Бившият нападател на Левски Петър Курдов даде интервю пред „Тема Спорт“, в което коментира играта на тима от началото на втория полусезон.

Големият нападател на сините от 80-те години сподели очакванията си и от предстоящите мачове срещу водещите отбори в първенството. Той даде мнението си и за дълга на клуба към НАП.

Г-н Курдов, Левски записа четири победи и едно равенство в първите си мачове през пролетта. Какво ви направи впечатление в играта на сините?
Очаквано се постигнаха победи в тези двубои. Единствената грешка бе допусната при домакинството на Крумовград. Тогава се получи оспорван мач и явно гостите си бяха научили урока, затваряйки пространствата към вратата си. Друг можеше да бъде и резултатът, ако Левски не бе останал с човек по-малко още през първото полувреме. Сините доминираха през цялата среща, но така и не успяха да вкарат гол, с който да спечелят. Още един път се видя, че отборът се нуждае от нападател, който е голаджия и да осмисля всичко, което правят съотборниците му. За последната победа срещу Етър – първо искам да кажа, че футболът в България няма нужда от такива двубои. Не знам как смятат да я карат по този начин във Велико Търново. Свикнали сме в този град да виждаме добър футбол и прекрасни играчи. Иначе за Левски бе много добра учебна игра с хубав резултат 3:0. Дано отборът продължи по този начин да радва феновете. Левски се посъбужда и показва добри игри. За момента левскарите сме доволни от това, което виждаме.

Споменахте за нуждата на сините от голаджия. Какво му липсва на Рикардиньо, за да се превърне в такъв?
Момчето притежава качества, но е друг тип централен нападател. Левски винаги е разчитал на таран, човек, който може да реализира. В това отношение има какво още да наваксва. Не казвам нищо лошо, просто трябва малко по-решително да действа в завършващата фаза.

В следващите мачове Левски се изправя срещу по-сериозни съперници като Славия, Лудогорец, ЦСКА и Черно море. Какви са очакванията ви от тези срещи?
Ще бъдем много щастливи, ако тази добра серия продължи. Кой няма да се радва, ако Левски победи Лудогорец и ЦСКА? Предстоящият мач със Славия също е по-специфичен, защото е софийско дерби и винаги си носи различен заряд. В тези двубои ще си проличи работата на Николай Костов, която се обсъжда от последните срещи. Когато направиш силни мачове срещу водещите отбори, няма да има коментари, а само ръкопляскания. Тепърва ще станем свидетели на това, което си говорим. Серията, в която влиза тимът, ще покаже на какво ниво е и дали ще има сили да влезе в тройката, каквато сигурно е целта до края на сезона.

Как ви се виждат и новите попълнения?
Свикнали сме, когато дойде някой чужденец, още веднага да прави чудеса. Това нещо в Западна Европа го няма. Особено бразилците, хора, които са живели при съвсем други условия. Необходимо им е да се аклиматизират, да се настроят, да си намерят приятелски кръг в отбор. Трябва да им се даде време и възможност да свикнат с нашия манталитет и географска ширина. Засега не съм много впечатлен от Лима и Евертон, но както казах, необходимо е да се съобразим с фактите по-горе. Рано е за оценки и се вижда, че имат добри заложби момчетата и дано да се развият положително. По този начин ще помогнат на отбора и себе си.

Вярвате ли, че клубът ще успее да погаси главницата към НАП, както заявиха от ръководството?
Ще бъда много щастлив от този факт. На този въпрос може да ви отговори Наско Сираков, защото не съм в кухнята на клуба. Основни футболисти се продадоха и то точно по тази причина, събраха се доста пари. Сега дали ще дават отчет, не мога да гадая. Каквото и да кажа, настройвам много хора срещу мен. Ще е жалко, ако след тези продажби не се погаси това, което се дължи към държавата. Дано са си взели поука и да го направят както трябва, защото това ще бъде добре за Левски.

Мартин ВЛАДИМИРОВ, "Тема Спорт"