Бившият футболист на Левски Петър Курдов даде интервю пред „Тема Спорт“, в което коментира назначението на Николай Костов и очакванията за новия сезон. Той говори за обявената цел спечелване на титлата, бавещата се селекция и дълговете на клуба към НАП.

Г-н Курдов, сините имат нов треньор в лицето на Николай Костов. Какви са очакванията ви от Левски през новия сезон?

– Оставам верен на принципа си и не коментирам треньорите, които тепърва започват. Да, за Костов това не е първи път като наставник на Левски. Видяхме за какво става въпрос при този му престой на „Герена“. Смятам, че специално за него задачата, с която се е захванал сега, е изключително тежка, защото всичко, което е събрано като негатив, ще му се стовари на главата. Не знам дали си дава сметка. С най-добри чувства му пожелавам успех. Дано си е взел обеца на ухото от първия си престой в Левски.

Тогава той бе за кратко начело на Левски и тогава като че ли се огъна под напрежението. Колко ще му бъде трудно сега, след като бе обявено, че Левски ще се бори за титлата?

– Още сега започнаха залозите, че няма да изкара дълго време начело на Левски. Дано не се окажат прави хората. Има, които са „за“ неговото назначение, но и такива – „против“. Това, което излиза на преден план, е, че Левски отново иска да прави силен отбор, като заявката е титла, купа и класиране в Шампионската лига, което за мен с настоящия състав това е абсолютна химера. Не знам приказките, които сега се говорят на ангро, дали не е някаква стратегия на Наско Сираков, защото той често ги употребява. Не споделям подобни мисли и смятам, че няма отбор за тези цели. Няма да правя анализ на подготовката на Николай Костов, но това, което нас са ни учили, тя се провежда по много по-различен начин. От самото начало да започнеш да играеш мачове един след друг е неразумно. Но това си е негово виждане и ще си бере плодовете.

Ход на отчаянието ли бе назначението на Николай Костов, тъй като се смяташе, че Саво Милошевич ще поеме Левски, а се заговори и за евентуално завръщане на Станимир Стоилов?

– Много добре знаете, че Станимир Стоилов не искам да го коментирам, нито да го виждам или чувам. За Саво Милошевич са партенки. Всеки уважаващ себе си треньор ще поиска да си доведе футболисти и да получи пари, но явно не са му обещали тези неща. Затова се стигна до това развитие. Няма смисъл да го коментираме. Голям футболист от близкото минало, но е затворена страница за Левски.

Левски все още не е обявил ново попълнение. Притеснява ли ви закъсняващата селекция?

– Точно върху това акцентирах. С това, което разполага Левски от миналия сезон, иска тази година да направи неща, които в предишните две не успя. Не виждам как ще се случи това. Проблемите, които ги има клубът, продължават да съществуват. Всеки един отбор взима нови попълнения. Дори Ботев Пловдив привлича много повече футболисти, отколкото Левски. Сините нямат известно име, което да пасне в отбора. Закъснява се със селекцията, за която трябва до този момент да има някаква яснота, но явно ще върви, докато бъде затворен трансферният прозорец.

Клубът обяви, че е внесъл около 2 милиона лева към НАП, но не назова колко е целият дълг към агенцията. Как ще коментирате това?

– Преди Общото събрание говорих по един въпрос, който беше много важен. Тези пари, които се събраха от феновете, отлежаха някъде за девет месеца и никой до момента не казва къде са били и за какво са използвани. Има акционери, които трябва да попитате, защото всичко се потулва с лекота и не се дава обяснение на никой. Както самият мажоритарен собственик каза, че това е положението и трябва да си го набием в главите. Ако хората го търпят, е друга тема.

Извади ли късмет Левски в жребия за Лигата на конференциите, след като ще играе срещу победителя от двойката Хегелман – Шкупи?

– Отборите, независимо дали са от Северна Македония или Литва, щом са се класирали за евротурнирите, би трябвало да светва лампата на всички наши участници. Тези съперници не са се класирали с връзки. Явно показват стойностни игри и ако Левски подцени това, знаем какво ще се случи. Видяхте какво стана в мача срещу Сърбия – в последната секунда ни зашиха на закачалката. Дано не съм прав, но мисля, че четирите ни отбора ще приключат по-рано от очакваното в Европа. Дай Боже, да продължат и да не съм лош пророк.

Мартин ВЛАДИМИРОВ, "Тема:Спорт"