Да залагаш на българи или чужденци? Този въпрос е доста щекотлив за футбола ни, особено покрай поредните провали на националния отбор, който не спира да пропада, а в него уж са селектирани най-големите ни таланти. Щом я докарахме до там Литва да ни бие като тъпан на сватба, значи главоболието няма как да мине само с един аналгин. Спорещите за титлата клубове отдавна твърдо залагат на вносна продукция, а тези, предпочитащи „изберете българското“, просто не разполагат с финансите, за да преминат на другия вариант. Но и при тях не липсват доста иностранци.

Преди време финансовата ситуация в Левски направи така, че в отбора да останат само няколко легионери, даже в един момент бе единствен Билал Бари. Играеха наши момчета, което до едно време се харесваше на привържениците. Но силите на сините бяха най-много за средата на таблицата. С идването на Станимир Стоилов вълната се попромени. Но той все пак направи сплав от българи и чужденци, макар и нашите момчетата да започнаха да стават малцинство.

През пролетта на 2022-а юношата на клуба Марин Петков бе с основна заслуга за класирането на финал. Той се нагърби с отговорността да изпълни дузпа, която трябваше да се пребие, след като опитният ас Георги Миланов бе пропуснал. Нападателят вкара, Левски спечели с 3:2, а след 1:0 в реванша достигна до битката за трофея. В нея блесна друг българин – Илиян Стефанов винаги ще помни датата 15 май 2022-а, когато с негов гол сините победиха с 1:0 ЦСКА и сложиха край на 13-годишна суша без трофей.

През есента двамата вече бяха част от селекцията на Младен Кръстаич и бележеха голове за националния отбор. Хванаха вълната, но… не успяха да се задържат за нея. И тя така ги лашна, та се озоваха зад борда. За да се стигне до тази кампания, в която двамата не могат да хванат ръка.

20-годишният Петков започна кампанията на „Герена“ като титуляр, но не в атака, а в защита. Трябваше да запълва дупки и действаше като десен бек, заради отсъствието на Жереми Петрис. След завръщането на французина треньорът Николай Костов започна да му търси място, но така и не го намери. И Марин започна да се задържа на пейката. Именно като десен бек получи контузия при гостуването на Апоел Беер Шева, което хептен го извади от релси.

Той е резерва в Левски, но Кръстаич не спря да му гласува доверия и го пусна като титуляр онзи ден срещу Литва, но вляво на отбраната. Представянето му не е нужно да се коментира. И от него става ясно, защо и не успява да захапе в Левски. Кой да замени? Дали Петрис или Цунами в отбрана, или Велтон и Роналдо по фланговете на нападението. Няма физика за централен нападател, значи не е алтернатива и на Рикардиньо…

Стефанов беше преследван от травми, а през този сезон го споходи и лична драма. Нормално е това да го поразклати. Но и преди това той не успяваше да заслужи доверието на новия треньор Николай Костов. Бил е на терена едва в 9 срещи, като в тях е престоял на терена само 184 минути. И забележете – веднъж не е бил титуляр. Това е показателно. Всъщност, в един момент още Мъри Стоилов би камбаната за Илиян, а и за Марин, но явно това не е дало резултат.

Хубаво е, когато наши момчета блеснат. Още по-хубаво е да сграбчат шанса си. Но те трябва да знаят, че е необходимо да го държат. У нас върхът не е висок и лесно се покорява. Направиха го Марин Петков и Илиян Стефанов. Но не сториха нужното, за да останат на него. След добрия старт Левски трябваше да е само трамплин за тях. Но в момента им идва висока топка. И това се отнася не само за тях, а и за почти всички родни таланти. Ако те не променят нещо, то през зимата ще е по-добре да се заоглеждат за нови тимове, където да играят редовно…

Материал на Янаки Димитров

* заглавието е на Gol.bg