Появи се светлина в тунела на "Българска армия", тъй като най-вероятно ЦСКА ще вземе лиценз за "А" група, пише "7 дни спорт".

Ако "червените" внесат в Лицензионната комисия документ за заплащане или споразумение с клуб или играч от България, на които клубът дължи пари, но между тях има договорка, то тогава ще получат лиценз. На практика от комисията могат да вземат в предвид този документ и да дадат лиценз за участие в "А група.

Казусът е валиден при конкретен случай като трансферната сага около Ивайло Чочев. Националът е юноша на "Чавдар" (Етрополе) и беше трансфериран в ЦСКА през 2013 г, а през миналата година беше продаден на италианския "Палермо" за 1,3 млн. евро. От въпросната цена ЦСКА трябваше да отчисли 350 000 евро на "Чавдар".

И до момента обаче двете страни не са постигнали консенсус, след като президентът на етрополци Емил Димитров категорично отказа. Вратичката, която може да се използва от ЦСКА, обаче е евентуална жалба, пусната от "Чавдар". Ако от клуба са подали оплакване до УЕФА заради липса на споразумение, реципрочно на платежно нареждане от ЦСКА за сумата от 350 хиляди евро, то "червените" мигновено губят и двата лиценза.

Ако обаче от "Чавдар" не са се жалвали в европейската футболна централа и са дали съгласието си в документите на ЦСКА да бъде входирано съгласие за споразумение и ако всички останали критерии на УЕФА са покрити, тогава ЦСКА взима лиценз и за Европа и за "А" група.

Ако "червените" са с неизрядни документи, тогава дори и с въпросното споразумение с "Чавдар" ЦСКА не взима лиценз за Европа. Но ако ЦСКА и "Чавдар" (Етрополе) имат споразумение за разсрочено плащане на сумата от 350 хиляди евро и ЦСКА решат да изчистят тази сума след 31 март, от Лицензионната комисия имат право да вземат това предвид и да позволят на ЦСКА да участва в "А" група.
 
В същото време вчера започна разглеждането и обсъждането на цялата документация, свързана с лицензирането на всички клубове от "А" група. То се проведе почти инкогнито, като цял ден нямаше никакво раздвижване в централата на БФС на улица "Иван Асен".

Истерията около получаването на лиценз, най-вече на двата гранда ЦСКА и "Левски", накара ръководството на комисията да се събере почти тайно, за да може да разгледа спокойно всички казуси.

След края на заседанието нито един от членовете на Лицензионния орган не пожела да коментира. По неофициална информация обаче решение дали двата ни гранда ще вземат лиценз, ще се вземе на някое от следващите заседания.

Председателят на комисията Пламен Манолов каза единствено: "По темата с лицензните на клубовете има доста спекула, отказвам да ви разкрия какво сме обсъждали на заседанието, по етапния ред от сайта на футболния съюз ще научите за решенията ни, когато сме готови да ги обявим!"

Следващото заседание на комисията е на 19 май, а срокът, в който трябва да излязат с официално становище по всички лицензи на клубовете, е 29 май. На 1 юни УЕФА трябва да обяви кои от българските отбори, класирали се за европейските клубни турнири, са покрили критериите и могат да участват в тях.