Съдбата намигна на Левски на жребия за втория квалификационен кръг за Лигата на конференциите. Сините се разминаха с балканските грандове ПАОК и Фенербахче и изтегли за съперник победителят от двойката между северномакедонския Шкупи и литовския Хегелман. Това ще бъде и първи сблъсък на столичани срещу тим от Северна Макдеония или Литва. Изявен фаворит в сблъсъка е клубът от Скопие и ако не се случи някаква изненада, то това ще е противникът на Левски във втория квалификационен кръг в третия по сила турнир в Европа.

Шкупи е основан през 2012 година и името му на албански означава Скопие. Клубът е изграден именно от тази диаспора в югозападната ни съседка и е подкрепян от албанците в страната.

През миналия сезон сините, какъвто е титулярният цвят на отбора, завършиха на втората позиция в местното първенство, на десет точки зад шампиона Струга и на една пред третия Шкендия Тетово, както и на 19 пункта от миналогодишния съперник на ЦСКА в евротурнирите Македония ГП. Най-големият успех на Шкупи до момента е завоюваната титла през 2021/2022 година. В момента тимът е воден от 53-годишният турчин Джихат Арслан, който застана начело на отбора през тази година и успя да го изведе до сребърните медали.

В състава на тимъ има и нотка на екзотика, тъй като екипа е носен от играчи от Нигерия, Алжир, Ямайка, Сенегал, Бразилия, Словакия и Дания. Не липсва и българска връзка. Това е северномакедонският защитник Марио Младеновски, който бе играч на Ботев Пловдив и именно от жълто-черните премина в Шкупи през миналата година. В момента потенциалният съперник на Левски се готви в турския курорт Болу, където ще бъде до 30 юни, а стартът на подготовката бе даден на 31 май, две седмици след края на местното първенство. Наскоро северномакедонците привлякоха шестима нови играчи в лицето на Арби Воша, Кристиян Тошевски, Михаил Пинтер, Хамза Рамани, Давод Серафимов и Давид Денковски.

Двубоите на Шкупи срещу Хегелман са на 13 и 20 юли, като реваншът ще е в Скопие. „Тези мачове винаги са трудни. Уважаваме съперника си, но искаме да преминем през първия квалификационен кръг. Нашата цел е не само този рунд, но и другите, които идват след това. Щастливи сме, че отново участваме в едно от най-важните състезания в Европа. Искаме да спечелим както за нашите фенове, така и за нашия град“ , заяви треньорът на Шкупи Джихат Арслан.

През миналата година Шкупи бе на път да поднесе една от големите сензации в квалификациите на Шампионската лига. Северномакедонският тим се изправи срещу хърватския гранд Динамо Загреб във втория кръг на пресявките след елиминирането в първия на гибралтарския Линкълн Ред. Първият сблъсък бе на „Максимир“ и двубоят завърши при равенство 2:2. Мачът ще се запомни и с песните на феновете на двата тима против Сърбия, както и в подкрепа на Косово, за което бяха санкционирани.

На реванша в Скопие все пак Динамо свърши работата си и победи с 1:0, след което по пътя към груповата фаза отстрани българския шампион Лудогорец. Шкупи има още една връзка с разградчани. През миналата кампания съседите стигнаха до решителен плейоф с косовския Балкани, който сега ще се изправи срещу българските орли в Шампионската лига. Но северномакедонците загубиха на два пъти – с 0:1 и 1:2 и пропуснаха шанса да влязат в груповата фаза на Лигата на конференциите. През 2018 година Шкупи се изправи срещу шотландския гранд Рейнджърс и стигна до бойко 0:0, но след 2:0 за именития тим отпада в пресявките за Лига Европа.

Материал на "Тема спорт"