Бившият халф на ЦСКА Рубен Пинто даде интервю за maisfutebol.iol.pt. 28-годишният португалец бе част от "червените" между 2016 и 2020 година, а сега е в унгарския Мол Фехервар. Там е и Евандро, друг играч преминал през "Армията".

"Помня, че адаптацията ми, когато дойдох в България беше доста трудна. Езикът ме бе труден, а и бях сам в първите няколко месеца. Бях в голям апартамент, а нямах нужда от това. Когато се прибирах, беше празно и тихо. Това ме смущаваше. В Португалия бях свикнал да бъда сред много хора. Но получих подкрепя от клуба. Помолих да ме преместят от хотел в къща. Клубът работи много добре за играчите. Помогнаха ми е да намеря детска градина за сина ми, който ще стане на 4 годинки", коментира Пинто, който беше и втори капитан на "армейците".

"Не се поколебах да напусна. Но не бих казал, че си тръгнах, защото не ми беше добре. Прекарах четири години в ЦСКА и съм много благодарен на клуба и винаги ще го подкрепям. Но във футболът има периоди, а аз усетих, че моят период в ЦСКА приключи. Исках нов проект, нова посока за кариерата си. Имах предложения да напусна и по-рано, но от клубът не искаха да му пуснат. Междувременно имах няколко предложения за подновяване на договора, но наистина исках да потърся ново предизвикателство и напуснах, когато договорът ми приключи.

Бях уважаван през тези четири години. Българският народ е малко националистично настроен. Но вече бях научил езика. Имах много добри моменти и усетих тази обич от страна на феновете. Получих много съобщения за подкрепа след мачовете, през седмицата и дори през почивните дни. Това е много добре за един играч. Чувствам, че съм оставил добър образ.

В България имаше голяма липса на организация като цяло. Беше много трудно да получа отговор, когато имах нужда от нещо. Обикновено се налагаше да настоявам. Годината, в която се присъединих към ЦСКА, нямахме тренировъчна площадка. ЦСКА е най-големият клуб в България, но той премина през голяма криза преди няколко години и трябваше да започне от нулата. През последните две години условията вече бяха различни - не най-добрите, но имаше подобрение.

Започнахме мача срещу Локомотив в Пловдив. По едно време чухме силен трясък. Огледах се и видях как нашите феновете са счупили оградата и са на пистата. Същото направиха и феновете на другия отбор. Заформи се меле. Реферът трябваше да спре мача.

Ако изключим Бенфика, в кариерата ми не съм виждал по-запалени фенове. Много силно впечатление ми направи факта, че когато 2500 привърженици бяха пуснати на стадиона миналата година. А още 2500 пееха извън него. Хореографиите, които правят са наистина впечатляващи", завърши настоящият играч на Мол Фехервар.