Легендата на Берое, ЦСКА и националния отбор Петър Жеков получи само 14 персонални вота, става ясно от предизборните протоколи. Той бе девети в листата на "Воля"-НФСБ в столичния 24-и МИР.

Там коалицията получи 2337 гласа, или 1,43% от вота. Малко по-добре се представи треньорът на четвъртите в света Димитър Пенев, съобщава "24 часа". Той има 31 персонални вота в 25-и МИР.

Там "Воля" - НФСБ взе 2526 гласа, или 1,53%. А Пената е с 31 преференции. В 24-и МИР бяха и асовете на Левски и ЦСКА Емил Велев и Христо Марашлиев, които пък заложиха на БСП. Марашлиев все пак успя да изпревари последния треньор, който изведе "сините" до титлата със 164:114 преференции.

БСП обаче взе само 21339 гласа в района, или 13,07%. Другата футболна двойка на БСП в Пловдив - Георги Георгиев и Любомир Корадов, се оказа доста по-разпознаваема. Гецата събра 476 преференции, а бившият ас на Локо (Пд) - 220. 

Бившият национал Веселин Минев бе в листата на ГЕРБ-СДС в Пазарджик и взе само 59 преференции, но за сметка на това коалицията записа 30,14%.

Капитанът на волейболния Левски Боян Йорданов също не успя да повлияе на резултата на "Републиканци за България". В 25-и МИР, където бе водач, партията взе 829 гласа, а той има само 59 лични преференции.

258 човека от 23-и МИР в София са поискали депутат да бъде бившият президент, и то два пъти, на ЦСКА Александър Томов. Бившият вицепремиер е получил 31 персонални вота. В Кърджали бившият му изпълнителен директор Александър Гарибов пък е записал 30 гласа, от които 3 специално за него.

Трети от екипа на Томов в ЦСКА – Иван Ченчев, който бе пресаташе, дори член на управителния съвет, бе водач на БСП в София-област и събра по-малко персонални гласа от четвъртия в листата Александър Манолов, но влезе в парламента заради първото си място в нея.

Всичките обаче бяха засенчени от своя юрист Радостин Василев, който работи в ЦСКА по времето на Томов и "Титан", след което напусна след свада с Томов. Той събра най-големия персонален вот от всички кандидати в Плевен като водач на листата на "Има такъв народ". За него има 3473 преференции. 

Бившата световна шампионка по шах Антоанета Стефанова има само 672 преференции, но влиза в парламента като втора от листата на "Има такъв народ" в Пловдив.

При БСП бившата шампионка по стрелба и двукратна олимпийска вице-шампионка Весела Лечева показа защо на предните избори победи ГЕРБ с над 4000 гласа. Този път изненадващо бе оставена на второ място, но събра най-голям персонален вот в левицата.

За разлика от нея бившият шампион по автомобилизъм Крум Дончев има само около 600 преференции като водач на БСП в Габрово, а втората Кристина Сидорова е предпочетена от двойно повече хора. Но и той вече е депутат.

Преференциите разместиха и изиграха роля при двама спортисти в листите на ГЕРБ-СДС. Заради тях шампионът по борба Даниел Александров не влиза в парламента, а за сметка на това джудистът Сашо Савов от Хасково е вътре заради персоналния си вот.

Спортният министър Красен Кралев, който е и бивш лекоатлет и президент на "Черно море", е най-предпочитан в листата на ГЕРБ в Русе с 1816 преференции. Шампионът ни в дългите бягания Евгени Игнатов, който бе в същата листа, има 150. Решението на Кралев да остане депутат от Русе вкара в парламента шампиона по ММА Владимир Вълев-Питбула.

Бившият международен рефер Стефан Апостолов пък повтори коронния си номер, като от последното място от листата на ГЕРБ-СДС се изстреля начело с над 9000 преференции.