Левски удари Ботев Пловдив с 3:1 като гост в среща от втория кръг на Първа лига, постигайки първия си успех този сезон. На стадион "Христо Ботев" в герой за "сините" се превърна Джавад Ел Джемили, който реализира два красиви гола през второто полувреме.

"Сините" откриха резултата от дузпа, вкарана от Рикардиньо десетина минути след началото на второто полувреме. Четвърт час преди края на редовното време Ел Джемили удвои аванса на софянци.

"Канарчетата" върнаха интригата в 81-ата минута чрез Секулич, но радостта им продължи около 300 секунди, защото Ел Джемили  ги попари с второто си попадени за вечерта.

Така Левски вече има три точки, след като в откриващия кръг на първенството загуби у дома от ЦСКА 1948 с 1:2. От своя страна Ботев Пловдив остава с една точка след равенството с градския съперник Локомотив преди седмица.


В 11-ата минута отборът на Ботев първи стигна до опасност пред противниковата врата. Уме Емануел преодоля Марин Петков по десния фланг и центрира в наказателното поле, където Жереми Петрис остана под топката, а зад гърба му Красиан Колев засече с глава, но Пламен Андреев реагира и улови.

Малко след това Джеймс Ето‘о пробва с прехвърлящ удар от около 20 метра да изненада стража на „сините“, който отново се намеси и изби в корнер. 

В 17-ата минута играчите на Николай Костов отговориха с далечен изстрел на Джавад Ел Джемили, попаднал право в ръцете на Хидайет Ханкич, а след това и Марин Петков стреля неточно от дистанция. 

В 36-ата минута Роналдо засече с глава центриране отляво, търсейки близкия ъгъл на вратата на Ботев, но вратарят на „канарчетата“ парира удара. 

До края на полувремето Мартин Секулич опита шут по земя от дъгата на наказателното поле, но той не затрудни Пламен Андреев и така почивката дойде при нулево равенство. 

Седем минути след подновяването на играта Левски получи правото да изпълни дузпа. След блокиран удар на Роналдо Роберто Пунчец се засуети да изчисти, Рикрдиньо чукна топката и се спъна в крака на защитника, но Валентин Железов посочи бялата точка, като ситуацията бе преразгледане и с помощта на системата ВАР. Потърпевшият Рикардиньо се нагърби с изпълнението и преодоля Ханкич за 1:0.

В 74-ата минута „сините“ решиха мача с втори гол. Джавад Ел Джемили получи в противниковата половина и бе оставен да напредне до дъгата на наказателното поле, откъдето отправи неспасяем удар в левия ъгъл за 2:0.

В 81-ата минута Ботев намали изоставането си. След центриране от корнер защитата на "сините" изби и Точукву Нади опита шут от около 20 метра, изстрелът бе блокиран, но топката падна на крака на Мартин Секулич, който реализира от близка дистанция за 1:2.

Само пет минути по-късно обаче Левски възстанови двата си гола аванс, след като точен за втори път бе Джавад Ел Джемили. Халфът на гостите отново се разписа с прецизен фалцов удар от границата на наказателното поле, който не остави шансове на Хидайет Ханкич и така оформи крайния резултат - 1:3.

В следващия трети кръг Ботев гостува на Пирин (Благоевград), докато Левски приема Локомотив (София) в столично дерби.

 

Ботев Пловдив - Левски 1:3

0:1 Рикардиньо - 56', дузпа
0:2 Ел Джемили  - 74'
1:2 Секулич - 81'
1:3 Ел Джемили - 86'


Ботев Пловдив: Ханкич, Минков, Ван Хертъм, Пунчец, Акере, Карабельов, Ето'о, Емануел, Рабей, Колев, Секулич

Левски: Андреев, Петрис, Димитров, Кордоба, Петков, Митков, Роналдо, Попов, Ел Джемили, Уелтън, Рикардиньо