Едно от хобитата на мажоритарния собственик Наско Сираков на Левски е ловът. И в миналото той не един и два пъти е изтъквал точния си мерник. С такъв той се славеше и като футболист. И не случайно е играчът с най-много голове в историята на шампионатните вечни дербита – 12. В сегашния състав на сините обаче няма футболист, който да е вкарвал на ЦСКА, с изключение на трайно контузения Илиян Стефанов.

Вчера Николай Костов и момчетата му започнаха подготовка за сблъсъка с армейците в събота. И ще е хубаво да отработят достатъчно шаблони в нападение, с които да могат да матират отбраната на съперника. През цяла пролет се говори, че Левски има огромни проблеми в защита, въпреки че отборът стартира 2024-та с доста сухи мрежи.

В сблъсъците с първите три отбора в класирането – Лудогорец, ЦСКА и Черно море, обаче синята отбрана инкасира 10 попадения. И докато докъм 60-ата минута в срещите с разградчани и варненци Левски показваше нещо в нападение, то срещу армейците не успя да измисли нищо. И преди две седмици падна с 0:2 от вечния съперник, при това без да отправи точен изстрел. Това бе голямо унижение. Особено за отбор, който поставя акцента в тактиката си върху атакуващия футбол.

Всъщност Левски е единственият тим, който не е вкарал на ЦСКА през април. През този месец армейците изиграха 5 двубоя, като освен сините победиха и Арда. В Кърджали обаче те допуснаха 2 попадения. Червените загубиха останалите си 2 шампионатни срещи – с по 1:2 от Локо Пд и Пирин, при това на „Васил Левски“. А бяха победени в столицата и от Ботев Пд (0:1) за купата. Във всичките изброени мачове защитата на вечния съперник се огъваше и в крайна сметка чупеше при това по най-различни начини.

Арда се възползва от слизане по крилото и центриране, както и от изпълнение на тъч. Ботев Пд вкара след пресечена топка в противниковата половина и пас зад гърба на защитата. Пирин преодоля ЦСКА първо след статично положение, а след това и при топка на фланга, влизане навътре и мощен изстрел извън пеналта. Същото бе направено и от Локо Пд, който организира и добра контра.

Всички тези моменти трябва да са детайлно анализирани от Николай Костов и щаба му. Те трябва да са установили, че както при Нестор ел Маестро, така и сега при Стамен Белчев, вечният съперник залага на високо изнесена защитна линия. Централните бранители на ЦСКА обаче не са особено бързи. Освен това Стамен Белчев има проблеми с бековете. Те не проличаха в предишното вечно дерби, но сините са длъжни да направят така, че да лъснат в съботното.

Напоследък Левски прави много малко по фланговете, което трябва да се промени. Сега на терена ще бъдат Фабио Лима и Марин Петков, така че Костов има козове в ръката. За предишния сблъсък те бяха извън уравнението, защото бразилецът бе контузен, а родният национал наказан. През пролетта Рикардиньо често се изолира от играта. Но и трябва да се отбележи, че рядко получава топки зад гърба на отбраната. Точно тези неща трябва да подобри Костов за съботния сблъсък с ЦСКА.

Левски се опитва да вкарва агресия в противниковата половина и да пресира противника. Но прави твърде малко, за да го „разтегли“, да създаде празни пространства, от които да се възползва. Матрица как се прави това има. А също и нагледни примери от скорошни двубои на съперника. Сините са длъжни да пробват да „грабнат противника“. Защото нов безличен двубой ще покачи неизмеримо напрежението в клуба. А и почти сигурно ще означава, че следващият сезон ще е без евротурнири.

Янаки Димитров, "Тема Спорт"