ЦСКА продължава с опитите да привлече защитник, въпреки че преди дни продаде основното си острие в атака Кирил Десподов. "Армейците" са се насочили към 28-годишния исландец Ейдур Арон Сигурбьорнсон от шампиона на островната страна Валур (Рейкявик). Централният бранител е избран за най-добър защитник на исландското първенство през изминалия сезон.
 
"Червените" са се прицелили в скандинавеца, след като по-рано през зимата се отказаха от привличането на шведа Ерик Бьоркандер от Сундсвал.
 
Апетит към Сигурбьорнсон проявяват и други солидни клубове, сред които ЦСКА (Москва) и Ростов, където наскоро премина Ивелин Попов."Софийският и московският ЦСКА, Ростов и шведският Норкьопинг показаха подчертано внимание към Сигурбьорнсон. Много клубове са заинтересовани от нашия клиент", заяви агентът на исландеца Данил Игнатов пред руското издание Sport24.
 
Сигурбьорнсон има над 200 мача на професионално ниво, като е бил част от исландския ИБВ Вестманеяр, елитния шведски Йоребро, елитния норвежки Санднес Улф и третодивизионния немски Холщайн Кил.
 
През последните два сезона играе във Валур (35 мача в елита и 10 в евротурнирите), с който има договор до декември 2019 година. Така за неговите права трябва да се плати трансферна сума. Прозорецът в България е отворен до края на този месец, а в Исландия - до 15 май. Макар скандинавската страна да не е член на Европейския съюз, състезателите от Исландия не заемат квоти извън ЕС.
 
"Ейдур действа като централен защитник и през последните два сезона бе един от най-добрите футболисти на тази позиция в исландското първенство. Той е играл в Швеция, Норвегия и Германия, но се завърна у дома през 2017-а по лични причини", заяви пред "Тема спорт" исландският журналист Тригви Кристиансон.
 
Сигурбьорнсон е записал съвсем наскоро участие за националния отбор на родината си - играе 77 минути на 11 януари в контрола с Швеция в Катар (2:2). В този мач са използвани футболисти изцяло от първенствата на двете скандинавски страни.
 
В ЦСКА вече е привличан играч от островната държава - нападателят Гардар Гунлаугсон бе част от тима преди десетина години, но за сезон и половина записа само 5 мача в елита, без да вкара гол. Собственост на Левски сега е друг исландски централен защитник - Холмар Ейолфсон, който се възстановява от тежка травма.