Бившият президент на ЦСКА Александър Томов публикува текст в социалните мрежи, с който се обръща към всички фенове на българския футбол и в частност тези на "армейците"!

Качваме текста от личния профил на Александър Томов без редакторска намеса:

До феновете на българския футбол

До феновете на ЦСКА

Не Ви ли писна ?

Тези дни, по повод на не съвсем ясната оставка на Гриша Ганчев получих десетки обаждания, а също така прочетох стотици коментари, част от които ме засягат. Ето защо отговарям на многото поставени въпроси:

1. По мое мнение „оставката“ на Гриша Ганчев като собственик на ЦСКА не е предизвикана от декларация на недоволни фенове, а от задкулисен натиск, които само той може да обясни.

2. ЦСКА вече 15 години е подложен на постоянен натиск, често незаконен, като основен обект на този натиск са президентите и собствениците на клуба. Трима от тях бяха обект на прокурорска репресия.

3. На репресия често са подложени и президентите на още 6-7 клуба от висшата лига, сред които Левски (поне 2 пъти), Локомотив Пловдив (3 пъти), Ботев Пловдив (4 пъти) и др. Единствено изключение прави Лудогорец, който трайно е подпомаган от властта, включително финансово.

4. В България политическата власт се смята за неограничена, за безконтролна. Нейният интерес към футбола е поради влиянието на този спорт върху общественото мнение. Смята се, че чрез него някой може да застраши властта на днешните управляващи.

5. Нека докажем това, чрез постоянните репресии върху ЦСКА

През 2008г. под мое ръководство станахме шампиони на България (засега за последен път) с 16 точки пред втория – Левски. На 2 юни 2008г. БФС ни отне лиценза, с аргумент неплатени данъци за съвсем скромна сума. Десет дни преди това разговарях с шефовете на НАП и се разбрахме през юни 2008г. да се направи проверка и чак тогава да платим, което и направихме в края на юли и получихме удостоверение, че нямаме задължения към НАП.

Въпреки това, участието ни в Шампионската лига ни бе отнето без предупреждение, без някой от БФС да разговаря с мен и който и да е в клуба и без да имаме възможност да се защитим в съда.

Днес разполагаме с доказателства, че решението за това е взето не в БФС, а в кабинета на тогавашния премиер Сергей Станишев, с прякото участие на един негов съветник, Тодор Батков и един току що назначен (за кратко) „шеф“ в ДАНС. Дни по-късно, Станишев публично изпрати ДАНС в ЦСКА - сам по себе си репресивен акт. След още 10 дни срещу мен започна прокурорско разследване. Естествено, доказа се, че всичко това е фалшиво, но така или иначе титлата и парите от нея ни бяха отнети.

6. През юли 2013г. ЦСКА бе подготвен за умишлен фалит. Почти всички професионални играчи бяха разпродадени. Десетки формални трансфери на футболисти доведоха до дългове и дела в Лозана. Съвкупният дълг на ЦСКА бе доведен до 38 млн. лв. (юли 2013г.)

Голяма група треньори, фенове и тогавашния премиер Орешарски (лично) ме помолиха да спасим клуба. Съгласих се, защото току-що се споразумях за гигантски инвестиционен проект, който ми позволяваше да насоча средства към ЦСКА.

За 18 месеца изградихме (с усилията на целия екип) много силен отбор. Намалихме дълга от 38 на 22 млн. Закрихме (главно чрез споразумения) две трети от делата срещу ЦСКА. Най важното към декември 2014г. беше, че ЦСКА беше отново номер едно, на шест точки пред Лудогорец и с отбор готов за 32-а шампионска титла.

7. Тогава на власт се бе върнал ‚големият приятел“ на българския футбол – Бойко Борисов.

През ноември 2014г. в „частен“ разговор с моите чуждестранни партньори Бойко Борисов ги съветва да разкарат Томов от проекта „Света София“ (1,6 млрд. евро) и да работят с неговия приятел от детинство.

