В утрешния ден погледите на българските футболни фенове ще бъдат вперени към това, което ще се случи на дербито между лидерите в класирането на efbet Лига Лудогорец и ЦСКА.

Разградчани приемат "армейците" в много важен двубой, след който е възможно Лигата да има нов лидер - ЦСКА, ако играчите на 31-кратния първенец на България спечелят срещу доминантна в последните 9 сезона. Предпоставката съществува, защото възпитаниците на Бруно Акрапович са само на 3 точки зад тези на Валдас Дамбраускас.

За да получим коментар на това какво може да очакваме от утрешния двубой, от "Факти" се свързаха с бившия централен защитник на ЦСКА Филип Филипов-Фичо. Той е юноша на ЦСКА, шампион и носител на Купата на България с мъжкия състав на "червените" през сезон 1996/97 под ръководството на треньора Георги Василев-Гочето.

- Г-н Филипов, какви са очакванията Ви за дербито между ЦСКА и Лудогорец, което е в утрешния ден?

- Очакванията ми са футболистите на ЦСКА максимално да се вложат в мача, да се раздадат и да го спечелят. Надеждите ми са съдията да не е решаващ фактор в мача, а всичко да се реши на терена между футболистите.

- Това беше последното, което щях да Ви попитам, но тъй като отваряте темата: имате ли притеснения, че този съдия (б.р. Драгомир Драганов) може да опорочи мача с отсъжданията си?

- За конкретния съдия нямам някакви конкретни притеснения. Просто се вижда, че на Лудогорец в последните две години, откакто има очевиден спад в тяхната игра, много им се помага. За мен, ако съдиите не бяха решаващ фактор, ЦСКА трябваше да влезе в утрешния мач с поне 5-6 точки преднина пред Лудогорец, а не с 3 точки пасив. Последните 3 мача от есенния дял съдията беше решаващ, защото Лудогорец, вместо 9 точки, трябваше да спечелят 3. Бяха им подарени точките. Има и други такива през сезона. За да тръгне нанякъде този футбол трябва един път в края на първенство да се направи коректен анализ на цялото първенство и да се види как се става шампион в България, защото не може съдиите да правят един отбор шампион. Не може, когато на Лудогорец им е важен даден мач, противникът им точно в този мач да реши да си обиграва юношите. Това е просто опорочена работа...

- Какъв трябва да е подходът на "армейците" утре според Вас?

- Според мен в този мач ЦСКА трябва да подходят много умно, много търпеливо и същевременно много агресивно. Мисля, че в момента ЦСКА има точно такъв облик. С привличането на треньора Акрапович в ЦСКА се вижда един облик, който го нямаше доста време в отбора. Мисля, че ЦСКА има достатъчно търпеливост, достатъчно класа и достатъчно качество, за да спечели мача.

- Да, като че ли по-търпеливият подход е по-добрият вариант, отколкото да тръгнат на сляпо да се надиграват с Лудогорец.

- Сляпо не трябва да тръгват да се надиграват, защото все пак Лудогорец не са случен отбор, имат добри изпълнители и класа в отбора. Търпение трябва на ЦСКА в този мач.

- Лудогорец има много силни крила и може би халф-бековете на ЦСКА трябва да бъдат много добре подсигурени от централните защитници и дефанзивните халфове.

- Да, наистина имат много скорост в крайните външни флангови футболисти, въобще добри футболисти имат в нападение. Кешеру е доказан голмайстор. Мисля, че Акрапович много добре ги е разузнал и ще си затвори подстъпите от крайните футболисти. Смятам, че ЦСКА тактически ще седят добре в мача.

- В този смисъл, това, че Тибо Вион ще отиде пак в халфовата линия заради контузията на Жеферсон, който ще пропусне и утрешния мач, може ли това да се окаже проблем за "армейците", защото алтернативите за типичната зона на Вион са атакуващи футболисти - Синклеър и Йомов?

- Акрапович най-добре си познава футболистите - кой в какво състояние е в момента и на коя позиция ще свърши полезна работа. Аз лично много харесвам Вион отвън (б.р. като халф-бек), защото участва и в двете фази на играта и е много агресивен. Решението обаче си е на треньора, той си знае всеки футболист как е подготвен и къде ще му свърши най-добра работа.

- Има ли Бруно Акрапович предимства пред Валдас Дамбраускас и конкретно в този мач, и в очертаващата се битка за титлата?

- Първото предимство на Акрапович е, че е треньор на най-големия български отбор. Футболистите на ЦСКА винаги са със самочувствие, с желание играят. Вижда се, че ЦСКА е марка - единственият отбор, който продава футболисти за милиони евро. Самият факт, че е в ЦСКА е първото предимство на Акрапович. Второто му предимство за мен е, споделял съм го пред много приятели, докато той беше треньор на Локомотив (Пловдив), че е много качество треньор, който си налага вижданията, подбира си добре футболистите и си налага стила, който предлага много добър футбол. От една страна - тактически грамотно, дисциплинирано играят футболистите му, и от друга страна - много агресивно и офанзивно, което според мен ще е голям плюс за утрешния мач. Треньорът на Лудогорец не го познавам, нямам преки впечатления, за да говоря за човека. Разбрах, че играе добре шах. За треньорските му качества няма как съдим все още. Докато Акрапович сме го видели с отбора на Локомотив (Пловдив), две години подред взе Купата на България, направи отбора стабилен. Така че Акрапович малко или много се е доказал като треньор в нашето първенство.

- Още повече, че Бруно Акрапович е от Балканите, а треньорът на Лудогорец идва от прибалтийска страна, завършил е образованието си и е поживял на Запад. По всяка вероятност тукашната "джунгла" не му е много ясна.

- В Лудогорец експериментите с чужди треньори винаги са се проваляли. Те играеха силно при български треньори - Ивайло Петев, Стойчо Стоев и Георги Дерменджиев. Това са тримата треньори, с които Лудогорец играеше наистина добър футбол и беше над другите. При чуждестранните треньори, някои от които бяха с богати визитки, нещо все не се получаваше. Не знам и този експеримент докъде ще стигне, но това си е тяхно решение.

- Според Вас, трезво погледнато на ситуацията, без емоция, ЦСКА къде трябва да концентрира повече усилия, кое по-реалистичното - да гони титлата в първенство, да гони Купата на България, или и за двете трябва да се хвърли със сигурност?

- ЦСКА е такава марка, че трябва и за двете неща да играе. Няма приоритет само към едното. Доколкото познавам и Гриша Ганчев, той е максималист човек и ще иска и за двете неща ЦСКА да играе на 100%. В ЦСКА винаги са и двете неща - 1-ото място в първенството и Купата, върхът е приоритетът в ЦСКА. Не мисля, че ще си правят сметки да дават почивка на едни футболисти в един мач, в друг да играят други и т.н. ЦСКА ще играе и на двата фронта.