Спортният директор на ЦСКА Кристиано Джарета даде интервю за "Тема Спорт", в което коментира назначението на Милош Крушчич, аргументите за този ход на ръководството, както и мълчанието от страна на клуба в последно време. До вчера Джарета бе единственият, който бе направил публично изявление след оставката на Люпко Петрович, като беше гост в БНТ в неделя. Именно тогава италианецът разкри, че Крушчич ще води ЦСКА занапред. Пред "Тема Спорт" Джарета потвърди, че не става въпрос за грешка в превода, а сърбинът действително получава вот на доверие от ръководството. Вчера в 17:00 часа отборът замина на лагер в Благоевград, а в събота ще изиграе контрола с Пирин.

Г-н Джарета, потвърдете още веднъж, че Милош Крушчич е новият старши треньор на ЦСКА? Да разбираме, че той ще изведе отбора срещу Локомотив Пловдив в първия официален мач след паузата в първенството?
- Да, точно така, той ще бъде треньорът срещу Локомотив. Може да го кажем така - оглеждаме се за треньор, гледаме какви опции има. Но в този момент ЦСКА се нуждае от стабилност. Тимът трябва да бъде воден от някой, който го познава добре. Защото в настоящата ситуация, ако дойде външен треньор, ще му отнеме поне един месец, за да се запознае подробно с качествата на футболистите. Сами разбирате, че това е доста дълъг период. Дори този треньор да е гледал мачовете на отбора, е нужно да се има предвид, че част от играчите почти не сме ги видели в действие до този момент. Така че те ще са му напълно непознати. Смятаме, че за настоящата ситуация Крушчич е правилният избор. Разбира се, ние нямаме кристална топка не сме гадатели и не можем да сме сто процента сигурни, че това ще ни донесе успех. Но Крушчич е млад, има добър манталитет, с добра идея за игровата система. Прави впечатление също, че тренировките при него са с добро качество.

Дискутирахте ли други имена освен Крушчич?
- Вижте, разбирам, че феновете искат голямо име. Но във футбола има една истина и тя гласи, че големият играч не означава непременно голям треньор. Още повече че в началото на октомври няма кой знае колко свободни специалисти. Не са много добрите треньори, които нямат работа. Затова сме уверени в нашия наставник.

Споменахте, че Крушчич има добра идея за игровата система. Какво имате предвид?
- Той е способен да вкара нов манталитет в ЦСКА. Нашият отбор е такъв, че трябва да играе атакуващо. Трябва да има постоянно присъствие в половината на съперника. Необходимо е не само да се отбраняваме солидно, но и да атакуваме, да притискаме опонентите. Ние сме ЦСКА и без значение срещу кой играем - дали Лудогорец и Левски или Витоша, е необходимо да сме постоянно настанени в половината на съперника. Трябва да вкарваме много голове и да си променим драстично манталитета. Да вземем мача с Берое за пример - през първото полувреме нямахме нито едно опасно положение. Чистите ситуации за ЦСКА просто не съществуваха.

Не знам дали сте обърнали внимание на този факт, но преди мача с Витоша отборът беше вкарал едва два гола през първите полувремена...
- Да, това очевидно беше проблем. Затова и казвам, че е нужно да си променим манталитета и подхода към двубоите. Мачът с Витоша, разбира се, не може да е показателен. Това беше по-слаб отбор от нас. Но убедителният успех е важен по друга причина - беше много деликатна и тежка седмица. Новият щаб беше работил само два-три дни с играчите, но в този момент ЦСКА се нуждаеше от категоричен успех, за да се вкара поне малко успокоение. Победата ще даде и малко повече самочувствие на самите играчи. Трябваше да поемем глътка въздух и го направихме, а сега в паузата е необходимо да си подредим главите и да мислим за следващите двубои.

Защо решихте отборът да е на лагер в паузата за националите?
- Това е много важна пауза за нас. Пък и за треньорския щаб ще е по-добре да поработи в постоянна връзка с отбора. В момента играчите имат нужда от малко изолация. Химията в състава е добра, но може да стане още по-добра. Имаме качествени футболисти, за които ще е позитивно да прекарат по-дълго време заедно - да обядват, да вечерят... Този съвместен период ще е от полза за всички.

Вие ще пътувате ли с отбора?
- Да, но по-скоро утре (б.р. -днес) ще се присъединя към лагера. Искам да проследя отблизо заниманията, както и контролата с Пирин в събота.

А каква е причината от ЦСКА все още да не сте обявили официално назначението на Крушчич? Единствен вие от клуба взехте отношение по този въпрос...
- Смятам, че моята изява в националната телевизия беше достатъчна. В момента около отбора трябва да бъде тихо, да не се шуми излишно, за да се подготвим подобаващо. В настоящата ситуация няма нужда от приказки, а, както гласи клишето - от работа.