Нападателят на ЦСКА Фернандо Каранга може да вземе български паспорт, разбра "Тема Спорт". Клубът е подал необходимите документи за неговото натурализиране и процедурата вече е задействана.

Обикновено тя отнема около 60 дни. Самото кандидатстване за паспорт не означава автоматично, че Каранга ще стане българин, но все пак шансовете са доста големи. Същата практика, и то масова, има в Лудогорец, който е натурализирал цели 6-ма чужденци - бразилците Кишада, Марселиньо, Вандерсон, Натанаел и Кафу, както и украинеца Пластун. От тях Марселиньо дори игра и за националния ни отбор. С искането за български паспорт ЦСКА показва, че има дългосрочни намерения за Каранга, който подписа с клуба в началото на тази година.

От друга страна, по този начин червените ще решат проблема с чужденците извън ЕС. В момента в отбора са 4-ма такива - бразилците Каранга и Енрике Рафаел, колумбиецът Кулма и еквадорецът Меркадо. А според правилника на БФС в групата за срещите могат да попадат не повече от 3-ма извън ЕС. Това означава, че в момента по един от чужденците трябва да не влиза в списъка за срещите. В случай че Каранга получи български паспорт, тази пречка ще отпадне. Нападателят реализира 6 гола в 12 мача през пролетния дял, като всичките му бяха в плейофната фаза. Той се разписа с глава във вечното дерби на 29 април (3:0), а също и при гостуването на Лудогорец в Разград на 20 май (1:1). Сега Каранга стана и голмайстор в летните проверки с 5 точни удара. Той е на 26 г., а в случай че получи паспорт, ще може без проблем да играе за националния ни отбор. Бразилецът няма участия за нито една селекция на родината си.