ЦСКА стартира пролетния дял със столично дерби – срещу "Славия". „Белите“ са съперник, против когото „червените“ играят традиционно успешно. Като цяло обаче близката история не вещае много лесен мач за ЦСКА. От началото на 21-ви век „армейците“ често не успяват да стартират с победа в първия си мач за календарната година. От изиграни 19 срещи има 8 победи, 6 равенства и 5 загуби. Или с други думи - успяват да спечелят в едва 42% от случаите, пише "Мач Телеграф".

Особено тежка бе серията им в края на 20-ти и началото на 21-ви век, когато в 6 поредни години (между 1999 и 2004) не побеждаваха в първия пролетен мач.

В момента трудно може да се говори за лоша серия, но все пак отново наблюдаваме слаби за клуба резултати в предишните два сезона. В тях ЦСКА не вкара гол и записа загуба и равен. През 2019 беше третия период на Любо Пенев като старши треньор, а „червените“ паднаха с 0:2 на „Тича“ от "Черно море". Преди една година пък направиха 0:0 в дербито с Левски.

Най-тежките стартове в съвременната епоха бяха през 2000 и 2001 година. И двете започнаха с катастрофи от по 1:4. През 2000 г. с този резултат ЦСКА падна първо от "Нефтохимик" на „Армията“, а след 12 месеца с толкова и от "Литекс" в Ловеч. След това поражение бе сменен треньорът Александър Станков и бе върнат Енрико Катуци.

Най-ударният старт пък бе през 2018, когато пред пълния почти изцяло с „червени“ фенове „Трейс Арена“, ЦСКА разби Верея с 5:0. Главен герой бе тогавашният любимец на агитката Фернандо Каранга.

Сега задачата няма да е толкова лека, защото "Славия" ще се бие със зъби и нокти за точки, които може да се окажат спасителни за отбора на "белите", окупирал долната половина на таблицата. Припомняме, че „червените“ се измъчиха и в есенния мач срещу "Славия" и спечелиха с 1:0 след късен автогол на Венцислав Бенгюзов и лоша намеса на вратаря Стерякис.

Снимка: Lap.bg