Галерия

ЦСКА се класира за 3-ия квалификационен кръг на Лига Европа, след като се справи с кошмара на Левски и Литекс – БАТЕ Борисов.

На своя стадион "Българска армия" "червените" постигнаха измъчена победа с 2:0, но това се оказа напълно достатъчно за класиране за следващата фаза. Там съперник ще е Б36 Торсхавн (Фарьорски о-ви), който елиминира уелския ТНС след дузпи. Мачът отново ще се играе в София.

Али Соу откри резултата с гол в края на първото полувреме. С основна заслуга за попадението беше Георги Йомов. В продължението Греъм Кери оформи крайното 2:0 на празна врата, след като всички футболисти на гостите бяха в атака.

При резултат 0:0 Густаво Бусато направи дузпа, но след това спаси удара от бялата точка на Неманя Милич. Гостите уцелиха и две греди и късметът определено не беше с тях, както стана срещу Левски и Литекс.

През 2008 г. беларусите елиминираха "сините" (0:1 в София, 1:1 на реванша) на прага на групите на Шампионска лига, като в първата среща на "Герена", при 0:0, Георги Иванов-Гонзо изпусна дузпа, иначе развоят можеше да е съвсем различен, както и тази вечер.

На следващия сезон БАТЕ отстрани и Литекс (1:0 за "оранжевите" в Беларус, 0:4 на реванша) с гол  в Ловеч в края на мача и 4:0 след продължения.  


Тиаго Родригес остана на пейката за ЦСКА, защото не беше готов на 100% за игра. Мястото му в титулярния състав зае Жеферсон, докато Стефано Белтраме също беше резерва. Очаквано Пламен Гълъбов смени контузения Иван Турицов отдясно на защитата. Юнус Санкаре и Амос Юга действаха в центъра на терена, атаката поведе Али Соу.

БАТЕ Борисов беше без Станислав Драгун и Игор Стасевич, които са изработили 27 от 49-е гола на отбора през сезона. Двамата дадоха положителни проби за коронавирус и въобще не пътуваха за България. Халфовете Павел Нехайчик и Евгени Яблонски, както и нападателят Максим Скавиш, които бяха под въпрос, стартираха мача.

В началните минути ЦСКА владееше инициативата, но първият точен удар беше за гостите. В 13-ата минута Павел Нехайчик стреля от дистанция, но Густаво Бусато не трепна и спаси без проблеми. Постепенно гостите заиграха по-добре и няколко опита за удари бяха блокирани.

В средата на полувремето БАТЕ създаде най-опасното положение в мача до момента. Вилум Тор Вилумсон беше изведен очи в очи с Бусато, но вратарят скъси ъгъла и успя да се справи.

В 32-ата минута ЦСКА оцеля като по чудо. Първо Нехайчик засече с глава и горната греда спаси "червените". После се получи разбъркване, при което Бусато изпусна топката и удари Вилумсон. Главният съдия от Румъния Хуратио Мирчеа Феснич без да се замисля отсъди дузпа. Зад бялата точка застана Неманя Милич, но изпълнението му беше под всякаква критика и Бусато спаси наказателен удар във втори пореден мач в Лига Европа.

Така се стигна до 44-ата минута, когато ЦСКА поведе. Георги Йомов със страхотен удар накара Денис Шербитски да се разтегне. Вратарят изби, но при добавката Али Соу не сбърка, за да открие резултата в полза на "армейците" – 1:0!

Десет минути след подновяването на играта Рафаел Енрике стреля по диагонала, но вратарят беше заел добра позиция и сигурно улови. После и Юнес Санкаре можеше да удвои преднината на ЦСКА. Той получи хубав пас от Пламен Гълъбов и шутира фронтално срещу вратата, но покрай целта.

В 65-ата минута гредата за втори път в срещата спаси Бусато. Максим Скавиш получи пред наказателното поле и отправи фамозен удар, но в напречния стълб. Четвърт час преди края Нехайчик отправи истински снаряд от далечен фаул, но Бусато имаше достатъчно време да реагира и изби.

В 95-ата минута Греъм Кери вкара на празна врата, след като всички футболисти на БАТЕ, включително и вратаря, бяха в атака в търсене на изравняването при статично положение. Защитата на "червените", обаче се справи и при контрата крилото се разписа за крайното 2:0.

ЦСКА - БАТЕ Борисов 2:0

Голмайстор: 1:0 Соу (44), 2:0 Кери (95)

ЦСКА: 1. Бусато, 28. Гълъбов, 26. Антов, 2. Матей, 18. Мазику, 21. Юга, 3. Жеферсон, 7. Енрике (79-Кери), 13. Санкаре (68-Тиаго), 30. Йомов (73-Кейта), 22. Соу
Треньор: Стамен Белчев

БАТЕ: 48. Шчербитски, 4. А. Филипович, 32. Филипович, 21. Филипенко, 3. Настич, 25. Бага (77-Мукам), 5. Яблонски (70-Володко), 18. Вилумсон, 26. Милич (80-Дубажич), 15. Скавиш, 33. Нехайчик
Треньор: Кирил Алшевски

София, ст.: "Българска армия"
Съдия: Хуратио Мирчеа Феснич (Румъния)
Жълти картони: Бусато (ЦСКА); Яблонски, А. Филипович, Дубажич (БАТЕ)