Когато бъдещето на Левски е поставено на карта, често думата имат политиците. Затова „Тема Спорт“ са свърза с един от най-отявлените фенове на сините – Стефан Софиянски, за коментар по актуалните теми, свързани с клуба. Дългогодишният кмет на столицата и бивш служебен премиер не пропусна да обърне внимание и на политическата окраска, която неминуемо следва Левски в последните години.

Г-н Софиянски, каква за вас беше годината на Левски?
– Много обнадеждаваща до пролетта и в началото на шампионата. След това малко забавихме темпото и се отдалечихме от третото място. За съжаление, отпаднахме и от турнира за Купата. Изключително важна обаче е верността на публиката, а за нея рано или късно играчите ще се отблагодарят. Очевидно е тяхното старание. Необходимо е постоянство занапред и се надявам след лагера да бъдем този отбор, който всички искаме. Една победа над ЦСКА не е достатъчна за Левски, нашият тим трябва да бие наред. Надявам се да стигнем до място в евротурнирите, защото то освен че ни дава емоция на нас феновете, е добро и от финансова гледна точка.

В предишен разговор с вас си говорехме за модела на Байерн и Барселона и се очакваше „Левски на Левскарите“ да бъде крачка точно в тази посока. Това обаче изглежда все по-далечно, съгласен ли сте?
– Да, особено при наличието на инвеститори, които имат интерес в момента, този модел не можем да го реализираме на този етап. Много тежат задълженията към държавата, стадионът не е довършен… И това много пречи на реализирането на модела на Байерн или Барселона.

Все по-усилено се говори за сделката с „Юнайтед груп“, какво казват вашите източници?
– В момента има два проблема. Първият е срокът за концесия на стадиона. Естествен е стремежът на всеки инвеститор със сериозни намерения за по-дълъг срок на концесията. От друга страна, българското законодателство създава известни ограничения, затова тук ще трябва да има становище и на Министерството на транспорта и на правителството. „Юнайтед груп“ явно разчита на по-дълга концесия от максималната законоустановена от 35 години, може би това показват финансовите им разчети. Стадионът все пак има и необходим срок за завършване. Вероятно балансираща роля може да има пространството около „Георги Аспарухов“. Но тук държавата трябва да се намеси. Вторият проблем е, че трябва да има някакво предварително уточнение с държавата за начина, по който ще бъдат изплатени задълженията към НАП. Тези две неща, докато не се изяснят, няма да може да бъде взето решение.

Опасно ли е това, че Левски пак се връща към модела „Бащица“, от който така силно клубът искаше да се измъкне?
– Не. „Юнайтед груп“е компания с широк спектър на действие в Европа. Има позиции във футбола, същевременно е добра комбинация от телеком, телевизия.

Ще бъде ли зависим този път Левски от политическите процеси у нас?
– Ако Бойко Борисов се върне на власт, ще бъде зависим, защото той обича да се бърка навсякъде. За съжаление, не с особен успех. Всичко зависи от това дали ще дойдат обективни и професионални хора в сферата на спорта, или пак ще имаме желание да говорим от първо лице, единствено число. Има нещо симптоматично – политиците викат: „Ех, колко ни е зле спортът“ и се бъркат уж нещо да направят. А пък ние казваме: „Вижте колко слаби са ни политиците“. Докато в съзнанието и обществения живот политиците изостават толкова много, нямат право да имат изисквания спортът ни да е добър. Хубаво е държавата да се намеси само в определени ситуации, когато може да помага – с концесия, с някой имот или, както е в случая, с Левски сега – да направи едно разсрочване на задълженията. Така че хем да бъдат изплатени, хем инвеститорът да бъде удовлетворен. Това се постигна, когато Васил Божков пое Левски. Тези задължения започнаха да се обслужват редовно. Сега клубът има трудности в тази посока. Заплатите и издръжката на отбора вървят преди плащането на дълговете и това създава несигурност. И този проблем трябва да се реши. Не говоря в никакъв случай за опрощаване, но да се намери точната формула.

Говори се, че „Еврохолд“ може да вземе 30% от акциите с ангажимент да покрие задълженията към държавата, какво смятате по този въпрос?
– Звучи добре, стига да се споразумеят страните. Защото тук говорим за три страни – от една, настоящата управа на Левски, от друга „Юнайтед груп“ като потенциален нов собственик и от трета „Еврохолд“, която ще иска все пак и покриването на определени ангажименти. Това би бил добър вариант. „Еврохолд“ е компания с постоянни приходи и ако са си направили добре разчетите, това би било добро решение. Стига обаче всички да са съгласни. Аз говоря принципно за тази сделка и от малкото информация, която имам.

Г-н Софиянски, изглежда ли ви прозрачен Левски в момента?
– Да, много повече от преди.

Защо?
– Самият факт, че ние с вас говорим по всички тези теми с детайли е достатъчно доказателство. Аз не съм член нито на управата, нито на клуба, но имам информация, както и вие. Но все пак едни сериозни преговори като тези, които текат в момента, си имат една задължителна степен на конфиденццалност. И според мен обществото знае толкова, колкото трябва по темата. Да не говорим, че за проблемите в състава Стоилов говори всяка седмица прямо и честно. Журналистите не можете да се оплачете.

Питам ви с друга цел – все още не излиза истината за виновниците за състоянието на Левски. Нещо, което беше анонсирано преди. Нещо, за което настояваше и Станимир Стоилов, но това някак се потулва все още. Наскоро Илиян Стоянов заяви в интервю за „Тема Спорт“, че според него истината се крие по политически причини.
– Политическа е дотолкова, че последният собственик Васил Божков беше атакуван очевидно политически заради неговия хазартен бизнес. Всички ние сме свидетели, че сега хазартният бизнес се развива повече, отколкото по негово време. Процъфтява. Затова оценявам атаката не като такава към хазарта, а като такава към човека. Сегашните управници в Левски не са политически ангажирани, нито Иво Ивков, нито Наско Сираков.

Идеята ми беше, че проблемите в Левски са дошли не по времето на Божков. Тези задължения са натрупани до голяма степен преди това.
– Ще кажа, че тази политическа конюнктура докара двата най-големи клуба в България до това състояние. За сметка на фаворизирането на други отбори. И това беше поради личната интервенция на Борисов. А той няма капацитета да стигне до такива добри решения.

Т.е. това може да е политическата причина?
– Възможно е. Казах – политическата конюнктура и желанието на държавата да се намесва в неща, в които не трябва да го прави.

Стоилов каза, че ако дойде нов собственик, ще си подаде оставката и ще остави новите шефове да преценят дали да го ангажират отново. Как ви се струва този ход?
– Като абсолютно коректен. Но според мен, който и нов собственик да дойде, ще оцени какво прави Стоилов в Левски. Не само днес, а и неговата треньорска биография. В края на краищата търсиш хора с доказани качества, опит и успехи.

Ще завърши ли доминацията на Лудогорец този сезон?
– Не смятам, че ЦСКА ще има сили да се пребори. Мен най-силно ме дразни, че конкуренцията е между два отбора, в които играят двама-трима българи като титуляри. И след това не питайте защо не сме на финалите на световното в Катар.

Снимка: Lap.bg