Зловещият граф Дракула като че ли "живее" на "Българска армия". И толкова силно е пуснал корените си, че отърване няма.

Дойдат ли румънци, ЦСКА няма решение. Отдавна е забравен дебютът с 8:1 над "Динамо" (Букурещ) в далечната 1956 година. В демократично време жребият редовно си играе с надеждите на ЦСКА. Когато армейците изглеждат най-силни и уверени в отстраняването на съперника, идваше "Стяуа" и... 0:2. Така бе през 1997 година, през 2004 г. (тогава по изключение 2:1) и през 2011-а. Първият отбор бе последният "червен" със златен дубъл. Вторият - точно преди да бие "Ливърпул", а третият - с головия тризъбец Жуниор Мораес, Зику и Мишел Платини.

Сега наред бе "Клуж". Еуфория от 3:1 над "Базел" и оформено атомно нападение със звезди от цял свят. Но не би ... Пак това проклето 0:2. А стартът беше добър! ЦСКА заигра нахакано. Започна да атакува, да стреля отдалече. Футболистите на легендарния Дан Петреску изглеждаха нещо средно между притеснени и лежерни на  ст."Васил Левски". Миришеше на "червен" гол, но... Слабост в играта на ЦСКА през всяко първо полувреме на сезона. Многото нападатели не стигаха до чисти положения. Само с контролиране на топката и мача голове не падат.

По лоша стара традиция за тази кампания ЦСКА се пропука първи. Странно защо след почивката "червените" не започнаха като в началото. Дали Петреску бе играл ролята на "умряла лисица" или просто "удари по един шамар" на своите в съблекалнята? Можем да гадаем. Но ЦСКА пусна гол почти веднага след поредното центриране. Толкова попадения по идентичен начин - последното беше срещу "Берое" при 1:1 на "Армията". За разлика от предишните мачове, когато ЦСКА се хвърляше на щурм и често стигаше поне до равенство, този път беше тотално различно. Голът не само уби "червения" ритъм, а направо играта на отбора изчезна. "Клуж" си повярва и зачака още един момент.

Скандално в 70-ата минута слабият в дуела Юнус Санкаре видя номера си за смяна. Започна да ръкомаха към пейката. Като стигна пред треньор Стамен Белчев му каза нещо. И за капак - изрита стек вода към терена. Санкаре тепърва има да доказва, че някога е играл в ПСЖ. А с този миг на ярост просто припомни, че е бил зачеркнат за година в "Бордо" заради дисциплинарни проблеми.

Тук всичко свърши. Минута по-късно Амос Юга направи дузпа, която много съдии не биха дали. Но и задържане на съперник на страничната граница на наказателното поле е повод за нарушение, а не за разум.

Дракула пусна поданиците си! Надеждите за старт с победа за ЦСКА умряха. А десетки проценти от шансове за излизане от групата потънаха в тъмата на Борисовата градина. ЦСКА направи своето в Лига Европа! Самото влизане в групите след 10 години е голям успех. Сега цел №1 трябва да стане първенството. Там всички губят точки, разликата на върха е малка. И продължаване на горчивата серия от 5 кръга без победа трябва да спре още в неделя срещу "Арда" в Кърджали. Гостуването на "Рома" идната седмица е за удоволствие. А когато играеш без напрежение, всичко се случва. Вечния град е раждал вечни герои. Това е единственото, което трябва да знаят футболистите на ЦСКА.

Боян Бойчев, в-к "Труд"