Галерия

ЦСКА приключи участието си в Европа и го направи със стил. "Армейците" надиграха по категоричен начин отбора на Рома и го победиха с 3:1.

Да наблюдаваш играта на ЦСКА в този мач беше истинска наслада. "Червените" гладиатори изнесоха футболна лекция на своя именит съперник.

Бруно Акрапович отново направи някои ротации в състава, но на този човек сякаш всичко му се получава. Каквото и да пипне, то се превръща в злато.

Българският евробоец излезе със система 3-4-2-1, вместо с познатата 3-4-1-2. Този път на върха на атаката бе само Али Соу, а зад него действаха Санкаре и Тиаго. Йомов пък беше пратен на крилото, където трябваше да играе ролята на халфбек.

Личеше си, че всеки играч на ЦСКА знаеше отлично какво трябва да прави. Движението по терена и с топка, и без топка беше прекрасно. В защита "червените" бяха безупречни, а в атака - изобретателни и ефективни.

Бусато направи поредния си силен мач за отбора и спаси всичко, каквото имаше за спасяване. Трябва обаче да се отчете и че колегите му пред него наистина се справиха отлично. Матей, Антов и Занев напоследък изглеждат като Китайската стена за другите отбори. Изчистиха играта си, успокоиха се и се разбират чудесно помежду си.

По крилата много добре работиха и Мазику и Йомов. Двамата хвърлиха много усилия, а за тази позиция определено не трябва да се пестиш. Хубавото за Акрапович е, че на този пост ЦСКА разполага с достатъчно и добри опции и може често да дава почивки и да прави промени. Йомов и Мазику се справиха добре и в атакуващ и в защитен план.

В центъра на терена Юга и Жеферсон бяха "двигателят" на отбора. Изнасяха топката, спираха опасни атаки на гостите, покриваха зони, вземаха първа и втора топка и като цяло заслужават много висока оценка.

Соу, Санкаре и Тиаго се оказаха "отровното трио" за ЦСКА в този мач. Защитата на Рома така и не намери начин да се справи с тях и беше "отровена" с три гола. Два на Соу и един на Тиаго. Последният от триото не се разписа, но понякога Санкаре прави такива отигравания, от които може да ти спре дъха.

Резервите също се включиха с голямо желание и заслужават висока оценка. "Армейците" издържаха психически и физически и дават сериозна заявка за постигане на нещо голямо.

Летвата е вдигната прекалено високо и сега за Бруно предстои нелеката задача да я задържи там. На пресконференцията той сподели, че има идея как да го направи и нямаме никакви основания да не му се доверим.

Европоходът на ЦСКА приключи. Равносметката е следната: 10 мача, 5 победи, 2 равни, 3 загуби и голова разлика 13:10.

Ако трябва да поставя оценка за цялостното представянето на отбора в Лига Европа, то тя ще "Много добър 5". И е такава, защото всички видяхме, че "червените" можеха да постигнат повече. Потенциал има и винаги има какво да се подобрява. Трябва, обаче, да бъдем реалисти и да оценим с достойнство представянето, след дългогодишното отсъствие от европейската сцена.

Най-хубавото от всичко е, че българският евробоец отново напомни на цяла Европа за себе си. Самото влизане в групите може да се смята за успех. Трите мощни юмрука, които "Армейците нанесоха на изключително скъпите и силни отбори на БАТЕ, Базел и Рома, ще влязат в богатата история на клуба.

Още една славна страница е написана, а поводите за гордост и оптимизъм никак не са малко.

В заключение можем да кажем, че ЦСКА напуска "Обетованата земя" така, както и влезе - с финес!

 

Александър Линдарев, Gol.bg