С човек по-малко Левски победи с 2:1 като гост Пирин Благоевград в първия мач за двата отбора от пролетния дял на efbet Лига.

В герой за "сините" се превърна Рикардиньо, който донесе успеха в 40-ата минута след безумна грешка на защитника на домакините Моду Диане.

Малко преди това гостите останаха с човек по-малко на терена заради директен червен картон на Хосе Кордоба.

Столичани поведоха чрез Марин Петков, "Орлите" изравниха с гол на Юго Комано. По-интересните моменти в мача бяха през първото полувреме, а след почивката Пирин така и не се възползва от численото си предимство и не застраши сериозно Пламен Андреев.

Загубата на домакините можеше да бъде и по-изразителна, ако не бяха добрите намеси на Максим Ковальов през втората част.

С победата Левски събра 38 точки и се изкачи на 4-то място, докато Пирин остава с 16 пункта и заема 14-та позиция. 

В следващия кръг "сините" приемат Арда Кърджали, като срещата е в събота от 17:45 часа, докато в петък от 15:00 часа благоевградчани гостуват на Ботев Враца. 


Новият треньор на "Орлите" Олександър Бабич заложи на схема с трима централни защитници, сред които беше и бившият капитан на ЦСКА Николай Бодуров. Атаката поведе Юго Комано, подпомаган от  Аймен Суда, Асен Дончев и Данило Полонский. 

"Сините" се разделиха с няколко водещи футболисти, сред които най-опасните в атака Уелтън и Роналдо. За бразилските си перли клубът взе общо 5 милиона евро, а в Левски пристигнаха Хоакин Фернандес, Карлос Охене, Патрик Мислович и Фабио Лима.

От новите попълнения единствено бразилското крило започна титуляр в Благоевград, като явно идеята на Николай Костов явно беше да заложи на играчи, които се познават по-добре помежду си. Той пусна от 1-ата минута и четирима юноши на клуба – Пламен Андреев, Патрик-Габриел Галчев, рожденика Асен Митков (19 г.) и Марин Петков. 

Левски поведе още в 7-ата минута с първата по-сериозна опасност в мача. Рикардиньо получи пас в наказателното поле, завъртя се и стреля. Максим Ковальов изби, но при добавката Марин Петков не сбърка и откри резултата – 1:0! 

В 16-ата минута Пирин изравни след чудесна контра. Преотстъпеният от ЦСКА Асен Дончев с перфектен извеждащ пас с външен фалц намери Юго Комано. Той навлезе в наказателното поле и с хубав шут не остави шансове на Пламен Андреев за 1:1!

След половин час игра Патрик-Габриел Галчев можеше отново да даде преднина на гостите. Той отправи страховит удар от фаул, но горната греда спаси Ковальов.

Пирин веднага организира бърз контра, при която Комано беше спънат на ръба на наказателното поле. От Пирин поискаха дузпа, но повторенията ясно показаха, че нарушението беше извършено преди това. Но ВАР се намеси и жълтият картон на Хосе Кордоба беше заменен с червен – "сините" останаха с човек по-малко на терена.

Зад топката застанаха Венцислав Бенгюзов и Андрей Йорданов, като в крайна сметка вторият стреля, но сантиметри го разделиха от гола.

Николай Костов реагира веднага и пусна в игра Кристиян Димитров за сметка на Хасими Фадига. И малко след това именно централният защитник засече с глава подаване от корнер, но не уцели вратата.

В 40-ата минута 10 от Левски успяха да вкарат втори гол в мача. Моду Диане се засуети във вратарското поле след преса на Рикардиньо. Бразилецът успя да открадне топката и от непосредствена близост преодоля безпомощният Ковальов за 2:1!

Сблъсъкът продължи да бъде напечен и Пирин пропусна златна възможност да изравни още в следващата атаката. Аймен Суда овладя на гърди, след което стреля, но Андреев спаси.

След почивката мачът беше доста по-спокоен и интересните положения намаляха. Играта загрубя, нарушенията зачестиха, което беше добро дошло за гостите. След час игра Рикардиньо стреля с глава, но много слабо и Ковальов улови без проблеми. По-късно хубав шут на Марин Петков беше блокиран.

В 74-ата минута Рикардиньо се озова на чиста позиция, но изпълнението му беше крайно разочароващо и изпрати топката на метри от целта.

120 секунди по-късно Фабио Лима беше близо до дебютния си гол за Левски. Бразилското крило засече от движение и прати топката точно под напречния стълб, но Ковальов с превъзходна намеса спаси и остави Пирин в мача.

В 84-ата минута ново хубаво центриране на Галчев от фланга намери Петков, но мощното изпълнение на младия национал беше избито от Ковальов.      

До края не падна нов гол и Левски спечели мача с 2:1. 

Пирин – Левски 1:2

Голмайстори: 0:1 М. Петков (7), 1:1 Комано (16), 1:2 Рикардиньо (40)

Пирин: 12.  Максим Ковальов, 77. Моду Макхтар Диане (46-Върбанов), 38. Александър Дюлгеров (К), 5. Николай Бодуров, 4. Айуб Абу (81-Есало), 73. Венцислав Бенгюзов (60-Попадийн), 7.  Асен Дончев, 6.  Андрей Йорданов, 10. Аймен Суда (46-Костов), 14. Данило Полонский (68-Тасев), 19. Юго Комано
Треньор: Олександър Бабич

Левски: 1. Пламен Андреев, 5. Келиан Ван Дер Каап (К), 6. Цунами, 7. Фабио Лима, 9. Рикардиньо (83-Стефанов), 10. Асен Митков, 11. Джавад Ел Джемили (46-Охене), 22. Патрик-Габриел Галчев, 33. Хосе Кордоба, 88. Марин Петков, 97. Хасими Фадига
Треньор: Николай Костов

Стадион: „Христо Ботев“, Благоевград
Съдия: Никола Попов
Жълти картони: Бенгюзов, Бодуров (Пирин); Галчев (Левски) 
Червен картон: Кордоба 34' (Левски)

Снимка: Lap.bg