Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю пред „Тема Спорт“, в което коментира представянето на тима срещу северномакедонския Шкупи. Кокала, както е известен сред феновете, говори и за следващия съперник на сините в Лигата на конференциите – Апоел Беер Шева. Той познава отлично футбола в Израел, след като е носил екипите на Апоел Рамат Ган, Макаби Ашдод и Макаби Яфо. Велев направи и любопитно разкритие за българския национал Йоан Стоянов.

- Г-н Велев, какво ви направи впечатление в играта на Левски при победата над северномакедонския Шкупи? Като че ли сините заложиха на по-прагматичен подход?
Левски игра стегнато. Футболистите действаха по този начин може би заради важността на мача, въпреки че имаха комфортна преднина от два гол след двубоя в Скопие. По всяка вероятност това се дължи и на пълния стадион. Феновете създадоха уникална атмосфера и подкрепяха отбора непрекъснато. Смятам, че сините бяха мотивирани максимално да победят и продължат напред. Хубавото е, че стигнаха до успеха в последната секунда от мача.

- Сега предстоят двубои с Апоел Беер Шева. Запознат сте с футбола в Израел. Имат ли шанс сините срещу този противник, след като влизат в ролята на аутсайдер?
Естествено, че Левски има шансове да елиминира Апоел. Дори смятам, че сините са в по-добро състояние от предстоящия съперник. След като се изиграят мачовете, ще видим кой на какво ниво е бил. Израелците също ще искат да продължат напред и дума не може да става за подценяване. Хубавото е, че реваншът е в България и отново сините ще се опрат на подкрепата на публиката.

- Като че ли Апоел Беер Шева изпита трудности срещу литовския Паневежис?
Вече няма слаби отбори в Европа. Виждате какви резултати се получават. Държави, които нямат нищо общо с футбола класират тимовете си напред в турнирите. Гледах и двата мача на Апоел срещу литовците. В първия победиха 1:0. Играха по-добре, изпуснаха да вкарат още попадения, но се виждаше, че още не са готови за сезона. Левски има леко предимство, защото в момента се играе и първенството, докато в Израел то започва по-късно. Сините вече имат и четири мача зад гърба си в шампионата, освен двата срещу Шкупи. Хубавото е, че Левски не си отложи срещата с Локо Пловдив, защото всеки мач дава допълнителна енергия за следващите. По този начин се държи кондицията в състава, а не само играчите да тренират и да чакат предстоящия мач в евротурнирите.

- Кои са силните страни на Апоел Беер Шева?
Отборът се стреми да играе бърз и директен футбол. Това забелязах от мачовете с литовците. Но все още в състава не са влезли чужденците, които привлякоха. Нямам представа как ще изглежда тимът тогава. Явно още не са готови, за да се включат за Апоел. Предполагам, че ще ги използват срещу Левски, защото сините са голям дразнител. Израелците имат самочувствие, защото до момента са отстранили два български съперника – Лудогорец (б.а. – през 2017 година в третия кв. кръг на Шампионската лига) и Арда (б.а. – през 2021 година във втория кв. кръг на Лигата на конференциите). Ще искат да затвърдят доброто си представяне срещу родните отбори.

- В Израел излезе информация, че имате родствена връзка с българския национал Йоан Стоянов. Така ли е и чухте ли се вече с него?
Не, няма такова нещо (смее се). Когато отидох в Израел през 1989 година, на следващата година дойде дядо му със семейството си и оттогава се познаваме. Но не сме роднини. От много години поддържаме връзка. Не съм говорил с Йони, но предполагам, че ще се видим. В Беер Шева не му дават много шанс, въпреки че притежава сериозни качества. Стигна до националния отбор. Дори го бях предложил на Мъри. Гледаха го и може би щеше да се стигне до трансфер, но след това събитията се развиха по друг начин. Всички знаем и как Стоилов напусна Левски. Нещата приключиха, защото и Йони си е футболист на Апоел, а през миналия сезон игра под наем в Нес Циона.

-Започва ли да си личи почеркът на Николай Костов в Левски?
Не може някаква голяма разлика да има от миналата година, защото в Левски са същите играчи, които бяха и при Мъри Стоилов. Предполагам, че Ники Костов си има други изисквания и по различен начин подрежда футболистите и им дава указания. В момента Левски вдигна нивото.
Сините играят с настроение и самочувствие, което е много важно. Отборът притежава добри индивидуалисти в лицето на бразилците и Джавад ел Джемили. Може би единствено в защита ще се изисква малко повече, защото видяхме във втория мач срещу Шкупи, че северномакедонците стигнаха до сериозни положения в края. Имаше шанс да се получи нещо много неприятно, но само неумелата игра на нападателите им попречиха да се стигне до това. Не трябва да се допуска и да наблегнат над защитата. В предни позиции и средата на терена Левски няма проблеми.