Бившият член на Надзорния съвет на Левски Константин Папазов говори по актуалните теми в клуба в предаването „Крум Савов Live” по телевизия 7/8.

Президентът на баскетболния тим на сините сподели какво е най-належащо като плащане за столичани и даде мнението си за спрягания за нов силен човек на „Герена“ Драган Шолак. Той разказа и как е бил спасен Левски през 2020 година.

Г-н Папазов, какво става с новия собственик, каква е ситуацията с дълговете на клуба?

Задълженията на Левски не са 40 милиона. Най-истинското е това към държавата, към НАП, за което клубът ще положи всички усилия и ще бъде изчистено. Задължение към целия български народ, защото винаги съм твърдял, че Левски трябва да бъде за пример. В периода, в който и аз съм бил в клуба, не сме го правили така, както трябва да бъде. Левски да бъде емблема на българския спорт и във всяко едно отношение да бъде безупречен към държавата. Задълженията към частните – г-н Божков, „Главболгарстрой“ и някои по-дребни, са детайли, които ще се решават и могат да бъдат постигнати всякакъв вид договорки. Факт е, че Левски има огромни задължения и не трябва да се бяга от тях.

Защо отборът отиде на подготовка в Дубай?

Защото клубът е намерил финансиране. Миналата година Левски проведе най-скъпия лагер и това даде резултат. Беше спечелена купата, за съжаление сега няма такива перспективи. Смятам, че отборът е надградил от миналия сезон. Чисто и просто нямаше спортен шанс. Въпросът е кога Левски ще бъде примерен, за да може с високо вдигнати чела феновете да посрещат каквито и да е упреци по техен адрес и такива към клуба. Трябва да се изчистят задълженията към НАП. Има някакви надежди, блясъци.

Драган Шолак ли ще направи това? Много хора го определят като „новия Джо Диксън“.

Много се спекулира и аз си имам мнение по въпроса. Смятам, че Джо Диксън беше положителен герой. Имаше парите на 100 процента. Изключителната отговорност на Наско Сираков към марката „Левски“ и да се поеме рискът към това нещо, натежа. Той създаде толкова високи прегради. Искаше всичко да е истина, защото беше обещал на синя България, че клубът ще е спасен. Не знаехме, че ще се появи Шолак. Много пъти съм го казвал, още когато се спасяваше Левски и да не се правя на пророк. Появявам се, когато е трудно. При подреждането на пъзела други излизат на сцената. Искам повече да не се показвам. Тогава съм го казал, че ако някой чужденец дойде и иска по някакъв начин да инвестира, да си рекламира бизнеса, първата врата, на която би почукал, е Левски. Доказа го времето.

Какво стана с вашите акции, след като вече не сте част от ръководството?

Свърших си моята работа. Мога да кажа, че съм единственият, който няма изгода в своя период в Левски. До момента и Наско Сираков. Вярвам, че ще се случи най-доброто за клуба. Той също ще бъде възнаграден подобаващо като почетен президент. Акциите не стигнаха при мен, а въпросът е към този, който ги беше обещал.

Взехте заем от един от най-големите цесекари – Стойне Манолов.

Заемът беше личен. Не мога да лъжа и го казах, но след това и то бе преекспонирано. В периода, след като не бе плащано на футболистите в продължение на четири месеца след г-н Божков, отборът бе спасен благодарение на авторитета на Наско Сираков, ежедневните ми разговори с играчите и авторитета на Николай Михайлов, който държеше цялата съблекалня на Левски. Това е периодът от 2 юни до 31 юли 2020 година. Акциите бяха при нас, но финансовото състояние не се промени. Последният бе ден петък и Ники ме дръпна и каза, че не може вече да държи тима. Предстоеше мач с Берое и следобед по две заплати бяха преведени на футболистите. Беше страшен проблем откъде са парите. Веднага се намериха хора да кажат, че нарочно Левски е паднал от Царско село с 0:1 на „Герена“ след това. Не знам кой може да си помисли, че аз или Наско Сираков може да влезе в съблекалнята и да каже отборът да падне. Никой не мислеше тогава, че отборът е спасен, защото много хора чакаха на 31 юли клубът да се разпадне, само че попаднаха на мина. Ще напиша книга и ще разкажа много.