Ръководството на Левски в сряда хвърли едни числа на аудиторията и се оттегли да посреща празниците. Разбира се, че данните бяха точно тези, които бяха удобни на Наско Сираков и Даниел Боримиров, защото те в ролята си съответно на мажоритарен собственик и оперативен изпълнителен директор, можеха да се напрегнат и да се впуснат в друга посока, отново на пистата на цифрите.

Доста удобно бе извадена конкретика примерно за понесени глоби и други санкции и едно конкретно знаме, ощетило клуба с 37 хиляди евро. Те, феновете, били прави, но европейците приели това за ксенофобско и делегатът описал каквото видял. Ясно е, че членът на Управителния съвет Борислав Георгиев пак опита да сложи разделителна линия между категориите запалянковци. Всъщност той още в встъпителните си изречения каза: „Всички фенове, запалянковци и привърженици трябва да знаят…“, с което предизвика разсъждения сред аудиторията – всеки да се определи от коя група е. А освен тези, има и симпатизанти и поддръжници. И преди да затворим тази скоба, от другата страна на Георгиев през Сираков бе Даниел Боримиров, който в началото на сезона анонсира цел: титлата и първото място. Та сега бе назована една глоба, а бе спестено припомняне за друга  – поради наличието на зрители на пътеходите, или така наречените стълби, на мача с Айнтрахт. Продаваш повече билети от обявеното и хората, за които няма място на седалките, сядат където намерят, делегатът описва това и ето ти глоба. Само че от „Герена“ това не го казаха, защото ще трябва да назоват и виновната фирма за охрана. Или с две думи – онзи ден пак се говореше и съобщаваше избирателно.

От съществено значение бе, щом се обръщат към публиката, шефовете да обяснят освен приходите и разходите, също така и пропуснатите ползи. При 3 хиляди абонаментни карти по-малко от миналия сезон, да речем, по 330 лева, това са 1 милион лева пропуснати ползи. Тук е излишно да питаме кой ще поеме вина за този отлив. Все пак миналия сезон, според Сираков, резултатите по това време не са били по-добри. Излиза, че публиката не купува карти и билети само заради временното класиране.

Продължаваме напред с други пропуснати ползи. Трансферите са сериозна част от бюджетната рамка. Боримиров казва – ще вземем нови играчи, но сме зависими от изходящите трансфери. Изпълнителният директор преоткри велосипеда. Но някак между другото никой не счете за необходимо да припомни, че в началото на тази година на масата в централната канцелария на „Герена“ имаше предложения за близо 5 500 000 лева официално и около 6 милиона лева неофициално (за тази разлика от половин милион се разгоря сериозен махленски скандал между тогавашните два лагера в клуба) за двама футболисти. Ето това също са пропуснати ползи.

Част от сумата все пак може да бъде компенсирана с евентуална продажба на единия от двамата поискани Хосе Кордоба. Дали тогавашните 2 милиона евро могат да се запазят като ниво, е доста оптимистично пожелание, защото централният защитник е свалил пазарната си стойност, но нека не спекулираме до доказване на тезата, тоест до следваща оферта. Другият замесен Андриан Краев от 750 хиляди евро в момента е на ниво нула, но нека изчакаме още малко, преди да бъдем категорични, че Левски е изсипал в канала на Сухата река милион и половина лева. Всичко е възможно – както той да преподпише, така и да бъде продаден за символична сума през зимния трансферен прозорец. Но каквото и да стане, неговият случай също дава принос за пропуснатите ползи. Така че само на първо четене за годината имаме едни неприбрани поне 5 милиона лева.

Сещате се, че това АД, ако функционира по правилата за акционерните дружества, с борд на директори и т.н., Сираков трябваше да се пържи, ако използваме неговата стилистика, и да отговаря на неудобни въпроси. Но нищо, важното е, че в клуба всичко е спокойно и вече няма два лагера.

Материал на "Тема спорт"