През декември 2014г. бях уведомен, че стадион „Българска армия“ няма да бъде ни бъде даден на концесия., въпреки договорките с предишното правителството и въпреки, че имахме документи за финансиране с близки до мен инвеститори.

През декември 2014г. бях подложен на директна атака от Бойко Борисов и от двама свързани с него олигарси. Бях принуден да се разделя с част от акциите. През февруари 2015г., Инджов ме информира, че бил при премиера, и че той му казал, „че от Томов нямат нужда“. Започнаха обаждания по телефона със заплахи и призиви да се оттегля. В тези дни голяма група фенове на ЦСКА ме пресрещна (на улицата пред НДК) и публично ме призоваха да се оттегля. Беше подготвено и отразяване на този факт по БТВ.

8. За два месеца новите собственици на ЦСКА, не платиха нито една заплата. В началото на април 2015г. при премиера Бойко Борисов се провежда среща за съдбата на ЦСКА. На 27 април 2015г. бе направен първи опит за регистрация на чисто ново дружество ЦСКА – София.

В края на май 2015г. бе извършено най-голямото престъпление спрямо ПФК ЦСКА. Разпуснат бе представителния отбор, който беше до март наричан „шампионски“. Звезди на българския футбол ставаха свободни агенти. Само за Тони Силва имаше оферта от 1,5 млн. евро, която и до днес пазя .Да припомним: отборът на ПФК ЦСКА беше оценен за над 21 мил. лева от външен оценител. Този актив беше заличен, изхвърлен на боклука. Това в цивилизования свят се наказва. У нас мина, като нормална бизнес процедура.

9. Обявяването на ЦСКА в несъстоятелност е предумишлен фалит, или с други думи е престъпление. Доказателствата са безспорни. Към май 2015г. активите на клуба са били по-големи от дълговете (общо 21 млн. лева според синдика, включително задължения по-време на „спасителите“ след 01.04.2015г.) Активите – цената на състезателите плюс други активи са били над 30 млн. лева.

10. Действията на Борисов обаче не приключват дотук. Несъстоятелността още не означава ликвидация. Съгласно закона бе обявен търг за оздравителен план. Желание да спасят клуба от ликвидация имаха поне три инвеститора – два българи и един чуждестранен. Само 3 дни преди търга, лично Бойко Борисов и неговия спортен министър обявяват, че прехвърлят стадион „Българска армия“ от ЦСКА на новорегистрираното дружество ЦСКА – София (Литекс – Етрополе). Това блокира търга. Така бе ликвидиран 65-годишният, най славен клуб в историята на българския футбол.

11. За проверка и размисъл: проверете дали олигархът, реален собственик на Левски по това време е плащал през тези месеци големи суми, човека обявил разпускането на отбора през май 2015г.?

Проверете също така дали адвокатската кантора на Тодор Батков (голям приятел на ЦСКА) е причастна и е „помагала“ при изготвянето на документите за несъстоятелност на ЦСКА през пролетта и лятото на 2015г.

Резултатът от всички тези престъпни задкулисни действия са ясни – Лудогорец е 9-пъти поред шампион. На ЦСКА са отнети поне 3 титли. Чрез предизвиканите от властта кризи са преминали повечето водещи отбори. Резултатът е плачевното състояние на българския футбол и като цяло и нашия национален отбор. А БФС винаги мълчи.

Не Ви ли писна, дами и господа фенове и всички останали. Не ВИ ли писна от това, политическата мафия да си играе с българския футбол, както си играе с българския бизнес и с цялото ни общество. Не Ви ли писна да сме роби. А що се отнася до „оставката“ на Ганчев. Никой не подава оставка преди решаващия мач с Лудогорец. Ако го притискат, значи продължават старите интриги.

Така отговарям на над 70 коментара и въпроси, които ми задават през последните дни.

Александър Томов

Президент на ЦСКА (2007-2009г.) и (2013-2015г.)

Шампион на България и носител на суперкупата за 2008г.