Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов анализира пред "Тема спорт" представянето на "червените" в мача с Рома, завършил с престижно за родния вицешампион нулево реми.

Ето какво написа специалистът:

Добър мач за ЦСКА. Различаваше се доста от домакинството с ЧФР Клуж като тактически подход. Сега гледахме отворен футбол и от двата отбора, имаше надиграване и повече пространства. Явно, че червените се приспособяват по-добре на чужд терен, защото имат бързи играчи и на контраатаки действат по-сполучливо, докато вкъщи, когато се затвори съперникът, не им върви играта. Хубаво е, че ЦСКА спази традицията да се представя силно в европейските турнири, за да напомни за себе си.

Треньорът Даниел Моралес беше подредил успешно отбора срещу Рома - един силен и авторитетен тим. Играчите показаха, че имат качества, но трябва да са по-постоянни и да се влагат еднакво и в първенството, и в ЛЕ. Над всички на „Олимпико” бе Жеферсон, който показа, че вече е по-силен и полезен като дефанзивен халф, отколкото като бек, Антов също обра много топки в защита редом с опитния Занев. Армейците бяха близо дори до успеха, но резултатът е справедлив, защото и Рома имаше своите положения.

След треньорска рокада винаги има някаква реакция от играчите, но Даниел Моралес ръководеше добре мача, а и действаше спокойно като предводител на тима. Може би със смените трябваше да действа по-прецизно, но не бива да го укоряваме.

ЦСКА нямаше какво да губи - не е срамно да паднеш от отбор като Рома, а пък ако бяха спечелили, щяха да запишат ново геройство в историята на клуба. Но и равенството е добър резултат.

Като цяло играта, постройката, тактиката на треньорското трио и изпълнението на играчите бяха на ниво. Все пак най-чистото положение в двубоя беше на Али Соу, който в тези ситуации обаче или се стряска, или явно в юношеските формации не е научен как трябва да отиграва. Но мачът вече е приключил. Нека срещу Йънг Бойс пак играят така и победата ще дойде.

Рома може и да са подценили малко срещата, но това зависи от целите на отбора - в Италия всеки се цели в първенството. Доста от титулярите не играха, но това се забравя и за статистиката остава, че ЦСКА е постигнал частичен успех в Рим. С влизането си Джеко раздвижи атаката, създадоха се положения, но всеки си гледа от своята камбанария. Жалко е, че ЦСКА загуби лековато от ЧФР вкъщи, защото сега можеше да мечтае по-смело.

Сега на „Олимпико” настроението беше друго. В София с Клуж имаше прекалено много сметки как да се излъжат румънците, а у дома не трябва да ги лъжеш, а да ги надиграеш. На чужд терен могат да се надлъгват, в Рим бързината на офанзивните играчи на ЦСКА всяваше смут в съперника, но вкъщи трябва да се действа по-напористо.

Иначе в ЦСКА винаги ги е имало настроенията при няколко неуспеха да се сменя треньорът. Даже и мен са ме освобождавали, защото не сме били на първо място. Кой ще те чака? Самата публика оказва натиск. За нов наставник вероятно има опции. Но и Моралес е нелош вариант за поста засега. Ръководството трябва да прецени какъв човек иска и какъв срок ще му даде.