Левски влезе с огромни очаквания в изминалия сезон, след като отбеляза страхотно израстване при Станимир Стоилов и спечели купата на България. Кампанията на сините обаче се разви кошмарно – със срамно елиминиране в Европа от малтийския Хамрун Спартанс, ранно отпадане за купата на България след пропусната късна дузпа в Разград, рекордната серия от 11 мача без победа в първенството и завършване на четвърто място на цели 23 точки от вечния съперник ЦСКА. Малка утеха бе спечеленият бараж с Арда и класирането за Лигата на конференциите.

Генералният извод от кампанията на Левски обаче е, че тимът не продължи развитието си, а дори много от футболистите направиха крачка назад – нещо, което бившият треньор Станимир Стоилов прогнозира още на 15 май 2022 г. В следващите редове „Тема Спорт“ разгледа поотделно представянето на сините играчи през сезона и ще оцени изявите им по традиционната скала от 4 (много слабо) до 10 (неповторимо).

Пламен АНДРЕЕВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

35        3180    -24       –           3          –

18-годишният вратар запази мрежата си суха цели 22 пъти, като подобри клубния рекорд, който досега се държеше от Димитър Иванков. Продължи да се развива и да трупа самочувствие с капитанската лента на сините. Цифрите обаче лъжат – кампанията далеч не бе перфектна за стража. Страхотните му показатели до голяма степен се дължат на представянето на защитниците пред него. Допусна някои леки попадения, както и първата в кариерата си фрапантна грешка в последното вечно дерби с ЦСКА. Въпреки това се ползва с много голямо доверие от публиката и съотборниците си и ще бъде под рамката на сините и през следващия сезон.

ОЦЕНКА:      6

Жереми ПЕТРИС
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

31        2511    1          –           5          –

Пристигна през лятото „на пожар“ за заместник на бързо преоценения Блажевич, без проведена пълноценна подготовка и с почти никакви очаквания. Успя обаче моментално да се интегрира към състава на Станимир Стоилов и игра много силно при отстраняването на ПАОК в Лигата на конференциите. Бързо си заслужи удължаване на договора до 2024 г. През зимата отново не успя да тренира на 100 процента заради стара травма, но стисна зъби и не позволи формата му да спадне през пролетта. Изпъкна с неизчерпаема енергия по десния фланг, като бе полезен както в офанзивен, така и в дефанзивен план. Въпреки че не записа асистенция, създаваше много напрежение за противниковите отбрани.

ОЦЕНКА:      6.5

Келиан ВАН ДЕР КААП
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

35        2392    1          –           8          –

Нидерландецът бе трета опция в ядрото на ариергарда, но по стечение на обстоятелствата взе участие в почти всички важни мачове през сезона. В Европа Станимир Стоилов действаше с трима в отбрана, което му донесе успех срещу ПАОК. След това пък заради контузии и наказания Ван дер Каап игра във финала за суперкупата с Лудогорец и заключителните мачове от кампанията, включително и баража срещу Арда. Не изпъкна, но и не направи големи грешки. Гледа да действа на сигурно, като понякога липсата на скорост му създава проблеми. Много добра опция за първа резерва.

ОЦЕНКА:      6

Вендерсон ЦУНАМИ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

38        3252    2          4          9          –

Затвърди добрите впечатления от миналата пролет. С неговото привличане сините най-накрая решиха проблемите, които дълги години изпитваха от лявата страна на защитата. Бразилецът е най-постоянен в представянето сред своите сънародници в състава, като с голямата си бързина успява да компенсира някои свои дефицити в дефанзивен план. Сформира силно партньорство с Велтон по фланга и често се включва в атака. Освен със скоростните си пробиви е опасен и на втория етаж, като по този начин вкара двата си гола през сезона – срещу Хамрун Спартанс и Хебър.

