Несъмнено новината на седмицата в Левски бе получаването на български паспорти от бразилците Цунами, Роналдо и Велтон. На „Герена“ стискаха палци поне един от тях да се сдобие с родни документи, за да може да се развържат ръцете на треньора Николай Костов и той да може да ползва и шестимата си чужденци извън ЕС.

Заради привличането на Дарлан след началото на сезона и факта, че той, изброените трима, Рикардиньо или Хосе Кордоба трябва да отпада от групата, бе голям камък в градината на ръководството. Мажоритарният собственик Наско Сираков и хората под него отнесоха доста критики. А сега заслужават единствено адмирации.

Сираков сам си знае на какви врати е тропал, но Роналдо взе наши документи след малко повече от година в България, а Цунами и Велтон са с „10-месечен стаж“ в повече. За толкова кратък престой само Лудогорец е уреждал свои чужденци. Не са успявали дори на „Армията“, където също имат проблем с квотите на играчи извън ЕС.

Натурализирането на триото бразилци е някакъв знак, че думата на Левски отново се чува. Надеждите са, че на терена също ще има подобрение с напълно окомплектована единайсеторка. Но това трябва да е не едно, а две наум за родните национали на „Герена“. В момента такива не липсват – Пламен Андреев и Асен Митков са в младежката селекция, а част от мъжката са Патрик-Габриел Галчев, Кристиан Димитров, Марин Петков и Андриан Краев – все играчи, минали през синята школа.

Стандартът за тях от онзи ден вече се повиши, при това неусетно. Защото, ако не си налягат парцалите и не растат, то все по-рядко ще помирисват терен. Може да се досетят защо – идва трансферен прозорец, а сините имат още две свободни квоти за бразилци например, които се адаптират добре в тима. При това „гладни“ момчета, които копнеят за изява в Европа. Вижда се, че те не само са конкурентоспособни, но и бързо пробиват до стартовия състав. В началото нямат и големи финансови претенции.

Така че новината за паспортите на триото българи е отлична за Левски, но и ясен знак към котиращите се родни играчи на сините – давайте повече, за да не останете капо.

Материал на "Тема спорт"

заглавието е на Gol.bg