С 273 хил. лв. са санкционирани тимовете от т.нар. роден елит за обидни реплики към БФС от началото на кампанията. Това показа проверка на “24 часа” в Дисциплинарната комисия към футболния ни съюз.

Данните са след края на 20-ия кръг, с което бе закрита футболната година у нас. До края на сезона остават да се изиграят още почти толкова мачове, така че нищо чудно глобите за плуване да минат колосалната сума от половин милион.

Санкциите по член 37, ал.1, т.26. са най-голямото перо от наказанията, които БФС налага на клубове. Важно уточнение е, че футболната централа не прибира парите от глобите след всеки кръг. Те се удържат от втория транш на телевизионните права на клубовете.

Сумата, с която са глобени тимовете от Първа лига, е значително по-сериозна в сравнение с миналата година по това време. А обяснението е повече от логично. През сезон 2022/2023 провинението се наказваше с 1000 лв. От тази година масово е увеличена двойно, а има и случаи, когато наказанието за обиди достигна и 3 бона. 2 хил. лв. глоба отнася тим, чиито фенове веднъж обиждат родната централа. Ако провинението им по време на даден двубой от родния елит обаче се повтори, санкцията стига тавана си за момента - 3 бона.

За сравнение от началото на миналия сезон до края на 2023 г. общата санкция към клубовете бе 326 100 лева, а в това число влизат паричните наказания за картони, димки, факли и т.н. Сега обаче е само с няколко хиляди лева по-малко.

Рекордьор по глоби за псуване е “Левски”. Санкцията само от обидни реплики към длъжностите на ръководните фактори в БФС е 51 хил. лв. “Сините” само веднъж от началото на кампанията не са получавали наказание по член 37, ал.1. Това се случва при минималната победа 1:0 над “Хебър” в 5-ия кръг. Във всички останали кръгове заради феновете си клубът от “Герена” е глобен от родната централа заради псувни по адрес на шефовете в “Бояна”. Като прави впечатление, че основно санкциите са от по 3 хил. лв.

Изненадващо или не, но няма нито един тим от т.нар. роден елит, който да не е глобен за обиждане на длъжностните лица. Дори 12-кратният шампион “Лудогорец” е сред наказаните от БФС. Само веднъж през кампанията досега фенове на разградчани са си позволявали да псуват по адрес на БФС. По време на дербито от 5-ия кръг срещу ЦСКА, спечелено 3:0 от доминатора в първенството, се чуват възгласи против ръководното тяло на футбола у нас. И разбира се, на заседанието на Дисциплинарната комисия се решава хегемонът да бъде одрусан с 3000 лв. за действията на привържениците си.

ЦСКА пък заема 4-ото място в класацията. За първите 6 кръга “червените” само веднъж са наказани - при гореспомената тежка загуба в Разград. Следват 3 поред двубоя за “армейците”, в който те са глобени. В дербито с адашите от ЦСКА 1948, играно на “Армията”, феновете на домакините изненадващо за всички не обиждат БФС. На “Колежа” при победата 2:1 навръх 22 септември, привържениците на ЦСКА отново са настроени добре към шефовете на футболния съюз и отървават глобата по чл. 37. ал. 1. Общата глоба на “армейците”, които искат най-сетне да прекъснат разградската хегемония, за псуване е 27 хил. лв.

Закъсалият “Ботев” (Вр) пък е друг тим у нас, които само веднъж от 20 мача,е глобен за обиди по адрес на БФС. За разлика от врачани, адашите им от Пловдив редовно си позволяват обидни реплики към футболния ни съюз. Откакто през пролетта “Ботев” заигра на “Колежа”, тимът е подкрепян от солидна публика почти всеки двубой, а привържениците редовно изкарват санкции на клуба за пиперливия си език. И това носи на клуба второ място в негативната класация.

Тоталният новак в най-високото ниво на футбола у нас - “Крумовград”, също има само една глоба заради псуване. Това се случва в 5-ия кръг от шампионата, когато тимът побеждава 1:0 ЦСКА 1948 на базата в “Коматево”, където домакинстват крумовградчани.

По време на 17-ия кръг от т.нар. футболен елит пък ДК към БФС удря най-сериозна тесла с глобите заради обиди. Глобени са цели 10 тима от общо 16 в Първа лига. Причината е повече от ясна. Покрай цирка с това къде да се играе двубоят между България и Унгария, почти всички родни отбори се обединиха с искане на оставката на Борислав Михайлов. Точно в 18-ата мин феновете им скандираха срещу ръководството на БФС в знак на неговото 18-годишното управление.

Точната сума по прословутия член за обидни и скандални реплики и плакати е 25 бона, което не се е случвало никога в историята на родния футбол. По 2000 лева са наказани “Арда”, “Ботев” (Пд), “Етър”, “Локо” (Пд), “Пирин” и “Хебър”. По три бона отнесоха “Берое”, “Локо” (Сф), ЦСКА и “Левски”. Отделно пък “сините” имат и глоба от 2 бона за издигнатия плакат с искането за оставка.

Отборът на ФК ЦСКА 1948, който не се слави с люти запалянковци, пък само 2 пъти е отнасял глоба по прословутия член 17, алинея 1. И двата пъти тимът, играещ в Бистрица, е гост на столичните “Локо” (Сф) и “Славия”.

Материал на Симеон Демирев, в-к "24 часа"

Снимка: Lap.bg