ОЦЕНКА:      6.5

Андриан КРАЕВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

37        2805    3          4          9          1

Един от най-стабилните халфове в родното първенство. Въпреки сериозната си височина не е тромав и е много солиден в дефанзивен план, като продължава позитивната си линия на развитие, откакто Стоилов го направи вътрешен халф. Притежава добра динамика, но все още има сериозни забележки към градивните му функции. Слаб е технически и не разполага в арсенала си с тънки извеждащи подавания. Въпреки това халфовата линия на Левски изглежда много по-добре в негово присъствие.

ОЦЕНКА:      6.5

РИКАРДИНЬО
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

17        1397    9          2          –           –

Зимното попълнение на Левски до голяма степен продължава да е енигма за фенове и специалисти. В големи периоди от мачовете е незабележим, като рядко влиза в комбинации със съотборниците си, а освен това губи повечето въздушни дуели, в които е въвлечен. С две думи – полезността му за огромна част от сините атаки е много ниска. Но в същото време прави най-важното за своята позиция – бележи. Често след грешки на противника или след рикошет, но бразилецът се оказва на най-правилното място, за да прати топката в мрежата. И го направи цели 9 пъти в първите си 17 двубоя. През есента обаче от него ще се очаква повече, като ще има сериозна конкуренция в лицето на Билал Бари.

ОЦЕНКА:      6.5

Ивелин ПОПОВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

31        1970    5          6          8          –

Едно от най-големите разочарования на синия сезон. От трикратния футболист №1 на България се очакваше да се превърне в лидер на Левски както на терена, така и в съблекалнята. Изглежда обаче бившият футболист на Спартак Москва вече отдавна е преминал зенита на кариерата си и се отчете с единични фойерверки, а през по-голямата част от времето изявите му бяха посредствени. Не направи разликата в нито един важен мач, а напротив – подведе тима си в ключови моменти. Пропусна дузпи срещу Славия, когато тимът имаше шанс да сложи край на серията си без победа, и в последната минута на нулевото равенство с ЦСКА. Изобщо няма очакваното влияние върху играта на Левски.

ОЦЕНКА:      4.5

Джавад ЕЛ ДЖЕМИЛИ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

11        257      –           –           1          –

Едва 257 минути, средно по 23 на участие, са ясно доказателство, че младият мароканец по никакъв начин не успя да защити привличането си на „Герена“ през зимата. Той трябваше да се превърне в адекватна алтернатива на Велтон и Роналдо по фланговете, но Станимир Стоилов, а след това и Елин Топуказов, не бяха много ентусиазирани да го използват дори в случаите, в които някой от бразилците отсъстваше. Отчете се с добри изяви срещу Лудогорец в Разград, като загатна за потенциал, но като цяло направи твърде малко в първите си месеци на „Георги Аспарухов“. Една от трансферните грешки на Станимир Стоилов.

ОЦЕНКА:      4.5

Николай МИХАЙЛОВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

8          750      -6         –           –           –

Сгромоляса се тежко и буквално, и преносно. И то както в началото на есенния, така и на пролетния полусезон. През лятото негови огромни грешки, при една от които остана безпомощен на тревата, доведоха до две попадения на Хамрун Спартанс в мрежата му и последвалото отпадане от малтийците след дузпи. Михайлов седна на пейката за сметка на Андреев и получи нов шанс в първия пролетен двубой срещу Черно море. И последва… нова кошмарна изява, ужасяващо увисване и подарен гол за моряците, след който отново бе забит та скамейката. Провали и двата старта на съотборниците си и със сигурност ще иска бързо да забрави изминалия сезон.

ОЦЕНКА:      4

Илиян СТЕФАНОВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

30        1393    4          1          3          –

От автора на победното попадение във финала за купата на България срещу ЦСКА през сезон 2021/22 се очакваше да има много по-сериозна роля в състава през изминалата кампания. Бившият играч на Локо Сф и Берое бе преследван от травми, но и в нито един момент не направи достатъчно, за да се наложи по безспорен начин сред титулярните 11. И то в конкуренцията на най-слабата форма в кариерата на Ивелин Попов. Отново вкара на армейците, този път при 2:0 за първенство, а игра силно и отбеляза и при 2:3 от Лудогорец в Разград в края на сезона. Цялостното му представяне през кампанията обаче бе слабо.

