Бившият шеф в ЦСКА Стойне Манолов даде интервю за "Тема Спорт", в което засегна редица теми около червения клуб. Той бе на трибуните и на двата полуфинала реванши за Купата на България - ЦСКА - Берое и Литекс - Монтана.

Г-н Манолов, изненадват ли ви финалистите за купата - ЦСКА и Монтана? Едва ли някой ги е поставял сред фаворитите в турнира през лятото...
- ЦСКА стигна напълно заслужено до финала. Това даже е най-заслуженият финалист в турнира за последните години. Повече съм учуден от това, че Литекс не успя да се класира. Много добре игра срещу Монтана, показа, че има желание за победа, но понякога и шансът ти изневерява. Отборът на Любо Пенев се представи чудесно в реванша. Сега обаче смятам, че ЦСКА има по-големи шансове да спечели трофея срещу Монтана, отколкото срещу Литекс.

ЦСКА елиминира един от водещите отбори в българския футбол Берое...
- Повече от чудесно представяне. Много хора го желаеха, но малко го очакваха. Адмирации за всичко, което се случи. На "Българска армия" преживяхме нещо, което от дълго време не бяхме. Заслугата е и на ръководството, което е осигурило възможността стадионът да е пълен, на треньора, който направи всичко възможно нещата да се развият по най-добрия начин, и на играчите. Но не на последно място се дължи и на публиката, която създаде страхотен празник по трибуните.

Христо Янев бележи много сериозен прогрес за по-малко от година начело на ЦСКА...
- Неговото развитие наистина е впечатляващо. Надявам се да продължава така и един ден да води шампионски отбор на ЦСКА.

Какво означава класирането на третодивизионния ЦСКА за финала за купата? Сякаш е шамар в лицето на доста хора, които си правеха други сметки?

- ЦСКА показа, че е жив и е роден победител. Независимо в коя дивизия играе, притежава шампионски дух и ще продължи да го показва.

Въпреки успехите на терена извън него ситуацията продължава да е тежка. От ЦСКА казват, че БФС ги поставя в "параграф 22". Какво е мнението ви за случващото се около клуба?
- Това, което се случва в момента, е, меко казано, странно, защото футболният съюз по една или друга причина не приема новото ЦСКА да участва в бъдещия проект за А група. А настоящият ЦСКА, който е финалист за купата, е невъзможно да се включи в нова А група, защото е в процедура по несъстоятелност. Така че ЦСКА няма много варианти. Най-доброто би било оздравяване, което обаче е практически невъзможно. Втората опция е доста тежка - БФС трябва на редовен конгрес да приеме новото дружество за свой член, а това едва ли ще се случи в близко време. И другият вариант е Литекс да си смени името и да дойде на "Армията". Четвърти вариант не виждам, ако някой има такъв - нека го предложи.

Определихте отношението на БФС към ЦСКА като "странно", какво имате предвид? Защо футболният съюз продължава да държи клуба в патова ситуация?
- БФС продължава да излиза с аргументите, че нещата около ЦСКА са в разрез с футболните правилници и с тези на ФИФА и УЕФА. Това може да се чете по най-различен начин. Направиха се достатъчно много компромиси и се видя, че българският футбол е в колапс. Същевременно ЦСКА показа, че и от трета дивизия може да играе финали, да пълни стадиони и да провокира огромен интерес. Някои хора трябва да си отговорят нормално ли е отбор, който е пратен в трета дивизия, да генерира най-големия интерес?

От тази гледна точка не е ли уместно да се помисли как отборът да бъде вкаран в А група още от лятото на база на своите традиции и интереса, който води след себе си? По подобен начин се направи за италианския Фиорентина преди години, който за Италия далеч не е това, което е ЦСКА за България?
- За жалост тук не гледаме чуждия пример. Много от отборите, които в момента са в А група, нямат абсолютно никакво желание ЦСКА да попада в елита. Това е част от системата. А има и натиск от страна на ръководителите на клубове това да не се случи. Има ли го ЦСКА, всеки знае, че е автоматично с едно място по-надолу в класирането.

Значи това е една от причините, за да ги е страх да пуснат ЦСКА напред?
- Всички виждаме за какво става Въпрос. И аз не знам какво хубаво се случва в българския футбол. Без силни ЦСКА и Левски нищо няма да стане. Това, което става в Лудогорец с 15-20 чужденци, в никакъв случай не помага за развитието на родния футбол.

