В ЦСКА едва ли са спирали работата по селекцията си през последните месеци. Главният мениджър Стойчо Стоилов не присъства на последния домакински мач със Славия, като обяснението е само едно - той е на мисия в чужбина да гледа на живо евентуалните нови попълнения за „червените“, пише "Меридиан мач".

В клуба има и други скаути като Велизар Димитров, които постоянно обикалят и страната в търсене на таланти, които да помогнат на отбора. За да бъдат привлечени нови футболисти обаче, е нужно първо ЦСКА да разчисти двора си. Само през последното лято на „Армията“ акостираха 10 нови чужденци (9, ако приемем, че откупеният Нуно Томаш игра и миналата пролет в отбора). Бройката се равнява на цял нов полеви отбор, но, уви, не всички попълнения се оказаха успешни. Известно е, че Диего Фабрини бързо си събра багажа и се върна в Румъния. Той обаче далеч няма да е последният, напускащ Борисовата градина. Разбра се, че Енрике Рафаел също е пред завръщане в Бразилия. Трансферът му в Парана ще е напълно логичен с оглед на хроничните контузии на крилото. Енрике бе най-острият футболист на ЦСКА през пролетта на 2018 година. От клуба даже задействаха процедура да му бъде изваден български паспорт, за да не заема място на чужденец извън Европейския съюз. Дори тогава обаче бразилецът изглеждаше твърде „чуплив“, като често отсъстваше от разширения състав за мачовете.

Това обаче бе нищо в сравнение с неволите на Енрике от началото на миналия сезон до ден днешен. Той имаше нещастието да счупи ключицата на рамото си в реванша с Рига. Това наложи операция, дълго лечение, много процедури в Бразилия и пропускане на целия есенен полусезон. Рафаел се върна едва за първия пролетен мач с Черно море, като феновете почти го приеха за ново попълнение заради продължителното отсъствие. Точно това се случва и в момента. Той напусна лагера на „червените“ в Австрия през лятото и оттогава не е играл, като няма да се появи на терените и до края на календарната година. А вероятно и вече е изиграл последния си мач с червената фланелка. Първоначалните прогнози бяха, че ще отсъства около месец заради възпаление на капачката на коляното, но вече минаха повече от 4 месеца и едва ли в клуба са наясно какво точно е състоянието му. Едно е ясно - ЦСКА няма нужда от футболист, който не играе цял полусезон, а след това се появява в няколко мача, за да се контузи отново. Затова „червените“ имат интерес да пуснат крилото в Бразилия, където може да се избави от постоянните си проблеми.

Той има договор с ЦСКА чак до 2022 година, но почти сигурно клубът ще го пусне в Парана без финансов иск, но и с приличен процент при следваща негова продажба, тъй като Енрике Рафаел е на 26 години и може би тепърва предстои най-силният период в кариерата му. След него ще има и други чужденци, които ще си тръгнат от „Български армия“. Сред заподозрените се нарежда Нуно Томаш. Португалецът трайно изгуби мястото си в състава, а понякога дори не влиза в разширената група за мачовете. Той показа някои интересни неща през миналата пролет, но сега бележи чувствително отстъпление и раздялата е логична. Тук се нарежда и руснакът Денис Давидов. Той също на практика няма никакъв принос към „червените“, ако изключим един гол срещу Локо (Горна Оряховица) в турнира за Купата на България. Давидов постоянно пътува до родината си заради семейни проблеми, а когато е тук, не е в състояние да изиграе цял мач, защото кондицията не му го позволява.