Всички спортни мероприятия ще се провеждат без публика на открито и закрито. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев. Не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано бар, нощен бар, нощни клубове на закрито. Посещенията на открито се допускат при 50% от капацитета, спазване на дистанция от 1.5 метра и всички здравни мерки.

Забраняват се групови празненства с присъствие над 30 души - на открито и закрито. Мерките ще са до второ нареждане. Заповедта за това на министъра вече е издадена, а причината за връщането на част от мерките е нарастването на броя заразени. Сутринта се е провела редовната среща с Щаба за ситуацията с коронавируса при премиера Бойко Борисов.

"Броят на носителите на вируса в последните 10 дни се увеличава и премина критичната точка от 200 души", заяви министърът.

През следващите дни не очакваме бройките да спаднат, даже може да има тенденция за ново увеличение. На тази база предложихме на министър-председателя и той прие да възстановим част от мерките, съобщи министърът.

Гласувахме доверие на българските граждани, за да ги върнем към нормалните условия, но щом не става, веднага връщаме тези мерки, посочи Ананиев. Сутринта във видеоконферентна връзка в разговора при премиера са се включили и областните управители. Според тях заразата се разпространява предимно заради това, че не се спазват мерките, разпоредени от здравното министерство, за прилагане в закритите пространства.

Тъй като между областите има големи разлики, се дава възможност те да прилагат свои мерки, обясни доц. Ангел Кунчев, като даде пример, че има области със заболеваемост около нулата, като Видин, Монтана.

Здравните власти увериха, че в момента здравните заведения имат капацитет и няма проблем да поемат болните. Ще се направи необходимото леките случаи да се лекуват вкъщи. Ананиев информира още, че не предвиждаме реципрочна мярка на тази в Гърция, където тестват всички влизащи на границата.