Арда играе по-хубав футбол от някои от водещите отбори, твърди крилото на кърджалий пред „Тема Спорт“.

Станислав Иванов се присъедини към Арда в началото на годината и със светлосиния екип изигра 30 мача, в които отбеляза 6 гола. Той безспорно е един от водещите играчи на кърджалийци, а в предстоящия кръг му предстои сблъсък с родния Левски. 24-годишното крило се съгласи да отговори на въпросите на “Тема Спорт” за изминалите сблъсъци с Лудогорец и ЦСКА, в които момчетата на Александър Тунчев взеха по една точка, двубоя със сините, както и възможността да облече червената фланелка и да заиграе на “Българска армия”. Ето какво каза Стаси.

Стаси, не знам дали вярваш в знаците на съдбата, но когато преди мач с Левски направих интервю с Джовани от Локо Пд, той вкара победния гол. След това говорих с треньора Илиан Илиев и Черно море победи сините. Сега от другата страна си ти… Готов ли си да вкараш и да донесеш победата на Арда?

– Моята задача като професионалист е във всеки мач да излизам на терена и да опитам да вкарам гол и да направя асистенция. Това се стремя всеки път, за да помогна на отбора, чиито цветове защитавам. За целта трябва да съм добре подготвен и концентриран. Сега също съм готов. Това, че излизам срещу родния ми отбор, няма значение.

По протокол следват клишетата, че излизаш срещу родния клуб и прочие. Има ли някакво по-особено усещане?

– Може би имаше нещо по-странно, особено, специално и различно, когато за първи път излязох срещу Левски. Сега го приемам като всеки друг мач и се готвя по абсолютно един и същи начин, като се стремя да съм в максимално добра форма и да дам всичко най-добро от себе си на терена. Не можем да говорим нито за сантименти нито за някакъв реваншизъм

Това, което мисля, е да съм максимално полезен на Арда и да заслужа и оправдая доверието, което ми се гласува.

Вече няколко месеца си в Кърджали. Какъв е преходът от Чикаго до град в Родопите? Помогна ли ти това, че завари в съблекалнята момчета, които познаваш от престоя си в Левски – Ради Цонев, Юруков, Лозев…

– По-трудно беше свикването с живота извън терена. Кърджали е малък град и социалният живот не е като в по-големите населени места. Малко е скучно, но в крайна сметка съм тук, за да играя футбол, а условията за това са отлични. От спортно-техническа гледна точка всичко е супер. Повечето от момчетата ги познавах и много бързо свикнах с отбора. Още повече, че идвайки в Арда, вече имах около 100 мача в първото ниво в България и нямах проблем.

Всъщност какво не се получи в САЩ и попречи ли ти това, че отиде там твърде млад? Какво се обърка в Чикаго Файър?

– Дори не мога да кажа, че нещо се е объркало. За лош късмет получих тежка контузия още на първия месец след пристигането ми там. Още не бяха започнали мачовете, а се наложи да бъда извън терена шест месеца. Тогава не познавах никого. Бях напълно сам. Дори хората в клуба не бях опознал. Това бе най-трудният период от професионална гледна точка. След като се възстанових, изиграх около 30 мача, което за мен бе безценно откъм натрупване на опит. Смятам, че там израснах като човек и футболист.

Сега набираш скорост в Арда, а това е може би отборът в най-добра форма у нас. Къде да търсим причината за силното представяне на тима?

– Смятам, че работим много като колектив, а с добрите игри и резултати идват и увереността и отборното самочувствие. Смятам, че в последните два месеца срещу топотборите в България се представихме много добре. Срещу Лудогорец беше много оспорван двубой и както имахме шансове да спечелим, така и те пропуснаха своите възможности, но срещу ЦСКА определено можем да съжаляваме, че не победихме, тъй като стояхме много добре, а в края имахме своите отлични и много чисти ситуации, които не успяхме да реализираме.

Влязохте в убийствена серия – Лудогорец, ЦСКА, а сега Левски и Черно море. Доволен ли си, че не загубихте от шампиона и вицешампиона и каква беше програмата максимум, която си бяхте поставили като точки от тези мачове?

– Искам да побеждавам във всеки мач, независимо кой е съперникът. Казах на момчетата в съблекалнята, че срещите с Лудогорец, ЦСКА, Левски са най-хубавите, защото няма какво да губим и никой не очаква от нас да победим на всяка цена. Излизаме без напрежение и играем освободено, а в тези сблъсъци можем да растем като футболисти.

Всъщност доколко тази серия ще даде отговор на въпроса – какво да очакваме от Арда в това първенство?

– Тези четири мача са важни от гледна точка да видим на какво ниво сме в развитието като отбор. Нашата цел е да докажем, че Арда е един силен отбор, в който има много добри футболисти, което се вижда от всички и с оглед добрите резултати да повярваме, че можем да се борим и да сме конкурентоспособни на най-добрите. Трябва да направим така, че всички да се съобразяват с нас.

Ако трябва да изброиш трите най-силни страни на Арда, какво би посочил?

– Вече споменах, че в Арда има много добри футболисти като индивидуалности, но другият голям плюс е, че има изграден силен колектив. Няма разделение в съблекалнята, а към основното ядро, което е от български футболисти, много добре са се вписали и момчетата от чужбина. От друга страна смело мога да заявя, че ние играем хубав футбол и не изритваме топката. Практикуваме по-добър стил от някои от водещите отбори.

Левски загуби в последния мач от Берое и със сигурност сините ще бъдат ядосани в предстоящия мач. От какво трябва да се пазите най-много?

– Излизаме да покажем нашите качества. Целта ни е да победим. Няма от какво да се пазим. Ако са по-добри, нека те победят. Не трябва да показваме страх.

Кои са силните страни на противника? Доколко добре е например, че Велтон няма да играе?

– Не, не. Мен не ме интересува кой ще играе и кой не. Безсмислено е да коментирам кой ще играе и кой не. Не гледаме толкова индивидуалните качества. Те са добър отбор. Повече от две години се гради едно ядро. Те също опитват да играят хубав футбол, с много подавания на топката по земя. Имат достатъчно добри футболисти, които ще започнат от скамейката, така че ще стане интересен мач.

Името ти бе свързвано с ЦСКА, но до трансфер не се стигна, а сега отново се появиха информации, че червените ще направят опит да те привлекат. Виждаш ли се като новия Иван Бандаловски, който от “Герена” стигна до капитанската лента на червените и се превърна в любимец на феновете в Борисовата градина?

– Опитвам се да гледам в близка перспектива и сега съм съсредоточен върху това, което трябва да подобря във футболните си качества. За мен е важно да се развивам и да вървя нагоре. Хубаво е, че водещите отбори проявяват някакъв интерес, но не бих искал да коментирам нищо повече.