В неделя Левски може да изравни или дори да подобри своеобразен рекорд във вечното дерби за първенство – по чужденци в стартовия състав. Досега той се държи от армейците – 9.

На 25 октомври 2014 година те излязоха само с двама българи в единайсеторката. Това бяха десният бек Венцислав Василев и централният защитник Александър Тунчев. Червените спечелиха с категоричното 3:0 с голове на Тони Силва, Борис Галчев и… Серджиу Буш.

В онзи мач румънският таран, който в момента носи фланелката на Левски, също влезе в историята на съперничеството между двата отбора. Той стана първият чужденец, успял да се разпише в две шампионатни дербита, при това поредни.

Сега с голове в два сблъсъка между червени и сини могат да се похвалят още трима – Арсенио Нунеш, който носеше екипа на ЦСКА, както и настоящите съотборници на Буш на „Герена“ Роман Прохазка и Давид Яблонски.

Серджиу Буш пък може да стане първият иностранец, който е вкарал и за двата съперника в Мач №1 на България. От родните играчи с подобно постижение може да се похвали Петър Михтарски.

В неделя Делио Роси е твърде вероятно да извади единайсеторка, в която фигурират имената на 10 футболисти, родени извън България. Сигурно е само, че вратарят на сините ще е наше момче.

Просто защото всичките играчи под рамката на Левски са българи – капитанът Божидар Митрев, както и резервите му Николай Кръстев и Петър Иванов. В предишния кръг – 1:1 срещу Етър на „Герена“, Роси пусна на терена 9 иностранци.

На вратата бе Николай Кръстев, а като десен бек се изявяваше Ивайло Найденов. Юношата обаче игра, защото титулярят в дясната зона на отбраната Милош Цветкович беше наказан.

За разлика от Левски ЦСКА може да започне в неделя с цели шестима българи в стартовата си единайсеторка. Отбраната почти сигурно ще е съставена само от нашенци – Станислав Манолев, Николай Бодуров, Божидар Чорбаджийски, Александър Георгиев.

В халфовата линия ще започне Кристиян Малинов, а по крилото отбраната на сините ще тормози Кирил Десподов. Има вариант, при който дори българите да са 7 – Александър Дюлгеров да започне като десен бек, а Манолев да бъде преместен по-напред.

Последният път, в който ЦСКА не използва нито един чужденец в дербито, бе преди близо 16 години – на 26 май 2002 г. при 1:0 за червените на „Българска армия” под ръководството на временния треньор Стоян Йорданов.

Сините пък не са излизали с изцяло българска единайсеторка нито веднъж през новия век. За последно те сториха това преди малко повече от 19 години – на 6 март 1999 година, когато сблъсък №1 бе игран на стадион „Славия“ в столичния квартал „Овча купел“.

Тогава Левски победи с 3:2. Единственият чужденец в стартовия състав на ЦСКА тогава бе Игор Харковченко – украинският защитник преди това бе играл за Левски. В онзи мач и петте гола бяха дело на българи – за сините точни бяха Георги Иванов-Гонзо (2) и Александър Александров-Кривия (1), а за червените Милен Петков (от дузпа) и Асен Букарев.