Дебрецен се оказа поредният средняшки отбор подиграл се с Левски и след 2:1 на "Герена" унгарците докосват групите на Шампионската лига. Така Приказката за сините свърши преди да е започнала и реваншът след седмица в Будапеща се очертава протоколен.

Все пак и при отпадане от плейофите на Шампионската лига, левскарите ще влязат директно в групите на Лига Европа. Това обаче не трябва да успокоява сините, които изиграха меко казано слаб и безличен мач и в интерес на истината се отърваха с малка загуба.

Най-красноречиви и обективни за играта на Левски бяха сините ултраси, които не спряха да подкрепят отбора, но към края на мача видяха безсилието на любимците си и се чуха и някои освирквания.

Унгарците бяха по-активният и търсещ победата отбор, докато родните шампиони нямаха и грам футболна идея как да бъде надигран този противник.

Най-големият длъжник на Левски бе някогашният бижутер Христо Йовов, който от три метра не успя да вкара и логично бе сменен. Головете за Дебрецен вкараха Боднар (12-ата мин.) и Цветкович (77-ата мин.). Точен за Левски бе Бардон (51-ата мин.).

Левски започна много плахо и мудно мача. Сините въобще не наложиха домакински натиск в началото и позволиха на унгарците смело да атакуват и обстрелват Георги Петков. В 7-ата мин. Дебрецен показаха зъбите си и чрез Кулибали можеха да вкарат. Нападателят навърза Минев, навлезе в наказателното поле, но Топузаков самоотвержено подложи крак и отне топката.

Това положение обаче не стресна сините и те продължиха с летаргията си. Унгарците обаче смело атакуваха и въобще не се притесняваха от гостуването си на Герена и мощните викове на публиката. Логично това им донесе късмет и в 12-ата мин. Дебрецен вкара. Боднар. Халфът изстреля страховит снаряд от повече от 35 метра и препарира Георги Петков. Топката се заби в горния ляв ъгъл на синята мрежа за 0:1.

Левскарите бяха в нокдаун. В защита Минев и Топузаков бяха неориентирани и твърде несигурни. В средата на терена Сърмов и Бардон не можеха да вържат два точни паса, а в нападение Христов и Йовов все още не се бяха събудили. В тези минути унгарците просто правеха каквото си пожелаят и разсипаха Петков от удари.

В 23-ата мин. Дебрецен можеше да вкара и втори гол, но удар на Кулибали мина над гредата. Сините определено не бяха в час или просто твърде много бяха подценили Дебрецен. Унгарците на свой ред много умело и без паника се защитаваха, бързо разиграваха в средата на терена, а в атака Кулибали беше фурия. В 30-ата минута късметът и гредата помогнаха на Левски. След удар с глава на Боднар топката се отби от горната гредата на Петков.

Четири минути по-късно Кулибали развинти Топузаков, навлезе в наказателното поле на Левски и от пет стреля в аут. Поведението на сините до този момент на мача бе меко казано странно и скандално. За щастие към края на полувремето сините живнаха и бяха близо до изравняването, ако не беше поредният невиждан пропуск на Христо Йовов. В 41-ата мин. крилото не успя да вкара от три метра и сътвори поредния си бижутерски пропуск.

Второто полувреме започна със сини атаки и гол за родните шампиони. В 51-ата мин. Зе Соареш проби отдясно, центрира остро в наказателното поле на Дебрецен, където Бардон с десния крак засече топката и изравни за 1:1. Последваха нови български атаки и положения, но Сърмов и Бардон изпуснаха да вкарат.

Странно защо Левски спря с натиска и след 60-ата минута даде инициативата на унгарците. Футболистите на Дебрецен успяха да се съвземат и в 61-ата мин. Рудолф отново премина свободно през центъра на терена, последва силен удар, но топката мина на сантиметри от гредата на Петков.

Две минути по-късно Петков спаси сините. Рудолф се измъкна по лявото крило, навлезе опасно в пеналта на Левски, последва остър удар, но Георги по блестящ начин отрази. Шампионите ни отново се дръпнаха з защита, която грешеше детински и позволяваше на Рудолф и Кулибали да правят каквото си поискат.

В 75-ата мин. последна преграда пред синята мрежа бе Лусио Вагнер. След ъглов удар за унгарците. Топката попадна в Леандро, който от пет метря стреля по диагонала, но до гредата бе Вагнер, който подложи крак. Две минути по-късно Дебрецен вкара. Цветкович се възползва от поредната мизерия в отбраната на Левски и донесе победата на отбора си.

До края сините се опитаха да наложат натиск, но се отчетоха единствено с два удара на Ортега. Така Левски записа нова срамна страница в историята си, макар че все още има малък шанс за реванш в Унгария.

ЛЕВСКИ - ДЕБРЕЦЕН 1:2
0:1 Ласло Боднар (12)
1:1 Седрик Бардон (51)
1:2 Цвиткович (77)

ЛЕВСКИ: Георги Петков-капитан, Веселин Минев, Лусио Вагнер, Елин Топузаков, Виктор Генев, Георги Сърмов, Седрик Бардон, Дарко Тасевски (59-Дениран Ортега), Зе Соарес, Христо Йовов (70-Жоазиньо), Георги Христов (84-Еньо Кръстовчев)

ДЕБРЕЦЕН: Полекшич, Леандро, Боднар, Рудолф, Месарош, Мате (15-Комлоши), Киш-капитан, Варга, Кулибали, Сакали (54-Домби), Цвиткович (78-Луис Рамос)