Левски завърши есенния дял на първенството на шестата позиция в класирането. Активът на сините е от 30 точки, на 14 от първия ЦСКА и на шест от тройката. През пролетта се очаква различен облик от сините и атака за място в европейските турнири, след като през този сезон тимът на Станимир Стоилов остана без шанс за трофей.

Левски завърши полусезона и с черна серия от осем поредни мача без успех в шампионата – нещо, което никога досега не се бе случвало в славната история на синия клуб. Но за този антирекорд имаше и няколко аргумента. Основният от които е, че през по-голяма част от есента Левски играеше без типичен централен нападател, без голаджия, без човек, който да завършва атаките на отбора. Постоянно се повтаря едно клише:

„Левски винаги се е славел с играчите на върха на нападението си“. Но през последните сезони сините удряха сериозно на камък в намирането на такъв играч, а добре знаем, че и в съвременния футбол подобен футболист струва много пари. А те през последните години липсват на „Герена“.

В началото на септември Станимир Стоилов научи лошата новина, че Билал Бари е получил тежка травма в коляното. Мароканецът се контузи на тренировка и се очаква да се завърне на терена през пролетта. 24-годишният футболист бе високо ценен от Мъри заради работната си етика. Той покриваше голям периметър и единственото, което му убягваше, бе постоянството при отбелязването на голове.

Сега за сигурно първо ново попълнение на „Герена“ се смята бразилският стрелец Рикардиньо. 21-годишният нападател пристига в Левски от гранда Гремио и феновете на тима са в очакване на голове от играча. Дали това ще се случи и ще успее ли да влезе в обувките на мечтания голаджия? Ще видим през пролетта.

Но да се върнем малко по-назад във времето и да погледнем кои са били голмайсторите на сините във всяка календарна година през този век. В класацията попадат големи фигури, направили име с Левски, но и любопитни, които не оставиха сериозна диря в отбора. Преди дни големият капитан на сините Елин Топузаков бе попитан кой е най-добрият нападател, играл на „Герена“ от началото на новия век. Сегашният треньор на дублиращия тим отговори, без да се замисля. „Георги Иванов играеше в Левски в този период. Това е този тип играч“. Топчо след това добави, че трябва да се спомене и Гара Дембеле, но той избухна само в една кампания за столичани.

Именно Гонзо е нападателят, който носи головете в началото на 21-ви век. В две поредни години – 2000-ата и 2001-ва, той отбелязва съответно 21 и 30 попадения през календарната година. Във втория случай Иванов го прави за 29 мача, което показва класата му в този период и влиянието в тима. След това Гонзо бе продаден за добра сума във френския Рен. Диригентската палка от Иванов в следващите три години поема неговият съименник Георги Чиликов.

Дошлият от Нефтохимик нападател набързо се превърна в основния играч, носещ попаденията на тима. Тук трябва да посочим, че на Гонзо са му необходими по-малко мачове, за да отбележи около 30 попадения, но това не пречи на Чиликов да осъществи трансфер в португалския Насионал Мадейра по-късно. В три поредни години от 2002 до 2004-та снажният футболист бе основният голмайстор на сините, вкарвайки последователно 27 и на два пъти по 18 гола.

С идването начело на Левски на Станимир Стоилов с пълна сила се включва и новата генерация. Георги Чиликов е заместен от юношата на сините – Валери Домовчийски. В периода на изписването със златни букви на Синята приказка младокът е водещият голмайстор на столичани също в три последователни години – 2005-а, 2006-а и 2007-а. Тогава Домо вкарва на два пъти по 19 попадения и веднъж 14, след което преминава в Херта Берлин.

Постепенно в следващите години мизата за най-много отбелязани гола рязко спада и през 2008 година завърналият се на „Герена“ Георги Иванов си поделя голмайсторския приз с бразилеца Жоазиньо – двамата имат по шест, като Гонзо достига до този брой в 18 мача, докато на нисичкия играч са му нужни с десет повече. Но с уточнението, че последният бе в ролята на крило и плеймейкър. В шампионската 2009 година Христо Йовов е човекът-гол. Бижутера вкарва 12 в 36 мача и е над всички в тима.

На следващата в Левски от Локомотив Пловдив е привлечен Гара Дембеле. Малиецът набързо се превръща в голова машина и през 2010 година вкарва 26 попадения в 26 двубоя! През сезона достига до 37 гола в 39 мача. Но това бе и най-добрият в кариерата на Дембеле, който осъществи трансфер в германския Фрайбург година по-късно, отбелязвайки преди това още 13 гола за сините, но оттогава тръгна стремглаво надолу.

През 2012 година на „Герена“ още един играч, дошъл от смърфовете – Базил де Карвальо, се превърна във водещ реализатор. Нападателят бе най-резултатен през този период, но той завърши с разочарование и изпусната титла със сините в злополучния мач със Славия (1:1) през 2013 година, въпреки 14 гола в 19 мача. В споменатата година Левски откри и едно от последните си бижута. Дошлият от Нидерландия футболист Гари Родригес разкри потенциала си на „Герена“ – в 47 мача вкара 22 гола, като ролята му не бе на типичен нападател. След силния му сезон в Левски юношата на Фейенорд премина в испанския Елче, а по-късно облече екипите на грандовете ПАОК, Галатасарай, Фенербахче, а сега е в Олимпиакос.

В навечерието на 100-годишнината на клуба Валери Божинов бе водещият реализатор, но големият талант в началото на кариерата си, бе бледа сянка на себе си и вкара само 8 в 20 мача през 2014 година. През следващите три години голмайсторският приз попадна в ръцете на Антонио Аниете, Венцислав Христов и Жуниор Мапуку, но само испанецът успя да мине кота 10 – вкара 12 през 2015 година в 17 мача.

През сезон 2018/19 година на „Герена“ за последно отпразнуваха и наградата за голмайстор на първенството. Тя бе за Станислав Костов с 23 гола през кампанията. В споменатата година юношата на Пирин Благоевград изигра 40 двубоя, в които отбеляза въпросните попадения и бе над всички. През 2019 година най-много голове за Левски за 12 месеца вкара халфът Давиде Мариани – 11 в 22 мача, а на следващата Паулиньо и Найджъл Роберта поделиха върха с едва пет отбелязани.

През 2021 година това направиха и Борислав Цонев и Билал Бари, които пак не минаха мизата от 10 гола и вкараха по осем за поредната разочароваща кампания за сините. През настоящата №1 по този показател е Филип Кръстев. Халфът е един от основните играчи на Станимир Стоилов и в 39 мача реализира 9 попадения. Сега предстои да проследим дали Рикардиньо ще може да влезе в обувките на някои от успешните голаджии на Левски, след което да осъществи сериозен трансфер в чужбина, или ще се превърне в поредния, който разочарова при престоя си на „Герена“.

Материал на "Тема:Спорт"