С кански мъки ЦСКА се класира за 1/2-финалите за Купата на България, след като елиминира Ботев Враца с победа 2:1.

Гостите се представиха отлично на "Българска армия" и поведоха в 22-ата минута чрез Даниел Генов. След почивката "червените" подобриха играта си и стигнаха до пълен обрат.

В герой се превърна дебютантът Ахмед Ахмедов, който се появи като резерва. В 67-ата минута той асистира на Едвин Джеси за 1:1, а в 89-ата минута донесе успеха за ЦСКА.

Така "армейците" се присъединиха към Локомотив Пловдив, който също се класира след четирите най-добри отбора в турнира. Утре играят Ботев Гълъбово – Ботев Пловдив, а в четвъртък е голямото дерби между Левски и Лудогорец.

Срещата на "Армията" пък се проведе в много тягостна атмосфера, феновете се брояха на пръсти и издигнаха плакат: "Господине, докога ще си играйкаме", който беше насочен към собственика на клуба Гриша Ганчев


Али Соу вкара топката във вратата още в 9-ата минута, но голът беше правилно отменен за засада. След четвърт час игра нападателят изпусна чисто положение. Той получи дълъг пас, овладя в наказателното поле и от отлична позиция стреля в близкия ъгъл на вратаря. Красимир Костов обаче внимаваше и изби.

В 22-ата минута гостите изненадващо поведоха. След центриране от корнер, Aласан Н’Диайе се пребори за високата топка и тя попадна в Петко Ганев. Неговият удар срещна гредата, но при добавката Даниел Генов не сбърка от близко разстояние за 1:0!

ЦСКА веднага се хвърли в атаки и в 33-ата минута Соу направи по-трудното и изпусна да изравни. Едвин Джеси центрира от фаул, гамбиецът беше оставен непокрит във вратарското поле, но не успя да се ориентира и да нанесе хубав шут.

После Костов улови далечен изстрел на Евандро, а до края на полувремето Ботев имаше две възможности от фаулове да удвои преднината си. Първо Густаво Бусато хвана удар на Владислав Златинов, а после Петър Атанасов застана зад топката. Той стреля силно, но вратарят на ЦСКА изби с една ръка.

След подновяването на играта "червените" веднага се хвърлиха в атаки. В 48-ата минута Джеси направи отличен рейд и намери Соу. Той се завъртя и шутира от границата на пеналта, но гредата спаси Костов от сигурно попадение. В 58-ата минута Стефано Белтраме центрира, Н’Дайе засече и щеше да си вкара автогол, ако не беше прекрасната намеса на вратаря.

В 65-ата минута Милош Крушчич взе мерки. Той пусна в игра Ахмед Ахмедов за сметка на Соу. Малцината фенове на "Българска армия" изпратиха гамбиеца с освирквания. Това пък беше дебют на взетия през януари от Дунав Русе нападател.

И този ход на сръбския спец се оказа отличен. В 67-ата минута Петър Занев напредна и подаде към Ахмедов. Той беше с гръб към вратата, успя да удържи натиска на Н’Дайе и намери Джеси. Крилото на ЦСКА напредна и с удар в долния десен ъгъл матира Костов за 1:1!

В 71-ата минута домакините можеха да стигнат до пълен обрат, но Костов изби диагоналния изстрел на Джеси. 180 секунди по-късно Ахмедов отново игра отлично с гръб към вратата. Той намери Белтраме, който използва празното пространство пред себе си и шутира, но в аут.

В ответната атака Бусато допусна фрапантна грешка. Вратарят подари топката на гостите и Доминик Янков го прехвърли. Занев обаче беше застанал на голлинията и спаси ЦСКА. В 83-ата минута Кристиян Малинов със страхотен пас намери Джеси, който се опита да прехвърли Костов с едно докосване, но прати топката в аут. После Малинов стреля, но стражът улови.

В 89-ата минута ЦСКА стигна до успеха. Н’Дайе допусна фрапантна грешка, Белтраме му отне топката и намери Ахмедов. И той нямаше как да сбърка пред опразнената врата, за да прати "червените" в следващата фаза на турнира.    

ЦСКА - Ботев Враца 2:1

Голмайстори: 0:1 Генов (22), 1:1 Джеси (67), 2:1 Ахмедов (89)

ЦСКА: 13. Бусато, 5. 19. Турицов, 26. Антов, 11. Занев, 18. Мазику, 6. Пинто (72-Малинов), 5. Анита, 21. Джеси (86-Енрике), 24. Белтраме, 10. Евандро, 22. Соу (65-Ахмедов)
Треньор: Милош Крушчич

Ботев: 33. Костов, 24. Н`Диайе, 4. Лясков, 11. Васев, 37. Керчев, 23. Узунов, 9. Генов (82-Гаджев), 5. Ганев, 10. Атанасов, 88. Том (62-Янков), 7. Ивайлов (77-Михайлов)
Треньор: Антони Здравков

София, ст.: "Българска армия"
Съдия: Владимир Вълков
Жълти картони: Занев, Джеси, Анита (ЦСКА); Васев, Ивайлов, Узунов, Костов, Гаджев (Ботев)