Локомотив Пловдив е носител на Купата на България за 2020 година, след като "смърфовете" победиха ЦСКА с дузпи.

Редовното време и продълженията завършиха без голове и така се стигна до изпълнение на наказателни удари. При тях футболистите на Локомотив показаха по-здрави нерви и заслужено грабнаха Купата.

Това бе 17-ият финал, който противопостави София на Пловдив и най-после победител стана представител от града "под тепетата".

В герой за Локо се превърна вратарят Илко Пиргов. Той влезе в игра в 119-ата минута, хвана дузпата на Али Соу и донесе трофея на отбора си.

Всички изпълнители на пловдивчани бяха точни, докато Соу провали ЦСКА. Така Локо защити Купата на България.


Срещата на стадион "Васил Левски" започна здраво, като играчите и на двата отбора се хвърляха за всяка една топка. ЦСКА можеше да вкара още във втората минута.

Тогава Али Соу нахлу мощно в наказателното поле на Локомотив, но в последния момент бе блокиран от защитата на пловдивчани. Малко по-късно отново Соу бе близо до попадението, но стреля в аут.

В тези първоначални минути Локо владееше инициативата, но положенията бяха в полза на ЦСКА. В 17-ата минута Евандро бе изведен сам срещу Мартин Луков, но се замота и стреля твърде слабо, което не затрудни Луков.

Това бе и най-чистото положение до този момент в мача. Малко по-късно отново защитата на Локо сгреши, след като Диниш Алмейда позволи на Евандро да му отнеме топката, но последва неточен пас към Али Соу.

След половин час игра пловдивчани скочиха за дузпа, за падане на Анте Аралица в наказателното поле на "армейците", но Георги Кабаков правилно даде знак играта да продължи.

Към края на полувремето ЦСКА засили темпото и на два пъти бе близо до гола. Първо Петър Занев с глава стреля, но Луков със сетни усилия спаси, а секунди преди почивка и Али Соу нямаше шанс пред вратата на Локо.

Второто полувреме започна много мудно, като действията се развиваха основно в средата на терена. Двата отбора се бяха "захапали" здраво в центъра, като играта постоянно се накъсваше от многобройни нарушения.

Определено след почивката двата отбора не показваха нещо значимо. След 60-ата минута пък агитката на ЦСКА запали множество факли, което създаде невероятна димна завеса на стадиона и това накара съдията Георги Кабаков да прекъсне за повече от пет минути срещата.

В 71-ата минута "армейците" отново стигнаха до положение. Пинто центрира в наказателното поле на Локо от фаул, където Петър Занев надскочи Димитър Илиев, но с глава прати топката над вратата.

Три минути по-късно ЦСКА изпусна нов страхотен шанс. Турицов центрира в наказателното поле, където резервата Енрике стреля с глава, но Луков отново спаси отбора си от сигурен гол. Това бяха силните минути на "армейците", но така и не се стигна до попадение във вратата на Локо.

В 83-ата минута Тиаго стралу страховито от пряк свободен удар, но Луков показа класа и изби. Последва и шут на Кери, но в аут. ЦСКА натисна здраво към края на редовното време, докато пловдивчани основно се защитаваха и трудно минаваха центъра на терена. Така се стигна до продължения. 

ЦСКА започна атакуващо първото продължение и отново притисна пловдивчани пред наказателното им поле. В 99-ата минута Белтраме стреля от пряк свободен удар, но над вратата. 

Второто продължение не предложи качествен футбол и действията се развиваха основно в средата на терена. В 115-ата минута ЦСКА остана в намален състав, след като от игра за втори жълт картон бе изгонен Кристиян Малинов.

В последната минута в игра се появи Илко Пиргов, който замени Луков на вратата на Локо. Така се стигна до дузпи. При наказателните удари Илко Пиргов хвана битата от Али Соу дузпа и донесе трофея на отбора си.

ЦСКА - Локомотив Пловдив 3:5 (след дузпи)

При дузпите:

0:1 Илиев
1:1 Занев
1:2 Алмейда
1:2 Соу - Пиргов спасява
1:3 Карагарен
2:3 Жеферсон
2:4 Малонга
3:4 Кери
3:5 Цветанов

ЦСКА: 13. Бусато, 19. Турицов, 26. Антов, 11. Занев, 18. Мазику, 6. Пинто, 15. Малинов, 8. Кери, 20. Тиаго, 10. Евандро, 22. Соу

Локомотив Пловдив: 71. Луков, 20. Петрович, 25. Масоеро, 61. Алмейда, 34. Витанов, 10. Умарбаев, 50. Томашевич, 9. Карагарен, 16. Салинас, 14. Илиев, 77. Аралица