ОЦЕНКА:      5

ВЕЛТОН
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

42        3566    8          4          5          –

Изключително противоречива фигура, от която до голяма степен зависи играта на Левски. Когато бразилецът е в настроение, сините летят. Това се видя през миналата пролет и в мачовете с ПАОК. След това обаче вдъхновението му сякаш изчезна някъде и представянето му започна сериозно да буксува. Завърна се едва два пъти – при победите с 2:0 над ЦСКА през есента и над Арда в баржа за Европа. В останалото време обаче то напълно липсваше и Велтон изглеждаше неспособен да бъде полезен на тима си. От него се очакваше да изкара бързо Левски от серията без победи, но не съумя да го направи. Не успя да надгради от изявите в първите си месеци на „Герена“, а дори и не задържа нивото от тогава, въпреки че получи най-много минути през сезона.  Слабите му изяви бяха повече от силните.

ОЦЕНКА:      6

РОНАЛДО
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

41        3410    5          7          3          –

Също като сънародника си Велтон бе сред маратонците в състава и твърд титуляр по дясното крило. Много активен и с огромно старание, но с твърде нисък коефициент на полезно действие и ефективност. При по-голяма точност в отиграванията си бразилецът без проблем щеше да завърши кампанията с двуцифрен брой голове и асистенции. Често излизаше на чисти позиции, но не успяваше да се възползва от повечето от тях. Внася нужната острота в представянето на тима, но когато се стигне до завършващата фаза феновете се надяват топката да е например в Рикардиньо

ОЦЕНКА:      6

Асен ЧАНДЪРОВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

17        607      2          –           5          –

Досега вторият престой на халфа не се различава по нищо от първия му. Не успя да се превърне в равностойна алтернатива на основните фигури в средата на терена. Записа едва 5 срещи като титуляр, а във вечното дерби с ЦСКА бе заменен още на почивката. Не успява да се адаптира към стила и скоростта в градивните действия на сините, а в същото време е много рисков в дефанзивен план. Получи жълт картон в близо 1/3 от срещите, в които взе участие. Ако не се стигне до сериозна промяна в представянето му, най-вероятно дългосрочното му бъдеще няма да е свързано със стадион „Георги Аспарухов“. Не показва качества за отбор с високи претенции.

ОЦЕНКА:      5

Патрик-Габриел ГАЛЧЕВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

20        1064    1          3          2          –

Контузията на Цунами наложи младокът да бъде титуляр в мачовете с ПАОК и той се справи на ниво, като даде заявка за силен сезон и голямо развитие. Това обаче не се случи, като в следващите месеци Галчев имаше все по-периферна роля в състава. След загубата с 2:3 от Локо Сф, когато дойде и единственият му гол през кампанията, бе окончателно закотвен на пейката от Станимир Стоилов, който ясно показа, че не го харесва. Разполага с добро центриране, но не притежава нужното самочувствие да търси пробиви в противниковата половина, а освен това е крайно неубедителен в дефанзивен план. Не отбеляза никакъв прогрес в развитието си.

ОЦЕНКА:      5

Ноа Сонко СУНДБЕРГ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

37        3222    –           1          5          1

С огромна заслуга за 22-те сухи мрежи на Левски в първенството. Защото докато при ЦСКА, който завърши с най-малко допуснати попадения, основен отговорник бе вратарят Бусато, при сините отбраната почти не допускаше опасности пред Андреев. И най-стабилният неин член беше именно гамбийският национал. Той също, както всички свои съотборници, имаше моменти на спадове, но дори и тогава успяваше да поддържа солидно средно ниво и да бъде предводител на защитата. Един от най-комплексните бранители у нас, стабилен на втория етаж и уверен при изнасянето на топката. Лидер на състава.

