Лихвата към НАП е разсрочена до 2027 г., нямаме проблем с лиценза. Това заяви членът на Управителния съвет на Левски Борислав Георгиев по отношение на задълженията към Национална агенция за приходите, предаде репортер на БГНЕС.

Георгиев говори на съвместна пресконференция заедно с мажоритарния собственик Наско Сираков и изпълнителния директор Даниел Боримиров. „Това, което заварихме от предишното ръководство, беше дълг над 12 млн. лв, необслужени задължения, в следствие на което се е натрупал този дълг. Просрочени задължения, изискуеми към кредитори – над 2 млн. и половина. Празен магазин, дори старата екипировка не беше заменена. Пълно недоверие на всички институции, пълно недоверие от бизнеса. Моментът не е борбата за изплащане на тези задължения – тя е свързана, тя е за спасяване честта и автентичността на футболен клуб Левски“, започна той и влезе в подробности.

„Няма да повтарям през какви правни гимнастики преминах, за да стигнем до споразумение с НАП на 28 декември. Тези неплатени суми, всичко е установено от ревизията – за изтеклия период на предходното управление не са платени над 2 млн. лв главница. Те носят и лихви – към миналата година основният лихвен процент беше малко над 10%, а в момента е 13% от 1 април. Имаше периоди, в които лихвата беше над 100 000 на месец. За една година бяха изплатени текущи задължения над 4 млн. лв – за същия период, предходното ръководство е изплатило 800 000 лв. В момента към НАП задълженията, които разсрочихме – остава ни лихва, която е над 3 млн. и е разсрочена до 2027 година. Тя не носи допълнителни задължения на клуба. За съжаление, трудно се сформира Общинският съвет, утре ще се разгледа и този въпрос. Първостепенно ще бъде да издължим главницата към Общината. Трябва да постигнем тази цел в най-кратки срокове“, добави той по отношение на задълженията към Столична община.

Георгиев опроверга и твърденията, че получените средства от трансфери на играчи през зимата са изплатили главницата към НАП. „Искам да опровергая твърденията за колосални милиони, влезли в клуба, в следствие трансферите на трима футболисти на Левски през зимния период (б.ред – Уелтън, Роналдо и Дарлан). Едва ли не се тиражира, че с тези суми Левски си е изплатил главницата. По тези трансфери чисто в клуба ще влязат 3 800 000 евро. По много от футболистите имаше заложени проценти, които не са за Левски, а за мениджъри и други. Бяха привлечени нови футболисти, те също струват пари. Осигурен е битовият комфорт на спортно-техническото ръководство да си върши работата – лагерите също струват пари. Сумата, изплатена за една година, от 12 800 000 лв, е успех, с който ние се гордеем. И това е благодарение на синята общност, това е най-големият капитал на Левски, надявам се да продължите да ни подкрепяте и занапред“, обърна се той към привържениците на столичани.

На въпрос на БГНЕС относно това каква е точната сума на дълговете на Левски и дали има притеснение за лиценза, Георгиев заяви: „Лихвата, която е разсрочена до 2027 г., няма отношение към лиценза. Проблем с лиценза няма. 3 762 000 лв към НАП. Задълженията ни към общината от 2016-а насам са в размер на 2 млн. лева – тази сума ще бъде разсрочена за период от три години. 5 762 000 лв общо – това не носи лихви. Левски от миналата година не трупа един лв нови задължения. Това беше условието да се подпише споразумение с НАП, те не желаеха и да разговарят в началото“.

Той допълни, че няма значение кога ще бъде изплатена натрупаната лихва. „Не е нужно да се предоговаря нищо. Дали ще ги платим следващия месец или до 2027 г. е въпрос на алтернативно решение. Няма нужда от ново споразумение – по същия начин смятаме да процедираме и с Общината“.

А относно задълженията към Васил Божков, членът на УС на „сините“ каза: „Има спорни и безспорни задължения, тук е смесица от такива, когато дойде времето, ще го решим. На този етап решаваме безспорните задължения към НАП и към Общината. Това дали г-н Божков ще си ги поиска и е причината да няма спонсори, е друга тема. Спонсор не идва, защото такава е обстановката в държавата“, завърши Борислав Георгиев.