Галерия

Зоря Луганск измъкна равенство 1:1 от ЦСКА в първи мач от 3-ия квалификационен кръг на Лига Европа, игран на националния стадион "Васил Левски".

Двата отбора не направиха много атрактивен двубой, като "червените" поведоха в 13-ата минута. Тогава обичайният заподозрян Евандро за сетен път през сезона се превърна в герой. Бразилецът вкара фантастичен гол с едно докосване след пас на Кристиян Малинов.

Проследете развоя на мача по минути тук

Украинците изравниха в самия край на първото полувреме от дузпа. Тя беше реализирана от бившия футболист на Байер Леверкузен Владлен Юрченко. От ЦСКА имаха сериозни претенции за отсъждането на наказателния удар, който дойде след игра с ръка на Раул Албентоса в наказателното поле. Главният съдия Сандро Шерер от Швейцария обаче остана непреклонен в решението си.

Малко след подновяването на играта Зоря пропусна чудесна възможност за пълен обрат, след което ЦСКА взе инициативата, не я изпусна до края, но не стигна до втори гол. Така всичко ще се реши в реванша след седмица.

Вижте срещата в снимки тук 


Изненадващо Николай Бодуров остана извън групата на домакините. Люпко Петрович заложи на Петър Занев, Раул Албентоса и Нуно Томаш в защита. В предни позиции започнаха Али Соу и намиращият се в блестяща форма от началото на сезона Евандро.

Атаката на Зоря поведе Филип Будкивски, който миналия сезон изигра едва 13 мача, в които вкара 1 гол. До него в схема 4-3-3 действаха Владлен Юрченко, който за 3 години има 13 срещи и 1 попадение за Байер Леверкузен и опитният Дмитро Комченовски.

В началните минути гостите владееха топката в 66% от времето и още в самото начало Богдан Михайличенко стреля силно, но покрай целта. ЦСКА отговори с добра атака, при която Тиаго Родригес намери непокрития Жеферсон по фланга. Той обаче не успя да овладее топката.

Така се стигна до 13-ата минута, когато "червените" поведоха след прекрасна атака. Петър Занев се включи в предни позиции и подаде към Кристиян Малинов. Той центрира по земя към точката за дузпата. Там обичайният заподозрян Евандро се озова под светлините на прожекторите. Бразилецът изпревари Михайличенко и с едно докосване препарира Микита Шевченко за 1:0!

След малко повече от четвърт час игра Зоря създаде опасно положение. Виталити Вернидуб стреля с глава, но над напречната греда. ЦСКА отговори малко по-късно. Али Соу получи с гръб към вратата. Овладя топката и върна назад към Жеферсон. Той засече от движение, но мерникът му изневери.

До края на полувремето не се виждаше как гостите ще изравнят, но в 45-ата минута стигнаха до дузпа, след като Раул Албентоса игра с ръка в наказателното поле, докато беше на земята. Главният съдия Сандро Шерер от Швейцария обаче посочи бялата точка. Зад топката застана Владлен Юрченко, който беше точен за 1:1!

Малко след подновяването на играта украинците пропуснаха златен шанс за пълен обрат. След центриране от корнер на близката греда, Иванисениа се измъкна и засече от непосредствена близост, но на сантиметри от целта. След това грубостта започна да взима връх и интересните моменти в мача липсваха.

След час игра Люпко Петрович взе мерки в търсенето на втори гол. Той извади от игра Иван Турицов и пусна на терена Диего Фабрини, а Жаниол Бикел се върна по-задни позиции. Присъствието на италианеца веднага се усети и негов опасен удар беше блокиран.

Между 72 и 74-ата минута ЦСКА пропусна два шанса отново да поведе. Първо Тиаго стреля, Шевченко изпусна топката и Али Соу се опита да направи добавка. Вратарят обаче поправи грешката си и улови. 120 секунди по-късно португалската звезда на "червените" шутира силно от фаул, но на сантиметри от целта. 

До края не падна нов гол и мачът завърши 1:1.

ЦСКА - Зоря Луганск 1:1 

Голмайстори: 1:0 Евандро (13), 1:1 Юрченко (45-д)

ЦСКА: 30. Черниаускас, 25. Албентоса, 24. Томаш, 11. Занев, 19. Турицов (62-Фабрини), 16. Бикел, 15. Малинов, 3. Жеферсон (77-Соломон-Отабор), 20. Тиаго, 10. Евандро (82-Кери), 22. Соу
Треньор: Люпко Петрович

Зоря: 30. Шевченко, 7. Кочерин, 10. Комченовски, 11. Будкивски, 14. Михайличенко, 15. Вернидуб, 18. Тимчук, 19. Лунов (65-Леднев), 20. Абе Хана, 21. Иванисениа (70-Арвеладзе), 80. Юрченко (65-Русин)
Треньор: Виктор Скрипник

София, ст.: "Васил Левски"
Съдия: Сандро Шерер (Швейцария)
Жълти картони: Бикел, Малинов, Фабрини (ЦСКА); Тимчук, Хана (Зоря)