Новото попълнение на ЦСКА Тобиас Хайнц прекарва година и половина от кариерата си в турския Касъмпаша. Там той е съотборник с българския национал Страхил Попов. Норвежецът не успява да се наложи в турския тим и през септември 2020-а се завръща в Сарпсборг. Следват периоди в Хекен и отново в Сарпсборг, за да се стигне до трансфера му в ЦСКА преди няколко дни. „Тема Спорт“ се свърза със Страхил Попов, който разказа впечатленията си от Хайнц, говори за настоящия си клуб Юмраниеспор, заемащ към момента предпоследно място в местния елит, и сподели причината да не премине в Левски през миналото лято, когато сините го искаха.

Страхиле, с Тобиас Хайнц бяхте съотборници в Касъмпаша, какви впечатления остави той у теб?

– Когато играхме заедно, той беше много млад – на 20-21 години. За първи път излизаше в чужбина и не получи много голям шанс за изява в отбора. А и тогава съставът беше доста качествен с утвърдени имена в европейския футбол. Въпреки това впечатленията ми от него са много позитивни и смятам, че притежава доста солидни качества. Още тогава личеше, че има голям потенциал, и това се е видяло в последния сезон. Със сигурност ЦСКА направи силен трансфер.

Как премина адаптацията на норвежеца в тима? Успя ли бързо да стане част от колектива?

– Мога да кажа само положителни неща за него, както на терена, така и навън. Като характер е много добро момче. Освен това е изключително трудолюбив, работеше допълнително индивидуално, оставаше след тренировките. Макар че не получаваше много възможности да играе, не позволяваше това да му влияе и се раздаваше на всяко занимание и във всеки мач, в който се появяваше на терена. Просто много искаше да се развива. Затова и се радвам, че всичко това сега му се отплаща. Надявам се преминаването в ЦСКА да е добра крачка в кариерата му и дай Боже да си свърши работата и да покаже защо е привлечен в отбора.

Да се обърнем към теб, в неделя Юмраниеспор взе много важна победа срещу един от преките си конкуренти за оцеляване в турския елит – Гиресунспор. Оптимист ли си, че ще се спасите?

– Победата наистина бе жизненоважна за нашия отбор. Преди два кръга успяхме да спечелим и срещу друг пряк конкурент – Анкарагюджю. В последните 5-6 мача бележим възходяща линия откъм резултати, въпреки че лично според мен сега не играем толкова добре, колкото преди това. Но във футбола най-важни са резултатите. Оптимист съм, че ще се спасим, защото наистина се представяме силно и играем хубав футбол. За съжаление в някои мачове нямахме късмет и загубихме точки, които заслужавахме да спечелим. Категорично позицията, която заемаме в момента в класирането, не отговаря на продукцията ни на терена. Остава един мач от първия дял на шампионата, надявам се да си го вземем и да можем да дишаме по-спокойно, за да покажем, че мястото ни сега не е реално.

Докога е договорът ти с клуба и може ли да си тръгнеш, ако не успеете да се спасите?

– Договорът ми е до лятото, така че ще видим какво ще се случи до края на сезона и тогава ще обсъждаме моето бъдеще. Надявам се преди това да си свършим работата, да се спасим и вече ще мислим за следващата кампания. Щастлив съм тук и ще дам всичко от себе си да се развият положително нещата.

Желанието ти да останеш в Турция ли бе основната причина да не преминеш в Левски през лятото, когато водеше преговори със сините?

– Да, това беше основната причина. Предпочитах да остана в Турция. Според мен всеки български футболист, ако е искрен, би си признал, че ще избере чужбина пред завръщане у нас. Казвам това със съжаление, но такива са реалностите. Такъв беше случаят и през лятото, когато имаше разговори с Левски. Просто исках да продължа в чужбина и когато дойде предложението от Юмраниеспор, избрах него.

Имал ли си предложения от други български тимове в последните години?

– Имало е разговори и интерес от водещите отбори в България в последните две-три години, но след като нещата не са се случили, няма смисъл да ги коментираме. Винаги съм имал като приоритет да играя в чужбина и затова и досега не се е стигнало до завръщането ми в нашето първенство.

Мислил ли си дали ще прекратиш кариерата си в чужбина, или ще се завърнеш в България?

– Виждате, че в последните години доста футболисти играят до по-късна възраст. Аз се чувствам добре и засега нямам планове за връщане в България или приключване на състезателната кариера. Разбира се, човек никога не трябва да казва никога, но се надявам, колкото се може повече да изкарам в чужбина. Целта ми е още няколко години да играя тук, така че в момента не мисля за други варианти. Времето ще покаже.

Шампион си на България с Литекс под ръководството на собственика Гриша Ганчев. Той вече няколко години в ЦСКА се опитва да спре хегемонията на Лудогорец. Ще успее ли да го направи през тази година?

– Гриша Ганчев е много сериозен и амбициозен човек. В момента поне откъм резултати и класиране ЦСКА върви доста добре. Гриша Ганчев е такъв, че иска винаги да е първи. Очаквам пролетта да е изключително интересна и смятам, че ЦСКА има сериозен шанс да стане шампион. Най-големите ми впечатления от г-н Ганчев са именно, че никога не обича да губи и прави всичко възможно да печели. Затова и шансовете на ЦСКА са много големи.

Наскоро каза, че националният отбор е затворена страница за теб. Такава ли е ситуацията и в момента?

– На този етап, гледайки какво е положението, националният отбор си остава затворена страница. Новият треньор вкарва много млади футболисти, опитва постоянно да дава шанс на нови лица. За мен е добре, че се опитва подмладяване на състава, но мнението ми е, че един отбор не може да бъде изграден само от неопитни играчи. Много е трудно. Нужни са и по-утвърдени футболисти, покрай които младите да израстват. Все пак пожелавам късмет и успех на националния тим, просто към настоящия момент не виждам как бих се завърнал там.

Интервю на Мартин Костадинов, в-к "Тема спорт"

Снимка: БГНЕС