ОЦЕНКА:      7

Асен МИТКОВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

20        318      –           3          2          –

Най-често използваната резерва на Левски, който обаче записа средно по едва 16 минути в 20-те си участия през кампанията. Получи по-голям шанс за изява в самия край на сезона и го оправда. Бе сред най-силните на терена както срещу Лудогорец в Разград, така и в баржа с Арда на „Герена“. 18-годишният халф даде някакви сигнали, че може да бъде много по-основна фигура през есента, като най-вероятно това и ще се изисква от него. Особено в отсъствието на настоящия основен двигател в централната зона Филип Кръстев.

ОЦЕНКА:      5.5

Филип КРЪСТЕВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

40        3550    9          6          8          –

Напускането му ще бъде огромна загуба за сините. Филип Кръстев е барометър за представянето на Левски. Той са нагърбва с цялата градивна работа в халфовата линия – от изнасянето на топката, до създаването на напрежение пред противниковото наказателно поле. Макар че все още трябва да изчиства играта си от ненужно дългото задържане на топката, поне към момента Кръстев е незаменим за столичани. Неслучайно той завършва кампанията като вторият най-добър реализатор за Левски въпреки че през огромна част от сезона изпълняваше ролята на вътрешен полузащитник.

ОЦЕНКА:      7

Хосе КОРДОБА
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

31        2849    –           2          5          –

Панамецът продължи позитивната си линия на развитие и през есенния полусезон заздрави още повече партньорството си със Сундберг. Изключително атлетичен, мощен, грамотен технически и с огромен потенциал, логично 22-годишният защитник предизвика интереса на чужди клубове и през зимата на „Герена“ пристигнаха милионни оферти за правата му. За негово съжаление хронична травма почти не му позволи да играе през пролетта, но той вече е готов да се завърне на терена. Очаква се обаче това да не се случи със синята фланелка, а той да продължи развитието си в чужбина.

ОЦЕНКА:      7

Кристиан ДИМИТРОВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

9          279      –           –           –           –

След много неуспешен период в чужбина юношата на Локомотив и Ботев Пловдив бе привлечен през зимата за да даде допълнителна опция в ядрото на ариергарда. Едва ли и самият Димитров се задоволява с ролята на четвърти избор, но трябва да се съобразява с реалностите. Със сигурност и липсата на игрова практика оказа влияние в неговите редки изяви. При очакваната продажба на Кордоба бранителят ще получи нов шанс да се докаже от новия треньор Николай Костов по време на лятната подготовка на Левски.

ОЦЕНКА:      5.5

Марин ПЕТКОВ
М         МИН   Г          А         ЖК      ЧК

40        1077    4          –           3          –

За пореден сезон младокът не успя да излезе от ролята си на резерва. Един от лидерите по изиграни мачове в състава и в същото време с по-малко минути от почти всички свои съотборници, Петков със сигурност е очаквал повече от изминалата кампания. Той също като Патрик-Гарбиел Галчев не се вписваше в концепцията на Станимир Стоилов, но ситуацията не се промени и след идването на Елин Топузаков. 19-годишният национал е харесван само от селекционера Младен Кръстаич, а предстои да видим какво ще е отношението към него на новия треньор на Левски Николай Костов. Петков безспорно притежава потенциал, но засега не успява да го развие. Липсва му усет към комбинативния футбол.

ОЦЕНКА:      4.5

ДРУГИ         

В тази графа попадат тоталните трансферни разочарования Анте Блажевич, Абдулахи Шеху и Нейтън Олдър, отдаден под наем в Спартак Варна, контузилият се през есента Билал Бари, напусналият през зимата Георги Миланов. Както и Борислав Рупанов, и дебютиралите в Разград Дейвид Михалев и Кристиан Йовов, които се очаква постепенно да получават все повече шансове за изява в първия тим.

* Забележка: Статистиката е за мачовете във всички турнири.

Снимка: Lap.bg