Казвате, че има натиск ЦСКА да не се допуска в А група. Върху кого - ръководителите на българския футбол ли?
- Определено. Със сигурност има натиск. А и голяма част от ръководителите на клубове, които се надяват да попаднат в Лига Европа, са членове на Изпълкома, което не бива да го забравяме...

Усилено се твърди от някои медии, че може да има оздравяване, дори бе съобщено за среща между Гриша Ганчев и Васил Божков, за която никой не потвърждава да се е състояла. Умишлени ли са тези публикации?
- Определено. Вкарва се някакъв елемент на разцепление в ЦСКА. Аз не вярвам някой да мисли за оздравяване, по-скоро се цели да се вкарат определени настроения сред хората. Всеки, който обича ЦСКА, би искал да чуе за оздравителен план, но въпросът е дали е реалистично такова нещо. Според мен няма да се случи. И се цели нещо съвсем различно. Пък и не можеш да говориш за оздравяване, като още не се знае колко точно са дълговете на ЦСКА...

Смятате ли, че са ефективни протестните шествия като това пред БФС на феновете на ЦСКА на 20 април?
- Тези шествия са повод някои хора да се замислят дали са равнопоставени клубовете в България.

Кои хора имате предвид?
- Ами например тези, които наливат пари в Левски. В случая - фирми, близки до управлението. Да не пропусна и Берое, в който през последните 5 години може би са влезли 20-30 милиона лева държавни пари. Смятам, че държавниците трябва да се постараят всички клубове да са равни. А не, като имаш 10 лева, 9 да даваш на Левски, един на Берое, а на останалите - нула. Така че е съвсем нормално феновете на ЦСКА да са недоволни и да излязат на улиците Не е нормално един отбор, който е завършил 7-и в А група през миналия сезон и беще победен 6 пъти поред в първенството от ЦСКА, да получи толкова много спонсори накуп! Казват, че бил най-популярният клуб... Къде са най-популярни, не ми е ясно. В България ли, в Европа ли... Аз веднага мога да изброя 7 играчи, излезли от ЦСКА, които са били от световна класа. А от Левски се сещам за един - Наско Сираков.

Като заговорихте за спонсори и държавни пари, наскоро треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев каза нещо много интересно - той благодари на Левски и на държавата за изграждането на сектор А на „Герена". Как си обяснявате тези негови думи?
-Това е продължение на казаното от мен - държавата се грижи за сектор А чрез фирми, близки до правителството, които наливат пари в Левски. В момента Левски можем да го наречем Отборът на властта.

От БФС постоянно тръбят, че помагат на ЦСКА. Не мислите ли, че е време да приключат с "помощта"?
- Сигурно. Някои хора доста ги заболя, например от шестте поредни победи над Левски, и може би заради това се реши, че ЦСКА трябва да бъде ликвидиран. Но това е само една от причините.

Кой клуб не би искал ЦСКА в А група?
- Убеден съм, че 90% не го искат. Слабият отбор не иска още някой да го бие. Силните пък искат да са възможно най-напред. Нека не се заблуждаваме, че някой иска ЦСКА във Висшата лига. Левски няма интерес да губи постоянно и да е след ЦСКА в класирането. Сега Левски поне е втори, но там са наясно, че ако ЦСКА се върне в А група, за тях класирането ще започва от трето място надолу.

Добре, но клубовете не узряха ли, че без ЦСКА настъпва пълна разруха?
- Не узряват, тях това не ги интересува. По-малко клубове означава повече пари от тв права и по-напред в класирането. Изобщо няма никаква носталгия по ЦСКА. Или, ако има, е само на думи. А същевременно някаква си "незначителна" половин България иска ЦСКА да е в А група...

Какво трябва да се направи тогава за клуба?
- Ако трябва, още толкова фенове, колкото бяха на 20 април, да излязат на улиците. Това трябва да се направи, ако не се вземат адекватни решения за бъдещето на ЦСКА от отговорните фактори. Това, което се случи на 20 април, ще е незначителна част от реакцията на червените фенове, ако в скоро време не се направи нещо за ЦСКА.