Последните надежди на школата на Левски за някаква значима купа угаснаха през седмицата, след като и в U18 и в U14, отборите се сринаха в полуфиналните си гостувания-реванши за Купата на БФС. Те логично последваха угасналите надежди за трофей и на първия отбор.

При най-голямата възраст сините юноши, някои от които дори се готвеха с първия отбор на лагерите през паузите, а и през седмичния цикъл влязоха с два гола аванс срещу Септември София, но бяха разбити с 0:3 на реванша в Герман. Възпитаниците на Христо Арангелов гледаха мача отблизо.

При децата, воденият от зетя на Наско Сираков – Георги Коруджиев отбор, също позволи да бъде обърнат от Лудогорец след като имаше аванс от първия мач – победа с 2:1. В ответният мач сините допуснаха загуба с 0:2. Към тези резултати може да се добавят и незадоволителните класирания във всички елитни групи, като само при U17 отборът беше конкурентен на лидера Лудогорец.

При силните набори 2008 и 2009, които в детските първенства левскарите бяха шампиони се вижда тотален регрес и човек си задава въпроса – какво точно се работи в школата на „Герена“, как се ръководи тя и кой е отговорен за методиката?

Усилено се говори, че назначения миналата година за директор на ДЮШ Елин Топузаков е само фигурант и няма капацитета да взима каквито и да е ръководни решения, свързани с развитието на кадрите.

Стигаме и до дублиращият тим, който реално е старшата възраст до 19 г. Левски II се представя повече от плачевно в Югозападната Трета лига. Сините са едва девети на цели 26 точки от дубъла на ЦСКА, който трябва да е базата му за сравнение.

Наскоро стана ясно, че Левски изпуска и най-големия си талант – Стивън Жерард Гаоте, който по думите на Даниел Боримиров бил дундуркан прекалено много. Момчето отива в Рен, където ще продължат да го дундуркат.

На фона на резултатите обаче, ще излезе, че Стивън се е усетил навреме накъде вървят нещата и логично ще потърси развитие при по-добри условия. Интересно е да се отбележи, че и дебютиралия в Първа лига с екипа на ЦСКА 1948 15-годишен Марто Бойчев, също допреди година беше в синята школа.

Докато Левски изпуска талантите си още в детска възраст, селекцията от бразилци продължава да бъде приоритет без това да има особено отражение в класирането на мъжкия отбор, който в момента е на пето място в Първа лига.

Да се чуди човек на база на какво преди време Боримиров обяви, че първият отбор ще гони титлата, а Топузаков, че старшата възраст преследва Купата на БФС и участие в Младежката ШЛ.

А не е изключено с откраднатата от бившия директор на школата Йончо Арсов флашка да е изчезнала и цялата стратегия и идея за развитието на академията на Левски. Явно информацията е безценна и трудно възстановима и трябва да минат години, докато школата на „Герена“ заработи по европейски образец.

Росен Ангелов, Тема Спорт