ЦСКА финишира редовния сезон на третото място, но срещите досега показват, че нищо добро не очаква тима в двубоите от Топ 6. До края на сезона „червените“ ще трябва да изиграят още пет двубоя, като хубавото за тях е, че в три от тях са домакини, а два пъти са гости.

Ако не спечелят финала за Купата срещу "Арда", „армейците“ ще трябва да отнемат второто място от "Локо" (Пловдив), за да избегнат баража срещу седмия от втората четворка. Доколко това е възможно? 

Данните от първата фаза показват, че тази възможност е поставено под сериозен въпрос. ЦСКА спечели само една победа в 10-те си срещи срещу отборите от Топ 6. Тя бе срещу ЦСКА 1948, а иначе тимът е заработил скромните 9 точки, благодарение и на шестте си равенства, което прави само по 0,9 точки на двубой! За отбор, който преди началото на всяко първенство декларира титлата като единствена и неотменима цел, това си е унизително постижение. 

Всеки нов треньор идва на „Армията“ със същия лозунг, който в един момент се превръща просто в карикатурен призив. Иначе само Берое се представя по-зле срещу силните тимове от „червените“, като също има една победа и само 0,6 точки на двубой. "Лудогорец" пък показва смазващи параметри по отношение на опонентите си с цели 7 победи срещу Топ 6 и едва едно поражение от "Локо" (Пловдив), което генерира по 2,3 точки на двубой. 

Прилично е и представянето на „черно-белите“, които правят по 1,6 точки на двубой и са втори сред отборите от първата шестица. Ако ЦСКА и "Локо" (Пловдив) запазят тенденцията, то „черно-белите“ трябва натрупат още 8 точки към актива си, докато „червените“ ще генерират най-много 5, и така авансът от две точки по-скоро ще се увеличи, отколкото да бъде редуциран. 

Все пак не трябва да изпускаме и две обективни подробности, които са в полза на тима на Любо Пенев. Проблемите с плащанията на „Лаута“ със сигурност ще се отразят на представянето, а програмата на „червените“ с домакинства на ЦСКА 1948, "Берое" и "Арда", и гостувания само на "Лудогорец" и "Локо" може да се окаже някакъв коз.

Дали обаче някой от най-близко класираните отбори, останали зад борда на Топ 6, не се представя по-успешно от по-предно класираните? Ако вкараме седмият "Черно море", то варненци ще имат 9 точки във въпросната седмица и ще бъдат най-слабо представилият се тим заедно с "Берое". Добавим ли "Левски", „сините“ ще са само с 8 точки от 12 срещи и също ще са последни.

Сега да преминем към четворката между 7 и 10 място, чиято задача е да определи отбор за плейофа за Лига на конференциите. На практика там битката опира до "Черно море", който е с 37 точки и "Царско село", който е с три по-малко. В досегашните шест срещи с „царете“, "Ботев" (Пловдив) и "Левски", „моряците“ изкарват по 1,83 точки на среща, осигурени им от три победи, две равенства и едва едно поражение. Отборът на Илиан Илиев е изключително икономичен в тези срещи, вкарвайки само четири гола и допускайки два. "Царско село" акумулира по 1,5 точки срещу въпросното каре и това не оставя никакъв шанс да навакса изоставането.

Много интересни са показателите на "Левски", за който компанията е, меко казана, ужасна. „Сините“ трябва да се чувстват най-неуютно от всички 14 отбора във втория етап от шампионата. "Левски" няма победа, а само три ремита в шест двубоя с "Черно море", "Царско село" и "Ботев" (Пловдив). Това означава по 0,5 точки на двубой?!? Ако все пак на „Герена“ мечтаят за плейоф за Европа, те ще трябва да спечелят и шестте си двубоя, а "Черно море" да вземе най-много девет. Както се вижда обаче, това е прекалено футуристично.

Много интересни са и тенденциите на дъното, където "Ботев" (Вр) се чувства най-силно в свои води. След "Лудогорец" врачани са тимът, който е попаднал в най-удобна среда за печелене на точки. "Ботев" е с 4 победи, равен и само едно поражение в срещите със "Славия", "Монтана" и "Етър". Ако се запали трендът да печели по 2,17 точки на среща, то "Ботев" трябва да вземе още 13 и да финишира с 35. От своя страна очакванията са "Славия" да вземе осем точки и така да падне под врачани в крайното класиране. Така „белите“ ще трябва да играят бараж. "Етър" има трагични показатели от 0,67 точки срещу последното каре и продължи ли в този дух, ще финишира на последното място с 26 точки, което е една по-малко от "Монтана".

Материал на "Монитор"