната ни игра не бе на ниво и не направихме това, което вършехме, преди да печелим двубоите си с лекота.

Как се чувстваш на сегашната си позиция в халфовата линия, след като в Славия бе с по-офанзивни задачи?

Вече свикнах с тази позиция и се чувствам комфортно на нея. Сега нямам лукса да правя грешки, защото играя в по-дефанзивна роля и трябва да бъда по-сигурен в своите действия. Но за мен е добре, защото имам възможност да играя повече с топката и играта на тима да минава през мен по-често, отколкото ако имам по-атакуваща роля. Мисля, че съм полезен на тази позиция, защото мога да помагам и в двете фази на играта.

Как приемаш грешките на съдиите, които постоянно се обсъждат, след като си един от най-фаулираните играчи?

Не е моя работа да коментирам съдиите. Според мен те невинаги се справят по най-добрия начин с ръководенето на мачовете, но това е съвсем нормално, защото и футболистите правим грешки. Хора сме. За мен единственото важно нещо е да се спазва стандарт, който да бъде равен към всички отбори. Но не мисля, че съдиите са причина да не можем да спечелим двубоите си.

Чувстваш ли се късметлия, че в България си работил с креативни треньори като Златомир Загорчич и Станимир Стоилов?

Златомир Загорчич е първият ми треньор в професионалния футбол. Той е този, който ми даде път, и съм му много благодарен, защото ми помогна страшно много като млад футболист. Станимир Стоилов повярва в мен, когато имах тежък период в чужбина, в който не играех. Даде ми шанс да покажа на какво съм способен и гледам да му се отблагодарявам всеки път на терена. Двамата ми помогнаха много в кариерата.

Колко време още се виждаш в Левски? Искаш ли отново да заиграеш в чужбина?

Моята мечта винаги е била да играя в чужбина. Това, че първия път не се получи, не ме е накарало да сведа глава и да се откажа от моите цели. Но в момента съм концентриран върху Левски. Разбира се, че голямата ми мечта и работата, която полагам, е да може един ден да отида в чужбина и да се наложа и играя в голям отбор.

Как ти се вижда атмосферата в националния отбор при Младен Кръстаич? В тима сте много млади играчи и като че ли се усеща вече оптимизъм около състава?

Мисля, че този млад отбор носи позитивизъм, въпреки че на моменти се вижда, че ни липсва малко опит. Но работата и идеите на Младен Кръстаич лично на мен много ми допадат и съм щастлив да бъда част от този млад национален тим. Мисля, че това е пътят, по който трябва да поемем, и да се върнем, където сме свикнали да виждаме България. Необходимо е да положим много усилия и с взаимопомощ ще го постигнем. Всички играчи трябва да полагаме усилия, когато сме в клубните си отбори, и събирайки се в националния отбор, да сме подготвени, да се напаснем максимално бързо един към друг и да постигаме резултати за България.

Какви са шансовете на България за Евро 2024, след като научихте вече съперниците в групата?

Сърбия и Унгария са фаворитите за класиране в нашата група. Ще направим всичко възможно още през март да стартираме с победа в първия ни мач срещу Черна гора, а след това идва и много важен двубой с Унгария. Трябва да играем мач за мач. Да се раздаваме във всеки един, да се стремим да изчистим максимално грешките и да се подобряваме, за да успеем да постигнем резултати. Дай Боже това да са квалификациите, които да преминем успешно и да се класираме на голям форум.

Започна световното първенство в Катар. Имаш ли фаворит и кой отбор подкрепяш?

Нямам точно определен отбор, който да подкрепям. Моят фаворит на това световно първенство е Бразилия. Като цяло се получават много интересни и оспорвани мачове от началото му. Този турнир е по-различен от другите, защото т.нар. аутсайдери са много напреднали и излизат с изравнени сили срещу големите отбори.

Следиш ли специално някой футболист на мондиала, който действа на твоята позиция?

Не, нямам любим играч. Не гледам толкова много футбол, но това световно първенство ми е много интересно и с голямо желание следя всички двубои.