Днес се навършват 46 години от историческия успех на ЦСКА над Аякс. В историята на българския футбол има един двубой, който може спокойно да бъде поставен най-отгоре на пирамидата, колкото и субективна да е тази материя.

На 7 ноември 1973 г. на ст. “Васил Левски” при абсолютно драматични обстоятелства е погребана една епоха във футбола. Това е епохата на “футболните битълси” от “Аякс” - най-романтичния тим, призван да носи удоволствие и наслада на непредубедения запалянко. Уникален футболен проект, който променя играта завинаги. Няма фен в света, който да не е бил запленен от харизмата и очарованието на “Аякс” и неговия тотален футбол. Тотален, но не в смисъла на мощ и сила, а на футболна красота.

7 ноември 1973 година - датата на Октомврийската революция, която тогава трябваше да е държавен празник за България. Стадионът е претъпкан, неофициалната цифра е 70 000 зрители, които може да са били и повече. ЦСКА излиза с титулярния си екип, “аяксите” се появяват с бели фланелки и сини гащета. Може би дори този факт, че гостите не са с легендарния си екип, предвещава драмата.

Мачът е изключително тегав, треньорът Манол Манолов е поставил задача в никакъв случай да не бъде допускан гол и отбраната на ЦСКА в състав вратар Филипов, бекове Зафиров и Цоньо Василев и център халфове Димитър Пенев и Божил Колев се справя блестящо с набезите на най-големите играчи на времето си, каквито се Реп, Кайзер, Хаан, Неескенс. Отсъства само Йохан Кройф, продаден през лятото на 1973-та на “Барселона”.

До средата на второто полувреме гостите играят така, все едно едно цял живот няма как да им бъде вкаран гол. Но това се случва в 68-ата минута, когато Георги Денев намира абсолютно непокрит Димитър Марашлиев в наказателното поле и общият резултат е изравнен - 1:1.

Голямата драма за историята се случва в продълженията. Четири минути преди края на времето резервата Стефан Михайлов изстрелва снаряд по посока на вратата на “Аякс”, който спира своя път в мрежата пред смаяните и невярващи погледи на вратаря Стуй и славните защитници Хулсхоф, Крол, Сурбиер и Бланкенбург. Те вдигат ръце и безпомощно гледат към съдиите с желание попадението да бъде отменено. Естествена реакция на един вече повален колос...

ЦСКА – Аякс 2:0

Ето имена на футболните герои: Йордан Филипов, Иван Зафиров, Божил Колев, Цоньо Василев, Борис Средков, Димитър Пенев, Цветан Атанасов Аспарух Никодимов, Петър Жеков, Георги Денев, Димитър Марашлиев, Стефан Михайлов и Пламен Янков