Пирин приема Левски в странен двубой. Такъв, от който хем нищо не зависи в генералната картина, хем пък може да се окаже повратна точка не само за пролетта, но и да катализира други процеси.

Ave Caesar, morituri te salutant – или, Здравей, Цезаре, осъдените на смърт те поздравяват! Това е латинският израз, с който гладиаторите в Рим са се обръщали към императора, минавайки под неговата трибуна преди да започнат дуела. В неделя, 19 февруари, единствената трибуна на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград ще се тресе от крясъци и емоции. А малко преди 15:15 часа пред нея ще се строят избраниците на Христо Янев и Станимир Стоилов. И вперили поглед в неизвестното, съвсем спокойно могат да се представят пред тълпата с думите: „Бягащите от фалит ви приветстват!“.

Седмицата у нас бе белязана от две събития, които накараха феновете на двата тима да изтръпнат, а на лицата на враговете им да се настанят доволни усмивки. В понеделник гръмна новината, че сделката по смяна на собствеността на Левски пропада. И така за пореден път сметките на сините излязоха грешни. Притиснати от НАП, те ще гонят последни срокове за получаване на професионален лиценз за следващия сезон.

Два дни по-късно, в сряда, собственикът на Пирин Пол Белогур хвърли бялата кърпа. Допреди година в Благоевград се радваха на средства, невиждани в историята на клуба. Сега е както дълги години е било – стягане на коланите, рязане на живо месо, та дори и на кокали.

Тези новини и в двата клуба бяха приети донякъде с усмивка, макар и изкривена. Засега на „Тодорини кукли“ в столицата и на „Дъбравска“ в Благоевград запазват спокойствие, въпреки че имат всички поводи да бият камбаната. Съществуването на тимовете е поставено на карта, но привържениците им отдавна са претръпнали. А клубовете? Те стягаха входящи трансфери в навечерието на сблъсъка!?

На терена не играят обаче финансите, а отборите. А тях никакви ги няма. Всъщност зелени и сини са равнопоставени и от друга гледна точка – в последните си 10 шампионатни мача имат точно по една победа. И по-скоро са печелили орлетата – в последния си есенен сблъсък – 3:1 у дома над Спартак Варна на 11 ноември миналата година. Левски пък забрави какво е да биеш в първенството. За последно го направи на 8 октомври 2022-а – 1:0 над Ботев Пловдив. А след това нареди 9 последователни срещи без успех – 3 загуби и 6 равенства. Това е и причината към момента столичани да са далеч от зона Европа, каквато бе целта им, както и да гледат мачовете за купата по телевизията. А ако продължават така, ще наблюдават през крив маратон и през лятото сблъсъците на континенталната сцена. Представянето на Пирин до момента е такова, че ще е цяло чудо, ако тимът не играе във Втора лига през следващата кампания, дори и да избегне най-страшното за клуба – фалитът.

В неделя място за отстъпление няма да има за нито един съперник. Те отдавна изчерпаха лимита от грешки. През миналия сезон Пирин пак бе опрян до стената и обитаваше дъното, но изведнъж се оттласна от него след домакинско равенство срещу ЦСКА. Тогава обаче съставът бе много опитен. Сега Христо Янев, който тепърва трябва да се доказва като можещ треньор, разполага с играчи, които още се опознават. Песента на старите кучета е изпята и не се вижда кой ще може да започне да дърпа отбора напред. Левски също е нагазил здраво в батака, макар, че не иска да си го признае. И е крайно време освен на думи, да покаже игра, каквато отговаря на името му.

Когато съперниците са ранени, обикновено се хвърлят най-здраво. Точно това се очаква в неделя от Пирин и Левски. И те нямат право да разочароват.

Материал на "Тема спорт"