Четвъртият в Бундеслигата Шалке 04 победи с 3:1 нашия Левски в първия 1/4-финален двубой от турнира за Купата на УЕФА. Въпреки че сините поведоха в резултата на Националния стадион, кралскосините от Гелзенкирхен обърнаха мача в своя полза.

 

Изключително начало за синия тим. В 5-та минута Седрик Бардон отне топката при контрааатаката на германците и подаде към връхлитащия Даниел Боримиров- 1:0. Ветеранът пое коженото кълбо, навърза двама защитници в бяло и мощно стреля към вратата на Франк Рост. И феновете на Националния стадион започнаха да мечтаят...

 

Голът на 36-годишния Боримиров обаче затегна обръча около Георги Петков в следващите минути. Капитанът Елин Топузаков не отигра една топка по най-добрия начин, тя попадна в звездата на гостите Кевин Курани, но ударът му излезе в аут в 11 минута. Седем минути след това Алтинтоп напредна отдясно и центрира към Ернст. Той обаче също стреля неточно към Петков и топката излезе извън очертанията на терена.

 

В 24-та минута Сьорен Ларсен изправи публиката на стадиона на нокти. След изпълнение на ъглов удар, той целна топката с глава от около четири метра пред Петков, а коженото кълбо тресна напречната греда.

 

Сьорен Ларсен се хвърли грубо в краката на Бардон пред наказателното поле в 31 минута. Вагнер изпълни пряк свободен удар, но неточно. Съдията Майк Райли отмени изпълнението, но и от втория път топката на Вагнер не намери мрежата на Рост.

 

Само четири минути след това положение сините останаха с човек по-малко. Бардон сложи крак пред Кобиашвили, не го докосна, а просто блокира топката. Грузинецът обаче симулира и вместо той да получи жълт картон за симулация, Райли показа втори жълт картон на французина в мача.

 

Мечо Телкийски застраши вратата на Шалке в 37 минута. Той напредна от дясно, центрира остро и топката облиза напречната греда на гостите.

 

Червеният картон на Бардон изглежда не задоволи англичанина Райли и той продължи да се гаври със сините. В двуминутното продължения на първата част съдията спря пробив на Христо Йовов заради супер спорна засада.

 

Още в началото на второто полувреме защитата на сините се остави да бъде излъгана. При мелето пред Петков топката се отби от крака на Вагнер и отиде при резервата Густаво Варела – 1:1.

 

В 52 минута Валери Домовчийски изпусна златен шанс. Младокът остана сам срещу вратаря Рост, но се засуети, очаквайки страничния съдия да отсъди засада. Стражът отне топката от краката му. Малко по-късно старши-треньорът на сините Мъри Стоилов предприе първата си смяна – на мястото на Домовчийски в игра влезе Емил Ангелов.

 

Двата отбора намалиха темпото след изравнителния гол. В 60 минута обаче последва опасна атака на Шалке. Но хърватинът Игор Томашич, който игра на обезболязащи инжекции, изчисти в тъч.

 

Бразилецът Линколн потопи в скръб 40-хилядния стадион в 69 минута. От почти 20 метра кариоката прати топката в горния ляв ъгъл на Георги Петков – 1:2. При следващата атака на Левски Милан Коприваров стреля с левия крак, но вратарят на Шалке улови посоката и парира удара. 

 

 

Третият гол за Шалке дойде като гръм от ясно небе за сините. В 79 минута Поулсен стреля от фаул, топката се отби в лявата греда на Петков, Асамоа я засече и бе точен за 1:3.


Реваншът в Гелзенкирхен е след седмица.