Арда Кърджали загуби генералната репетиция срещу ЦСКА преди финала за Купата на България между двата отбора, но това всъщност може да се окаже и важен коз за кърджалийци, който да им помогне за далеч по-важния мач. От 2011 година насам отборът, който спечели двубоя за първенство, непосредствено преди финала, губи Купата, пише "Мач Телеграф". Това проклятие засяга дори отбори, които са очевидно по-силни от съперника си, но въпреки това не успяват да стигнат до трофея.

През пролетта на 2019 година всички очаквания, включително и на букмейкърите, са Ботев Пловдив да вземе финала срещу големия градски съперник. „Канарчетата“ печелят срещата за първенство с 2:0, а на финала в София феновете им са три пъти повече, но въпреки това Локо триумфира с 1:0.

През 2017 година тоталният хегемон в шампионата Лудогорец взима резонно мача си с Ботев Пловдив с 3:1, но пък „канарчетата“ празнуват завършека на един щастлив сезон след 2:1 във финала с разградчани.

Връщаме се и към един от най-емблематичните двубои за Купата между Левски и Черно море през 2015 години. „Сините“ смачкаха съперника си с 2:0 в последния им мач за първенство и на стадиона в Бургас се бяха изсипали над 10 000 фена на Левски срещу едва хиляда „моряци“. Под ръководството на покойния вече Адмирал Спасов Черно море стигна до обрат от 0:1 до 2:1 в продълженията, реализиран при това с играч по-малко.

Подобна бе ситуацията между Левски и Берое през пролетта на 2013 година. Тогава „сините“ удариха с 2:0 заралии и когато всички на „Герена“ очакваха месец май да завърши с дубъл, тимът на Ники Митов загуби с 4:6 финала след дузпи, а после проигра и титлата.

През 2012 година превърналият се впоследствие в най-неудобен съперник на Лудогорец - Локо Пловдив, удари разградчани с 1:0 в шампионата. Месец по-късно обаче „орлите“ триумфираха с 2:1 над „смърфовете“ за Купата. Във въпросното десетилетие имаше и три двубоя в първенството между двата финалиста, които завършиха наравно. 

През миналия сезон Локо Пловдив и ЦСКА направиха 1:1, а след това „смърфовете“ постигнаха епичен успех след дузпи. Славия - Левски регистрираха 1:1 в шампионата, а на 9 май „белите“ вдигнаха трофея отново след изпълнение на дузпи. 0:0 бе резултатът в генералната репетиция между Лудогорец и Ботев Пловдив в Първа лига, а във финала разградчани удариха с 1:0. 

През 2016 години финалистите ЦСКА и Монтана не бяха играли в първенството, защото „червените“ по това време бяха в Трета лига. Все пак именно ЦСКА има един коз в тази черна традиция. През 2011 година „червените“ победиха Славия с 1:0 в шампионата, а със същия резултат спечелиха и Купата.

Снимка: Lap.bg