ЦСКА влезе в традиционната септемврийска пауза за националните отбори като лидер с една точка преднина пред шампиона Лудогорец и носителя на купата Локомотив. Заради пандемията от коронавирус първенството започна по-късно и така до края на август се изиграха само 4 кръга, но те са достатъчна основа, за да сравним стартовете на армейците през последните пет сезона след завръщането им в елита.

От тях ясно виждаме, че настоящите 10 точки са вторият най-добър старт за ЦСКА, като единствено през кампания 2018/19 тимът тръгва със 100-процентов актив в шампионата.

През есента на 2016-а червените стартират с успех над Славия, но поражението в Стара Загора от абсолютния новак Верея с гол на Сукуна разклаща сериозно стола на Христо Янев.

Амалгамата между състава, триумфирал с Купата на България от В група, и новите попълнения от Литекс видимо буксува на терена и не носи очакваните доминиращ футбол и позитивни резултати. Четвъртият кръг и равенството с Пирин се оказват фатални за Янев, който е освободен и заменен от Еди Йорданеску.

Румънецът скоропостижно е уволнен и идва първият период на Стамен Белчев на "Армията". Временният наставник остава по-дълго от очакваното, но започва кампания 2017/18 само с точка - равенство със Славия и загуба от Лудогорец у дома.

След четвъртия кръг ЦСКА все пак има 7 пункта. Постепенно дуото Каранга - Десподов се разиграва и дори елиминира разградчани на четвъртфинал за купата след продължения, но въпреки живите надежди за златен дубъл до април червените остават с празни ръце.

Лятото на 2018-а носи нов треньор - ексцентричния Нестор Ел Маестро. Армейците потеглят с 4 победи от 4 мача в Първа лига, а в голмайстор се превръща прясно привлеченият бразилец Мауридес. Още в петия кръг обаче петте точки аванс пред Лудогорец са съкратени на две след загуба в Разград. На финала на шампионата ЦСКА остава на точка от титлата.

Миналото първенство започва изключително зле и червените мечти за детрониране на зеления първенец бързо се превръщат в мираж. Равенството с Етър и загубата от Черно море на "Армията" още в първите два кръга показват, че потенциалът няма да е достатъчен за златни медали, а и че Люпко Петрович трудно ще изведе тима до голямата цел. За трети пореден сезон се откроява бразилски голмайстор - Евандро, чийто голов залп остава само есенен фойерверк и през това лято той е продаден на МОЛ Фехервар (Унг).

Сезон 2020/21 започна колебливо за ЦСКА откъм игра, но 10-те точки засега ги качиха на върха. Ремито с новака ФК ЦСКА 1948 остава като обеца на ухото на тима, а двете победи в добавеното време (над Ботев Пд и срещу Славия с 10 души) ако не друго, то поне показват характер. Може би затова и все още няма явен голмайстор, но надеждите са Али Соу най-сетне да превключи в режим "Каранга".

Двубоите с Черно море на "Тича" и Лудогорец в София се очертават като ключови за посоката на червените в първенството.

Материал на "Тема:Спорт"