Бившият треньор и футболист на Левски Емил Велев даде интервю пред „Тема Спорт“, в което говори за представянето на сините през сезона, задаващата се треньорска смяна и бъдещата селекция. Кокала, както е известен сред феновете, сподели мнението си за Станислав Генчев и Алекс Колев, които се очаква да пристигнат на „Герена“ през лятото. Той коментира и войната между Наско Сираков и част от феновете.

Г-н Велев, Левски победи Локомотив Пловдив на „Лаута“. Наблюдавахте ли двубоя и какво ви направи впечатление?

Честно казано, не гледах мача. Нямах интерес да го направя, тъй като и двата отбора не се борят за нищо. Изпуснаха всякакви влакове. Христо Крушарски беше казал, че Локомотив ще стане втори, както и от Левски, че ще се борят за тройката, след като шансовете за титлата се изпариха. Нищо такова не се случи.

Наближава 110-ата годишнина на клуба, а Левски изпраща нулев сезон…

Тотално провален сезон. Ако някой каже нещо друго тотално се заблуждава. Не може да се извади нещо положително. Оправданията, че няма пари, не вървят. Клубът си беше спасен, публиката си идваше на мачовете и подкрепяше отбора. Да, продадоха се важни играчи за тима през зимата и оттам нещата тръгнаха надолу, но и това не е оправдание, защото ти си Левски и трябва да имаш достатъчно солидни футболисти, които да заместят продадените.

Къде се допуснаха грешките в хода на сезона, за да се стигне до изпускане на квотата за евротурнирите?

Много са. Да започнем от вратарския пост – ротацията беше безумна. Първо Михайлов, после Андреев, а след това Андонов и да се върне Пламен. Вече до Ники не се стига. Може би след мача с Лудогорец, когато допуснаха пет гола, тази ротация беше фатална в следващите двубои с ЦСКА и Черно море. Трябва да отбележим и многото пропуски и грешки в защитата, както технически и тактически като отбор, така и индивидуални. Това беше картинката в първенството.

От клуба обявиха, че Николай Костов ще води отбора до края на шампионата, и се смята, че Станислав Генчев ще поеме Левски. Какво е мнението ви за настоящия треньор на Крумовград?

Не съм сигурен, че Николай Костов ще си тръгне. Според мен той е удобен на ръководството и може би ще остане. Какво да кажа за Генчев? Няма много години в тази професия. Единственият по-светъл лъч е сегашното му присъствие в Крумовград. Отборът не се бори за нищо и играе освободено, но пък тази серия от 15 поредни двубоя без загуба е сериозно постижение за новак в елита. Това показва, че има отлична симбиоза между треньор и футболисти. Ако дойде в Левски, дано направи същото, но знаем, че на „Герена“ е трудно.

Винаги в края на сезона се задават клишираните въпроси за селекцията в отборите, но къде виждате нужда от подсилване в Левски?

Ставаме банални, но във всички линии има нужда от подсилване. Когато вземеш добър играч, е плюс, дано се уцели през лятото. Левски вече взе нов – Майкон, но нямаме представа какъв футболист е. През следващия сезон ще преценим качествата му.

За сигурен нов се смята Алекс Колев от Крумовград. Какво е мнението ви за него?

Той е добър играч. Да, малко с годинките е напреднал, но натрупа доста сериозен опит в българското първенство и показа качествата си. Има присъствие на терена и като футболист, и като фигура. Неслучайно бе викнат и в националния отбор. Левски в момента разполага с Рикардиньо и само с него виждаме, че не може да се справи отборът и трябва още един нападател. Чета, че Левски ще вземе над 5-6 играчи, и ако са договорили Наумов, Колев и Бастунов е много добре. Трябва да се погледне към българския пазар.

Някой ще каже, че родните футболисти са по-скъпи от чужденците – не е така. Да докараш чужденец е необходимо да се занимаваш с намирането на апартамент за него, плащане на агенти и т.н. Нещата са сериозни и трябва да се подходи по този начин. Вече зависи и кой ще е треньор. Пак казвам, че Костов би трябвало да остане, но пък заяви, че си тръгва след края на сезона… Необходимо е да има яснота веднага след края на шампионата, за да се проведе добра подготовка, а направиш ли го, няма значение с какви футболисти разполагаш. Както се казва – денят се познава от сутринта.

Николай Костов ли трябва да носи по-голямата вина за нулевия сезон?

Не, в никакъв случай. Първо, не трябва да се търси вина. Така се стекоха обстоятелствата, че имаше нужда от свежи пари в клуба и нормално бе те да дойдат от трансфери на футболисти. Видяхме за къде отидоха и бе наложително да се продадат. Ако нямаше необходимост от това, предполагам, че щяха да се запазят тези играчи, но и пак докъде щеше да стигне отборът, не е сигурно. Сега се очаква и продажбата на Кордоба. Вече трета година се опитват да го трансферират и очаквам да успеят сега. Фактите са такива и затова не бих обвинявал Ники Костов за трагичното представяне в края на сезона. Отпадане за купата от Хебър, борба за четвъртото място – това не подхожда на гранд като Левски.

Как ще коментирате войната между Наско Сираков и част от феновете, които дори забавиха началото на мача с Черно море?

Абсолютна грешка на ръководството, че допусна това нещо да се случи. Има полиция и охрана и откъде-накъде ще позволиш да влязат фенове, да застанат на вратата и да не позволят да започне мачът. Едва ли някъде другаде може да се случи, но виждаме, че в България това е възможно. Всеки си прави каквото си иска Грешка е и този плакат „Сираков вън!“ вече втора година да седи на стадиона. Ако съм аз, не бих го допуснал. Каквото и да ми струва.

Какво очаквате от Левски през следващия сезон?

Пак ще бъде зададен въпросът какви са амбициите за новата кампания, нали? За кой път ще кажа, че те трябва да са шампионската титла и спечелване на купата. Друга алтернатива за Левски няма. Никой от ръководството не обяви, че ще се подмладява отборът и няма да се преследват цели, да се прави отбор за следващите години. Това е друго, но непрекъснато се взимат нови чужденци и по-малко използваш собствената си школа. Навремето, когато 7-8 човека ни качиха в първия отбор, не се чакаха веднага резултати, а след две години спечелихме трите купи. Тимът се обиграваше и израстваше. Почти всички бяхме от школата и много малко играчи от провинцията.