Бившият наставник на Левски Славиша Стоянович е сред уважаваните специалисти от „синя“ България. Словенецът беше начело на тима от „Герена“ на два пъти – през сезон 2018/2019 година, когато беше заменен от Георги Дерменджиев по време на зимния лагер в Кипър, и през сезон 2020/2021 година, когато беше освободен, малко след като лежа във ВМА с коронавирус.Ето какво сподели 54-годишният Славиша Стоянович пред „Спортал„:

С какво се занимавате в последно време?
– Работя към два отбора, помагам относно отиграванията на статичните положения. Имам ангажимент и към националния отбор на Словения във връзка с подготовката за европейското първенство в Германия. През миналата година бях консултант, участвах и при раздаването на „УЕФА Про лиценз“ в Словения, често съм анализатор в телевизията за Шампионска лига, Лига Европа и европейските квалификации. След като си тръгнах от София, спрях малко с активната работа на терен. Знаете, че в България бях за кратко и в болница (б.а. – заради COVID-19). След това си дадох известна почивка.

Следите ли случващото се в Левски?
– Да, разбира се. Левски редува малко добри игри, с малко по-лоши. Играят ту горе, ту долу. С Мъри Стоилов отборът играеше добре, спечелена беше Купата на България. Сега е, както ние казваме, топло-хладно, топло-хладно. В момента клубът се намира в по-добра ситуация, отколкото беше по мое време. Левски има добри футболисти в своя отбор, докато по времето на пандемията от коронавирус нямаше нито пари, нито отбор.

Поддържате ли връзка с феновете? Само още двама чужденци са били два пъти начело на Левски – Витлачил и Петрович.
– Да, феновете се обаждат, поддържаме връзка, задават ми въпроси. Винаги когато идвам в София, се срещам с привърженици на Левски. Имам силна емоционална връзка с отбора и неговите привърженици. Не мога да кажа какво не достига на Левски, не съм вътре в нещата и не знам как точно работи треньорският щаб и пр. Знам със сигурност, че Левски има максимална подкрепа от своите привърженици. Подкрепа като на Левски друг отбор в България няма. Феновете на Левски са уникални!

Кои футболисти на Левски най-много харесвате от сегашния тим?
– Левски има добри футболисти, не е много лесно да отлича само няколко… Рикардиньо ми харесва. Трябва задължително да спомена Марин Петков – той е моето момче! Много стабилен футболист, има бъдеще. Уелтон умееше да прави разлика, той е един от най-добрите играчи на Левски в последните пет-шест години. Цунами също ще го посоча, капитан, с техника. Добър футболист.

В България често говорим дали треньорът прави селекцията. Как беше по ваше време на „Герена“?
– Беше един много труден процес! Нямах време, имаше много пречки. Втория път никой не искаше да идва в Левски, и въобще в България. Беше времето на коронавируса и всеки искаше да седи в своята държава. Вторият ми период в Левски беше много по-труден от първия, когато в състава имаше футболисти като Габриел Обертан, Жерсон Кабрал, Хали Тиам, Давиде Мариани, Милош Цветкович, Иван Горанов и др. Да, много по-трудно беше втория път. Но смея да кажа, че и двата пъти вдигнах отбора и надградихме.

Може ли някога да поемете Левски за трети път?
– Труден въпрос ми задавате. Два пъти работих в Левски с цялото си сърце и си тръгвах обиден. Със сигурност и двата пъти не се разделих с Левски по моя вина. Не знам защо така се случи, в крайна сметка имахме добри резултати. Трудно е да дам отговор на вашия въпрос, но в живота никога не трябва да казваш „никога“. Няма как да кажа „не“ или „не може“ на Левски!

Има ли кой скоро да спре хегемонията на Лудогорец?
– С по-добра селекция и малко по-добра работа може, да. Защо да не може? През миналия сезон ЦСКА почти го направи, беше въпрос на една вкарана дузпа. Лудогорец е силен отбор, това е ясно. Имат добри футболисти, имат дълга резервна скамейка, което помага за ротацията в отбора им. В последните две-три години обаче Лудогорец показва колебания и не е така силен, както преди пет-шест години например. Нещо обаче липсва на Левски и ЦСКА, за да стигнат до шампионската титла. Но Левски и ЦСКА имат много фенове – нещо, което Лудогорец няма. С един добър отбор, ползотворна работа и подкрепа, симбиоза с огромната фенска маса, нещат ще се получат и Лудогорец ще бъде свален от трона.

Какво ще кажете за Радостин Александров, който води Табор Сежана?
– В края на сезона бих могъл да ви дам по-задълбочен отговор, но отзивите за неговата работа са наистина положителни. Чувам много добри думи за него в Словения.

През юни България гостува за контрола в Любляна. Какво очаквате от този мач?
– Това ще е една генерална репетиция за Словения преди европейските финали в Германия. Ще бъде интересен мач, който ще е от полза и за двете страни. За Словения – спаринг преди Евро 2024, а за българските футболисти възможност да видят докъде са стигнали преди Лига на нациите. Словения има добър отбор с бързи футболисти, знаете в кои клубове играят – Атлетико Мадрид, Панатинайкос, РБ Лайпциг, Удинезе и т.н. Това ще бъде тест за България. Мисля си, че мачът няма да мине лесно за Словения, защото отборът играе на контри и полуконтри, дебне момента си за гол и използва празните пространства с бързина. Ще бъде трудно обаче срещу противник, който няма да тръгне мощно напред, а също ще чака и ще играе по-защитно.

Какво искате да кажете на левскарите?
– Поздравявам ги всичките! Бил съм много в чужбина, но такава любов към отбора, като тази на „Герена“ към Левски, никъде другаде не съм виждал! Това е нещо уникално! Вярвам, че скоро ще се видим. В края на месец май ще бъда в Сърбия, планирам да дойда и до София за няколко дни, все пак става дума за около сто километра. Пожелавам на феновете на Левски да имат причина отново да се радват на успехите на любимия отбор.

Снимка: Lap.bg